Син на герой от Аушвиц търси по съдебен ред обезщетение за екзекуцията на баща му през 1948 г.

Син на герой от Аушвиц търси по съдебен ред обезщетение за екзекуцията на баща му през 1948 г.

Витолд Пилецки пред комунистическия съд

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Син на героя от Аушвиц Витолд Пилецки търси по съдебен ред милиони обезщетение от правителството на Полша заради екзекуцията на баща му през 1948 г. от комунистическия режим, предаде АП.

Делото е започнало в четвъртък, а следващото заседание е насрочено за януари. 90-годишният Анджей Пилецки твърди, че съгласно действащ полски закон за обезщетяване на пострадали от комунизма държавата дължи 26 млн. злоти (5,7 млн. долара) на баща му.

Капитанът от кавалерията и член на полската съпротива Витолд Пилецки доброволно се оставя през 1940 г. да бъде заловен от нацистите и вкаран в Аушвиц/Освиенцим с цел да организира там бунт и да събере доказателства за зверствата на окупаторите. През 1943 г. той бяга от лагера и пише доклад, който става за Съюзниците пръв източник на информация за положението в нацистките концлагери.

След войната Пилецки е арестуван, изтезаван и екзекутиран от назначените от Москва полски власти по обвинение, че е шпионирал в полза на задграничното правителство в Лондон. Тленните му останки никога не са намерени, припомни АП.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • През есента на 1945 г. организирал разузнавателна мрежа и започнал да събира нформация за случващото се в Полша, включително и за арестуваните членове на Армия Крайова,

    13 Ное 2022 9:21ч.

    намиращи се в лагери на НКВД на територията на Полша и изпращани в СССР.. Получавал е информация от Министерството на обществената безопасност, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Не взема под внимание заповедта на генерал Владислав Андерс (Англия, военно разузнаване; негов непосредствен началник) да напусне Полша и остава в нелегалност. Арестуван през 1947 г. по обвинения в шпионаж, подготовка на покушения и използване на подправени документи. На 25 май 1945 г. осъден на смърт, разстрелян.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    13 Ное 2022 10:19ч.

    Овреме се е присетил 90-годишният син на баща си, че по нареждане на Москва е станал сакатлъкът...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "На 25 май 1945 г. осъден на смърт, разстрелян."

    13 Ное 2022 10:37ч.

    Годината е сбъркана - не е 45-та, а 1948 г. Претенциите за обезщетение може би могат да бъдат признати. Сегашното правителство не признава държавни решения за периода преди "демокрацията" им и има помпозни искове за вече уредени въпроси. От друга страна има териториални претенции на изток, докато за западните чужди земи се "разсейва"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи