Сийка Милева: Празнини в законодателството са в основата на тежките катастрофи. Няма добра превенция

Сийка Милева: Празнини в законодателството са в основата на тежките катастрофи. Няма добра превенция

Липсата на съответната инициатива от страна на законодателната власт, е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата. Това посочва в позиция до медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод тежкия инцидент в София.

Съчувствието няма да компенсира безвъзвратно загубения човешки живот, още повече, че и ние като общество не сме направили достатъчно, за да осъществим навременната превенция срещу извършителите на подобни престъпни деяния, посочва тя.

Милева припомня, че в рамките на последните две години главният прокурор отправи към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание. Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във Висшия съдебен съвет поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта, посочва Сийка Милева.

По думите й подвеждането на престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол или наркотични вещества, под съставите за непредпазливи деяния има за резултат занижени наказания, несъответстващи на обществената им опасност, което е крайно несправедливо, логично руши доверието на обществото в съдебната система и е знак за наложителни законодателни промени.

Милева посочва, че прокуратурата очаква органите на МВР да издирят извършителя на "поредното тежко" престъпление на пътя, довело до загубата на два човешки живота.

 

Коментари

 • Виктор

  06 Юли 2022 10:56ч.

  Не празнини в законодателството, а препълнени банкови сметки на някой висши магистрати и полицаи от занаята! Убиецът Гошо футболиста си има покровители на държавни позиции- водещи офицери и прокурори, на които той се отчита, и КОИТО ГЕШЕВ ПОКРОВИТЕЛСТВА! Такива като Гошо са хиляди и ВСИЧКИТЕ СА НА СВОБОДА! Някой трябва да направи албум с лицата в скъпите коли, ЕЙ ТАКА ЗА СПОМЕН!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палачът

  06 Юли 2022 12:07ч.

  Защо да си мислим, че тоя ИЗРОД, който си позволява да има синя лампа и фалшиви немски номера, отнета книжка, няма да си плати и да се измъкне !!!За да имаме някакъв шанс за оправяне, трябва да влезе в главите ни максимата : ОКО ЗА ДВЕ И ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чоки лошия

  06 Юли 2022 12:35ч.

  баси колко е умна тази,с едно изречение и изби рибата и жабите кпокрай тях,де са беше потулила тая титанка на мисълта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каквито и промени да се направят

  06 Юли 2022 12:58ч.

  в законодателството, резултат няма да има. Законодателството е само набор от думи и само по себе си то не може да свърши работа. Върши я човекът, който прави избор как да я свърши. За това и в момента у нас прокуратурата /вече явно и без да се крие/ защитава престъпността, грижи се за нея и я пази. Защото престъпността е нужна преди всичко на едрия капитал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  06 Юли 2022 14:20ч.

  Празнините са само в кратуната на кака Сийка с мракобесния плам. Никакви законодателни промени няма да спрат един кьоркутук пиян или нашмъркан да кара колата си. Никакви законодателни промени няма да променят двойните стандарти, а практиката показва, че привилегированите са най-опасните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи