Сиймур Хърш: С Нетаняху е свършено

Сиймур Хърш: С Нетаняху е свършено

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Доктрината на Биби - вярата му, че може да контролира Хамас - компрометира израелската сигурност и сега води до кървава война.

Преди десетилетия прекарах три години в писане на "Вариантът Самсон" (1991 г.) - разобличение на неизяснената политика на американските президенти от Дуайт Айзенхауер насам да се разсейват, докато Израел създава атомна бомба. Целта на книгата не беше да се определи дали Израел е прав или не след Холокоста. Исках да кажа, че това, което правеше Америка, беше известно в целия Трети свят, както го наричаха тогава, и нашето двуличие превърна тревогите ни за разпространението на ядрените оръжия в още един пример за американско лицемерие. Оттогава насам други хора предприеха много по-обстойни изследвания, тъй като някои от най-строго засекретените израелски и американски документи станаха публично достояние.

Избрах да не ходя в Израел, за да правя проучванията си, страхувайки се да не се сблъскам с израелския закон за националната сигурност. Но намерих израелци, живеещи в чужбина, които бяха работили по секретния проект и бяха готови да разговарят с мен, след като посочих, че разполагам с информация от досиетата на американското разузнаване. Тези, които работеха по такива строго секретни материали, останаха лоялни към Израел, а някои от тях ми станаха приятели за цял живот. Те също така останаха в тесен контакт с бившите си колеги, които останаха в Израел.

Това е разказ за ужасяващите събития в Израел през изминалата седмица, видяни от ветеран от израелския апарат за национална сигурност, който е запознат отвътре с последните събития. 

Най-важното нещо, което трябваше да разбера, каза ми израелският вътрешен човек, е, че министър-председателят Бенямин Нетаняху "е свършен. Той е ходещ мъртвец. Той ще остане на поста си само докато стрелбата спре... може би още месец или два". Той е министър-председател от 1996 г. до 1999 г. и отново, като лидер на дясната партия "Ликуд", от 2009 г. до 2021 г., като се завръща за трети път в края на 2022 г. "Биби винаги се е противопоставял на споразуменията от Осло от 1993 г. - каза вътрешният човек - които първоначално дадоха на Палестинската власт номинален контрол над Западния бряг и ивицата Газа. Когато се върна на поста си през 2009 г., продължи източникът, Биби избра да подкрепи Хамас като алтернатива на Палестинската автономия, "даде им пари и ги установи в Газа".

Беше сключено споразумение с Катар, който започна да изпраща стотици милиони долари на ръководството на Хамас с израелско одобрение. Моят информатор ми каза, че "Биби е бил убеден, че с катарските пари ще има по-голям контрол над Хамас - нека от време на време да изстрелват ракети по Южен Израел и да имат достъп до работни места в Израел - отколкото с Палестинската власт. Той пое този риск."

"Това, което се случи тази седмица - каза вътрешният човек, - беше резултат от доктрината на Биби, че можеш като Франкенщайн да създадеш чудовище и да имаш контрол над него." Нападението от страна на Хамас е пряк резултат от решението, което Биби взе, въпреки протеста на местните военни командири, "да позволи на група ортодоксални заселници да празнуват Сукот на Западния бряг". Сукот (от иврит шатра) е ежегоден есенен празник, който отбелязва 40-годишното странстване на евреите в пустинята. Това е едноседмичен фестивал, който се отбелязва чрез построяване на шатри, в които всички могат да споделят храната, както са я яли техните предци и да се свържат със сезона на прибирането на реколтата. 

Искането е отправено в момент на изключително напрежение заради друг инцидент на Западния бряг, при който според Асошиейтед прес на 6 октомври еврейски заселници са "вилнели в огнище на напрежение" и са убили 19-годишен арабин. Смъртта на младежа, се казва още в доклада на АП, "е последният случай от вълната от израелско-палестински боеве, при които досега са загинали близо 200 палестинци през тази година - най-големият годишен брой жертви от около две десетилетия".

Празникът Сукот, който се провежда близо до палестинско село, известно на иврит като Хауер, се нуждае от изключителна защита, предвид напрежението във връзка с последното насилие, и местните израелски военни власти, с одобрението на Нетаняху, нареждат на два от трите армейски батальона, всеки с около 800 войници, които охраняват границата с Газа, да се съсредоточат върху празника Сукот. 

"Така останаха само осемстотин войници - разказа ми вътрешният човек, - които отговаряха за охраната на 51-километровата граница между ивицата Газа и южен Израел". Това означаваше, че израелските граждани в южната част на страната бяха оставени без израелско военно присъствие за десет до дванадесет часа. Те бяха оставени да се грижат сами за себе си. Ето защо Биби е свършен. Може да отнеме няколко месеца, но с него е свършено."

Вътрешният човек нарича нападението в южната част на Израел "най-големия военен провал в израелската история" и посочва, че "само войници са били убити във войната от 73-та година" - изненадващото нападение на Йом Кипур, при което Израел за кратко е превзет от египетски и сирийски войски. "Миналата събота двадесет и две селища в южната част на страната бяха под контрола на Хамас в продължение на часове, а те ходеха от къща на къща, избивайки жени и деца".

Ще има военен отговор, каза вътрешният източник, като отбеляза, че са призовани 360 000 резервисти. "Провежда се голям дебат за стратегията. Израелските военновъздушни сили и специалните сили на военноморския флот са готови да се включат, но Биби и военното ръководство винаги са предпочитали високотехнологичните служби. Редовната армия се използва предимно като охрана на Западния бряг. . . . Реалността е такава, че сухопътните сили не са обучени за водене на бойни действия. Не ме разбирайте погрешно - има доверие в духа на войниците, но не и в способността им да успеят в "специалната ситуация", с която войниците биха се сблъскали при сухопътна атака" в руините на тежко бомбардирания град Газа.

В момента резервистите преминават през аварийно обучение и решението какво да се прави може да дойде до края на тази седмица, каза вътрешният източник. Междувременно сегашните бомбардировки на граждански цели - жилищни сгради, болници и джамии - вече не включват символична гражданска защита. По думите му при предишни атаки в Газа израелските ВВС често са пускали малка бомба на покрива на гражданския обект - наричало се е "почукване по покрива" - което теоретично е предупреждавало невоенните лица да избягат от сградата. Това не се случва при сегашните денонощни бомбардировки.

Що се отнася до сухопътната атака, вътрешният източник ми каза, че се обмисля брутална алтернатива, която може да се опише като "ленинградския подход", имайки предвид прочутата германска блокада на днешния Санкт Петербург по време на Втората световна война. Нацистката обсада продължава близо 900 дни, а жертвите на глада са поне 800 000, а може би и много повече. Известно е, че ръководството на "Хамас" и голяма част от неговите кадри "живеят под земята", а целта на Израел е да унищожи колкото се може повече от тези кадри, "без да се опитва да извърши традиционна атака от къща на къща".

Вътрешният източник добави, че някои израелци са били "обезпокоени" от първоначалните изявления на световните лидери в Германия, Франция и Англия, които в един от случаите чрез свой помощник заявиха пълната си подкрепа за незабавен отговор, но добавиха, че той трябва да се ръководи от върховенството на закона. Президентът Байдън подсили тази теза при непланираната си поява на конференцията на еврейските лидери в Белия дом в сряда, като изрично заяви, че наскоро е казал на Нетаняху: "наистина е важно Израел, при целия гняв и разочарование и просто - не знам как да го обясня - това, което съществува, да действа по правилата на войната - правилата на войната. А правила на войната има."

Израелският вътрешен източник ми каза, че вариантът, който се разглежда в момента, е да се продължи изолацията на Газа по отношение на електроснабдяването и доставките на храни и други жизненоважни стоки. "Сега Хамас разполага само с дву или тридневни доставки на пречистена вода и това, заедно с липсата на храна", ми беше казано, "може да се окаже достатъчно, за да бъдат унищожени всички членове на Хамас." В някакъв момент, каза той, Израел може да успее да договори освобождаването на някои затворници - жени и деца - в замяна на храна и вода.

"Големият дебат днес, каза той, е дали да унищожим Хамас с глад или да убием 100 000 души в Газа. Едно от израелските предположения е, че Хамас, който от 2014 г. насам е получил цели 1,6 млрд. долара от Катар, иска да бъде възприеман като суверен, който се грижи за народа си. Той продължи: "В момента Хамас е на път да се изправи срещу Катар: "Сега, когато президентът Байдън казва, че те са терористична държава, Хамас може да има причина да иска да бъде възприемана като по-малко враждебна и може да има шанс за спокойна и рационална дискусия за затворниците - и освобождаване на някои от израелските заложници, като се започне с жените и децата." Другите затворници ще бъдат третирани като военнопленници, каза той, и освобождаването им може да бъде договорено, както се е случвало в миналото.

Но, допълни вътрешният източник, колкото повече всички виждаме бруталността на Хамас по телевизията и колкото повече Хамас се възприема като нова Ислямска държава, толкова по-малко време остава.

Реалността, каза той, е, че Хамас не е рационален и не е способен на никакви преговори, а Катар няма да се намеси. И ако не се намеси някоя международна организация или трета страна, може да се стигне до обща сухопътна инвазия с неизброими жертви за всички страни и за всички затворници.

Решението за нахлуване с пълна сила е на Израел и то все още не е взето.

 

Източник: seymourhersh.substack.com

Превод: "Гласове"

 

 

 

Коментари

  • Santana

    12 Окт 2023 18:36ч.

    За Нетаняху е ясно, но по-важното е че е свършено с Израел като държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    12 Окт 2023 19:32ч.

    Тцъ! Нито Небесният Йерусалим, нито Новата Хазария ще се осъществят, за да приемат еврейците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро-гей

    12 Окт 2023 18:36ч.

    Крайно време е Египет да отвори границата си за цивилното население на Газа. Иначе ние/гейовете/ ще им отворим границата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се гаси, туй що не гасне

    12 Окт 2023 19:57ч.

    освен алчността с алчност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глофърци

    12 Окт 2023 22:32ч.

    Нетъняху уж консервативен политик пък се поведе по акъла на американските либерастки,че могат да използват Мюсюлмански братя и Хамас за проксита да разединяват арабите да им правят... Пролети. Пълни глофърци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трактор Бъчваров

    13 Окт 2023 7:11ч.

    А Биби няма ли да повлече със себе си към дупката на дворния клозет в Банкя и бълграското му другарче Боки?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киру Макроцефала

    13 Окт 2023 8:15ч.

    А дано!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи