Сирия: Санкциите срещу страната ни задълбочават бедствието

Сирия: Санкциите срещу страната ни задълбочават бедствието

Файсал Макдад, министър на външните работи на Сирия.

Икономическите санкции, наложени на Сирия, затрудняват преодоляването на последиците от земетресението. Това е изявлението, направено от арабското външно министерство във вторник.

"Сирийците, които се сблъскват със земетресението, са принудени да разчистват отломките на ръка, използват най-простите инструменти, защото необходимото оборудване не им е на разположение заради санкциите на САЩ", се казва в изявление на сирийското външно министерство.

Сирийското външно министерство отхвърли твърденията на американски служители, че ограниченията срещу страната не пречат на хуманитарната помощ. "Представителите на американската администрация продължават опитите си да заблуждават международната общност, като твърдят, че "Законът на Цезар" и санкциите не пречат на спешната хуманитарна помощ за сирийския народ", подчертават от министерството.

Сирийският министър на външните работи Файсал Макдад подчерта по телевизия Al Mayadeen, че санкциите срещу страната задълбочават бедствието, което я е сполетяло.

"Санкциите само изострят бедствието", подчерта министърът и добави, че ситуацията се усложнява допълнително от факта, че Сирия "се намира в трудна среда за борба с тероризма и тези, които го подкрепят".

Макдад заяви, че сирийското правителство прави всичко възможно, за да се справи с последиците от бедствието и да подкрепи жертвите, но се нуждае от помощ. Във връзка с това той благодари на всички страни, които са изпратили спасители и хуманитарни доставки в Сирия, и призова европейските държави също да изпратят помощ на Дамаск. Освен това той изтъкна готовността на сирийското правителство да допусне хуманитарни доставки във всички части на Сирия, при условие че те не попаднат в ръцете на терористи.

По-рано председателят на Сирийското дружество на Червения полумесец Халед Хабубат поиска от международната общност да отмени икономическите санкции, наложени на Сирия, за да помогне на страната да преодолее последиците от земетресението.

В рамките на пакета от санкции "Законът на Цезар", който влезе в сила през юни 2020 г., САЩ наложиха ограничения на чуждестранни публични и частни компании, които пряко или непряко взаимодействат с правителството в Дамаск.

 

 

Коментари

  • отвратен

    07 Фев 2023 21:35ч.

    Управляващите ЕС и САЩ не са хора, те са отвратителни чудовища! Какви санкции, когато хиляди хора са загинали или са загубили домовете си! Че и нашите властници послушно изпълняват указанията на "колектиивния запад" относно Сирия, което си е направо безумно! Но всичко това е защото в Сирия помагат руснаците, което изправя на нокти запада и САЩ и те се чудят как да се оправдават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Фев 2023 21:36ч.

    И съболезнования от пичите въшки ли ограничават?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има природно бедствие най-страшното и неизпращането на помощ е чудовищно умопомрачително деяние

    07 Фев 2023 22:00ч.

    родено от най-разумната твар на Планетата - човек, заради ИЗМИШЛЬОТИНАТА санкции?! За какво са наложени тези санкции? За да се спасяват животи или за да се трупат милиарди злато, имоти. ПОЗОР. Животът на другите човеци не струва нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    07 Фев 2023 22:53ч.

    Този възпитан човечец, и изстрадалия му народ, не разбраха ли за какви галактически боклуци става въпрос????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От OOН:

    07 Фев 2023 23:43ч.

    https://news.un.org/en/story/2022/11/1130427

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вълчан

    08 Фев 2023 0:38ч.

    А какво включват тези санкции? Пише за някакви фирми и ограничение на бизнеса. А не могат ли както с укрохохолите просто да ги налеят с техника и храна като дарение, а не като бизнес? Западните управници наистина са жестоки чудовища. За тях животът на хората не значи нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gabriel

    08 Фев 2023 0:54ч.

    Англосаксонската империя иска да лапне ЦЕЛИЯ СВЯТ. Задавя се , но иска. Руската империя и компания и показават средния пръст. Повечето "световни" организации /над 98%/ от сорта на оон, световна банка и подобни , са собственост на англосаксонската империя. От там и световните проблеми. Парадокс, но за съжаление е така. Една шайка откачени почти диктуват глобалните процеси или поне се опитват . На срещите в давос например открито ви го казват в очите че искат да ви занулят, ликвидират или просто да ви одерат кожата. За тях Вие сте г0BEда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    08 Фев 2023 1:41ч.

    И това изявление на сирийски министър как се връзва с "новината", че Сирия не е поискала официално помощ? Що за оправдания си намираме, за да угаждаме на нечии алчни интереси?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Фев 2023 3:13ч.

    Сега вече има молба от сирийското правителство, нали? Ха да видим, макар че знаем, какво ще направите. А трубадурите им най-добре да си мълчат, защото вече показаха грозното си и тъпо лице. Нищо, че се обявяват на умно-красиви. Ние си ги знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Мара

    08 Фев 2023 6:33ч.

    Сега е моментът българите да се надигнат и да искат раздяла с европейските ценности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Фев 2023 7:46ч.

    Досега се оправдаваха, че сирийското правителство не е поискало помощ, сега го правят официално. Каква ще е реакцията на ЕС, а и на служебниците на Радев? Радев продължава да се прави, че държавата Сирия не съществува и оглушително мълчи- защо/?/ не е политически коректно?! Покажете малко човещина и съпричастност към сирийците, те също са хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    08 Фев 2023 8:42ч.

    На секундата бих нарушила подобни санкции. Това не са санкции, а престъпление срещу човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи