Сиярто: Присъединяване на Украйна към ЕС ще доведе до война в блока

Сиярто: Присъединяване на Украйна към ЕС ще доведе до война в блока

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Тъй като дори Европейската комисия казва, че Украйна не е успяла да изпълни условията за статут на кандидат, ние не считаме никакви допълнителни стъпки за навременни, когато става въпрос за присъединителни преговори с Украйна. Това каза външният министър на Унгария Петер Сиярто преди да замине за Гватемала, съобщава The Budapest Times.

Коментирайки новия пакет за разширяване на Европейската комисия, Сиярто каза, че анализът е правилен в заключението, че Украйна не е изпълнила условията за статут на кандидат за членство в ЕС, посочвайки нарушенията на правата на националните малцинства.

„В същото време унгарското правителство смята, че е време за дебат относно бъдещата политика на ЕС спрямо Украйна”, каза Сиярто.

„С продължаващата война в Украйна е ясно, че в страната не важат нито свободата на медиите, нито свободата на словото, а и избори не се провеждат. Очевидно би било абсурдно институциите на Европейския съюз или държавите-членки да заемат позиция относно функционирането на институциите на върховенството на закона в Украйна при тези обстоятелства“, добави Сиярто.

Той каза, че е „пределно ясно“, че Украйна няма да е годна за членство в ЕС, докато няма мир в страната.

„Украйна също би довела войната със себе си в Европейския съюз, което ние очевидно не искаме, не можем да искаме“, допълни още Сиярто.

„Разширяването трябва да служи на разширяването на мира, вместо да внася война в блока”, коментира Сиярто.

„Така че ние не смятаме, че напредъкът в преговорите за присъединяване на Украйна е навременен в момента. И ние, унгарците, разбира се, все още очакваме Украйна да възстанови правата, притежавани от унгарската общност в Закарпатието до 2015 г.“

Междувременно Сиярто каза, че ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства за сигурността и икономиката и става все по-слаб. Един от начините да се направи блокът по-силен, каза той, би бил да се приемат повече членове, добавяйки, че ЕС трябва „да започне със Западните Балкани“.

„Това е процес, който е незавършен от 20 години. Страните от Западните Балкани очевидно имат място в ЕС”, каза Сиярто и добави, че присъединяването им ще донесе нов тласък и енергия на блока.

Той посочи Сърбия като ключова страна в региона, отбелязвайки, че ЕК „правилно е определила“, че е постигнала значителен напредък по пътя към интеграцията в ЕС. Сиярто каза, че новите глави за присъединяване със Сърбия трябва да бъдат отворени възможно най-скоро, за да може процесът да приключи възможно най-бързо.

Сиярто приветства решението на ЕК да даде статут на кандидатка на Грузия, който според него е трябвало да получи „много по-рано“.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • ?????

    09 Ное 2023 19:08ч.

    "И ние, унгарците, разбира се, все още очакваме Украйна да възстанови правата, притежавани от унгарската общност в Закарпатието до 2015 г." А ние българите що не питаме същото за българите в Одеска област?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аркадаш, що н1как си не ви вярвам?

    09 Ное 2023 19:57ч.

    Винаги се пенявите, което е добре, но в крайна сметка млъквате и правите това, което се очаква от вас, а това не е добре. Да не сте от опозицията за подправка? Да има и такава, че да си играем на демокрация? А дано да не съм права, ама надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи