Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на изборите 2 в 1 в Северна Македония

Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на изборите 2 в 1 в Северна Македония

Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори в Северна Македония. При 96,78 процента обработени изборни протоколи, Държавната избирателна комисия в югозападната ни съседка публикува разпределението на мандатите в новия парламент на страната.

Партията, спечелила най-много гласове - ВМРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати, което й дава голяма сигурност, че може да състави правителство, за одобряването на което са необходими 61 депутата.

Със своите 19 мандата коалицията, водена от ДСИ - "Европейски фронт" е втора политическа сила, с един мандат по-малко - 18, е коалицията, водена от СДСМ, коалицията от албанските партии "Заслужава си" ще имат 13 депутати.

"Левица", която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, а движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори, влиза в новия парламент на Северна Македония с 5 депутати.

С 300 000 гласа повече от досегашният президент на страната Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония, показват резултатите на Държавната избирателна комисия.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа за партията.

 

Председателят на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за до вчера управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

И двете коалиции от албански партии отбелязаха изборна победа: Европейският фронт - заради това, че на практика е втора политическа сила в страната, а "Заслужава си" - защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство, след като Християн Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че "ДСИ трябва да отиде в опозиция".

Премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Сърбия Александър Вучич бяха сред първите, които поздравиха Християн Мицкоски и Гордана Силяновска за победата на двойните избори в Северна Македония, отбелязаха медиите в страната.

"Поздравления за ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски и Гордана Силяновска-Давкова за тяхната заслужена и историческа победа на днешните президентски и парламентарни избори в Северна Македония! Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да дадем нов тласък на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС!", написа Орбан в социалната мрежа "Екс".

"Поздравявам Гордана Силяновска за избирането й за президент на Северна Македония и й пожелавам да изпълнява успешно и отговорно дълга, който поема. Убеден съм, че ще продължим да работим заедно за укрепване на връзките между Сърбия и Северна Македония с цел напредъка и благоденствието на нашите народи и просперитета на целия регион", написа Вучич също в "Екс".

 

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Аква

    09 Май 2024 7:47ч.

    ДНЕС Е ВЕЛИК ДЕН, БЪЛГАРИЯ! МАШИНАТА НА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ БЕШЕ ПРЕМАЗАНА ОТ РУСКИЯ ТАНК. НЕКА СЕ ПОКЛОНИМ ПРЕД МИЛИОНИТЕ ЖЕРТВИ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ДА ОТДАДЕМ ЧЕСТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И ВСИЧКИ ВОЙНИЦИ, ИЗВОЮВАЛИ МИРА В ЕВРОПА. С ДНЕМ ПОБЕДЬ| ! ПРОСТЕТЕ НИ ЗА СЛЕПОТАТА ДНЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ачо

    09 Май 2024 8:05ч.

    Другарю, успокой се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква, какви са тия главни букви бе пич?

    09 Май 2024 8:12ч.

    Ачо, другарят е спокоен, но не е виновен, че Дачков не трие коментарите за виаграта и хората се възбуждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ачо, идиото, евролиберастка гнъс!

    09 Май 2024 8:34ч.

    Що диеиш у сий форум? Не си ти за тук, не си! Иди у капитал, медиапул, дневник, дир и подобни! Вся сволочь е там, лесно ще намерите общ език! Анадънму?🌈

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    09 Май 2024 9:30ч.

    Днес ще е голям рев. Няма моча и тукашните путинисти няма къде да се кланят. Цял ден ще киснат във форума и ще мечтаят за народния съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    09 Май 2024 7:58ч.

    Поради лошо време отменям Безсмъртният полк. Ще се обезмъртяваме друг път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно 9 май, ден на ПОБЕДАТА, а макетата

    09 Май 2024 8:21ч.

    кво ни касаят, техни си гробища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пЕйтриот

    09 Май 2024 8:35ч.

    и като не ни касаят защо цяло време ги дърляме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хах

    09 Май 2024 8:22ч.

    От къде я намериха тая баба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    09 Май 2024 8:34ч.

    Аз ги вадя бабичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    09 Май 2024 8:39ч.

    Нефтбазата на рашките в Юревка гори. В помощ на логистиката, Шойгу лично ще носи 2 туби с нафта на фронта. 🤩

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • браво

    09 Май 2024 8:43ч.

    Още една държава в ЕС, където населението би шута на евроатлантическите подлоги, джендъри и тем подобни лигльовци. Крайно време е ние да се осъзнаем. Друг е въпросът, че тези са настроени още повече антибългарски. Но това поне ни дава шанс да не се водят никакви преговори с тях, защото при такива преговори нашите продажници кой знае какво още щяха да продадат и зачеркнат от историята ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    09 Май 2024 8:51ч.

    Новина за някакви непознати същества, живеещи на чужда планета, до която се пътува десетилетия. Абсолютно ненужна новина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очакваме "подобряване" на отношенията България - РСМ

    09 Май 2024 10:25ч.

    "През 2017 – 2018 година като общественичка (Г. С.) се обявява срещу Договора за приятелство с България"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    09 Май 2024 11:41ч.

    Предвиждам промени във външната политика на Северна Македония. Току-виж, пожелали да станат членове на ЕС. Може пък да убедят Брюксел да се откаже от искането си българите да бъдат включени в конституцията на РСМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С антибългарската риторика, добралите се до властта стават мултимилонери!

    09 Май 2024 12:11ч.

    Реалност и факти. Никола Груевски беше 10 години премиер 2006-2016 г. и председател на ВМРО-ДПМНЕ от 2003 - 2017 г. Толкова дълга власт Н.Груевски удържа с тарикатската риторика, че ВСИЧКИ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ СА ВРАЖДЕБНИ на БЮРМакедония. И с измислицата, че местното население са такива велики македонци, сите наследници на Александър Македонски, ти да видиш. И започна невижданата бутафория строителство на паметници из Скопие. В резултат - за корупция Никола Груевски получи няколко присъди и ако не беше избягал от "Великата му Македония", днес щеше още да е в затвора. Но е мултимилионер, така казват, с антибългарската си пропаганда. И ЗАТОВА НИКОГА НЯМА ДА ВПИШАТ БЪЛГАРИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА СИ, щот всички искат докопвайки се до властта с плашилото антибългаризъм, да станат мултимилионери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мицкоски и Гордана също спечелиха с българите и България!

    09 Май 2024 12:27ч.

    Жалките страхливци и алчни за власт и пари, с радост сочеха плашилото България, за да се докопат до властта. Горките лидери - граждани на РСМакедония, така признават колко СЪДЪРЖАТЕЛНА, ВАЖНА И МОЩНА ДУХОВНО Е БЪЛГАРИЯ. Въпреки неистовите опити на жалките продажници слуги на Мамона и наместника му Дьорд, саморазкрил се човекофоб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Балканите са били заселени от българи, само имали различни имена през епохите

    09 Май 2024 12:21ч.

    Е, един ден - "Земята ще се отвори и ще се разбере кои са българите!", световно известната феноменална българска пророчица Ванга. Има исторически данни, че населението на Византия и Древна Елада са били човеци - високи, бели, синеоки и руси. Нямащи нищо общо днес с тъмните нисички индивиди из южната ни съседка и прочие. Това са били българите, населили Балканите, и по-късно обединени от Кубратовите синове и прочие. Но тази жива правдива история ЗА БЪЛГАРИТЕ (за която със сигурност има купища доказателства, прибрани под заплахата от саморазправа с изследователите) не се нрави на най-завистливия народ на планетата, и те правят всичко възможно с подкупи и сила да НЕ излезе Истината за българите! Ноооо, Истината е като светлината - все един ден ще пробие лъжата и лепкавия мрак! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бариерата

    09 Май 2024 14:31ч.

    Самообладание, братя! Анализ, но без ненужна страст и задължително без розови очила! От България им "дължим" само мълчание и пълно игнориране. Посолството в Скопие да прети само един лукаво и двулично писмо. Все пак те са там, ще трябва някак да живеят, да работят в тази среда! Да погледнем истината в очите! След последните отстъпления и предателства на НАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТИ, довело до това безумно МЕНТЕ (вписването в конституция на еди-какво си) тази територия и тези хора са окончателно загубени за България. Не защото ние нямаме права и интереси, а защото нашите НЕПАРТНЬОРИ искат земята за налагане на своето влияние, а пък местните елити са наследници на предатели, купени и инсталирани от югославските и сръбските служби. Когато НЕПАРТНЬОРИТЕ решат сръбския си проблем, т.н. територия С. Македония, ще бъде придадена на тях, не на нас. Мълчание, игнориране и ОГРАДА! Това трябва да получат от нас. В съчетание с пълна забрава! Ние и без това не можем да предложим почти нищо като общество, обществена и политическа култура, перспективи за бъдещето! Ако някой все пак пожелае, идва, доказва се, кълне се в конституцията, знамето и химна, получава право да се зове българин, какъвто е генетичният му код. И да се знае, че в скорошен бъдещ момент БАРИЕРАТА ПАДА и след това ще се наложи да целуват гъза на Вучич!! Без алтернатива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи