Силите на НАТО в Косово в пълна готовност, в Прищина размислиха с промените след призив от САЩ

Силите на НАТО в Косово в пълна готовност, в Прищина размислиха с промените след призив от САЩ

Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) са били приведени в бойна готовност и ще се намесят в конфликта, ако стабилността на страната бъде застрашена. KFOR също така в съобщение до медиите призовава Белград и Прищина към диалог и възстановяване на стабилността по мирен път.

Настоящият контингент на KFOR се състои от 3775 чуждестранни военнослужещи от 28 държави, предимно членки на НАТО и техни съюзници. Сред тях има и 30 български военнослужещи.

Междувременно стана известно, че Вашингтон е призовал косовските власти да отложат с един месец въвеждането на норми, които предизвикаха нов конфликт с местните сърби и Белград, след което косовското правителство реши да направи точно така - забраната за сръбските документи (която предизвика настоящото напрежение) ще бъде наложена от 1 септември вместо от 1 август.

Преди това бе съобщено, че полицейските части в общините в северната част на Косово са призовани за мобилизация.

Косовската полиция съобщи на страницата си във Facebook за изстрели от страна на сръбските протестиращи. "На някои места някои от изстрелите бяха насочени към полицейските части, но за щастие нямаше жертви", заявиха от полицията.

Генералният щаб на сръбската армия проведе разговори с командването на ръководените от НАТО Международни сили за сигурност в Косово (KFOR), съобщават сръбските медии.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се обърна към гражданите на Сърбия след среща в Генералния щаб и по повод последните събития в Косово и Метохия.

Вучич каза, че са приключили срещата, преди това генерал Мойсилович е разговарял с командващия на KFOR.

"Задълженията и на двете страни са приети. Имаше много лъжи и дезинформация. В полунощ командирът на KFOR ще отиде в Косовска Митровица и ще разговаря с косовския министър на общностите Горан Ракич - каза Вучич. Вярвам, че ще имаме добри новини. Надявам се, че утре ще има деескалация и че ще постигнем мир с нови компромисни решения - каза Вучич. Според него вероятно ни очаква най-голямата политическа битка в следващите дни. Искам да благодаря на тези, които подкрепиха Сърбия, дори и на тези, които бяха коректни и изразиха правилни възгледи. Искам специално да благодаря на представителите на Министерството на външните работи на Руската федерация, които реагираха по много коректен начин - каза Вучич, цитиран от pink.rs.

Според него се полагат усилия за успокояване на напрежението, защото това, добавя той, е най-важното. Колкото и да е трудно, няма да има капитулация и Сърбия ще победи - каза Вучич.

Преди това премиерът на Косово Албин Курти заяви, че следващите дни ще бъдат трудни, тъй като Косово е изправено пред "сръбски шовинизъм".

Той заяви също, че главните виновници за тази бъркотия са сръбският президент Вучич и директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович.

"Още преди да сме започнали да издаваме входно-изходни документи на граничните пунктове със Сърбия, незаконните сръбски структури в северната част на страната започнаха да блокират пътища и да стрелят. Те бяха предшествани от изявления, митинги и събрания в Белград. Там тези агресивни действия, които се случват днес, са планирани и провокирани. Вучич и Петкович са главните виновници за размириците.

Следващите часове, дни и седмици могат да бъдат трудни и проблематични. Сблъскваме се с познатия сръбски национален шовинизъм. Ще работим ден и нощ за вас като граждани и за нашата демократична република. И заедно успяваме да поддържаме реда и законността във всяко кътче на страната."

Премиерът на Косово Албин Курти изостря ситуацията в Косово и Метохия с постоянни провокации, заяви на свой ред сръбският премиер Ана Бърнабич пред агенция Танюг. "Курти е човек, чиято единствена политика е постоянното насилие и провокации. Курти е този, който доведе ситуацията дотук с лишаването на сърбите от граждански права, неспазването на споразуменията от Брюксел и откритото признание, че Прищина никога няма да спази споразуменията от Брюксел, както и с умишлено погрешно и избирателно тълкуване на старите споразумения", каза Бърнабич.

Преди това Косовската полиция съобщи, че е затворила два гранични пункта в размирния север, след като местни сърби са блокирали пътища и са стреляли по полицията в знак на протест срещу заповедта за смяна на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски в рамките на два месеца, предаде Ройтерс.

Четиринадесет години след обявяването на независимостта на Косово от Сърбия около 50 000 сърби, живеещи в северната част на страната, използват регистрационни номера и документи, издадени от сръбските власти, като отказват да признаят институциите в Прищина. Косово е признато за независима държава от повече от 100 държави, но не и от Сърбия или Русия, припомня Ройтерс.

Правителството на министър-председателя Албин Курти заяви, че ще даде на сърбите преходен период от 60 дни, считано от 1 август, за да получат косовски регистрационни табели, една година след като се отказа от опитите да ги наложи поради подобни протести.

Правителството също така реши, че от 1 август всички граждани на Сърбия, които посещават Косово, ще трябва да получат допълнителен документ на границата, който да им даде разрешение за влизане.

Подобно правило се прилага от властите в Белград спрямо косоварите, които посещават Сърбия.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Сега не разбрах

    01 Авг 2022 6:40ч.

    Корнелия на кого ще праща оръжия, на сърбите или на косоварите? Прощавайте, няма да праща, а само ще продава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    01 Авг 2022 6:58ч.

    E, на косоварите де, тя си е американски проект, синът и завърши и работи там, а тя съсипа най-старата лява партия в източна европа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 01 Авг 2022 6:40ч. Корнелия на кого ще праща оръжия, на сърбите или на косоварите? Прощавайте, няма да праща, а само ще продава.

    01 Авг 2022 9:16ч.

    Корнела, ако е запозната с историята, ще доставя оръжие на сърбите, а петрол и суровини на косоворите подобно на господарите й през ВСВ, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Авг 2022 7:06ч.

    Моля ви не пишете такива неща, обикновено става дума за някой изтръпнал кирча, като нашия... никой няма намерение да води война на Балканите, кът така че, смешните решения на едни марионетки няма да доведат до нищо особено. Най много до няколко дни да бъдат бити и овесени ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Силите на НАТО в Косово"

    01 Авг 2022 7:25ч.

    Това е наистина смешно... Косово ще обяви ли война на някой или косоварите и те разбраха от медиите? Война се води от хората отказват да се явят на война - война няма да има! "30 български военнослужещи" ? ще е имало лапачка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...незаконните сръбски структури" ??

    01 Авг 2022 7:44ч.

    Че то самото Косово е една незаконна структура ! Що за нахалство, незаконната структура да упреква че на нейна територия имало "незаконни структури" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗаКон за кон

    01 Авг 2022 9:44ч.

    ЗаКон е за кон, не за САЩ и НАТО. (Те така си мислят, но има кой да им отвори очите.).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    01 Авг 2022 7:50ч.

    Ако се открие косовския фронт, наемните войски на НАТО няма да направят нищо, нямат мотив да си дават живота в чужда страна и чужди интереси. Западния свят да гледа да не открие тайванския фронт, че тогава ще стане страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че тогава ще стане страшно...

    01 Авг 2022 7:57ч.

    СМЕШНО ли? САЩ са беззъб тигър и тогава вече всички ще видят това, кът така че, не вярвам да си го причинят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не забравяйте и Иран

    01 Авг 2022 8:06ч.

    Още един фронт. И заплашва най-големите виновници за всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да... има там нейде на Средиземноморский бряг

    01 Авг 2022 14:37ч.

    един малък героичен народ, който от 3000 години се опитва да донесе мир на света и все му пречат разни, със шлемове, с митри, с чалми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Авг 2022 7:57ч.

    Косово може....А Донбас и Логанск не може и то след референдум.Да ви еба и демокрацията.Слава на Русия.Смърт за всички врагове на православието и славянското.Смърт за българските американски курви.Долу гадната колония.Гответе се за гражданска война.Това е реалността.Скоро е 100 г от 1923.Смърт за фашисоидите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос на време

    01 Авг 2022 8:00ч.

    Сърбите няма какво да губят, трябва да започнат да диктуват дневния ред, т.е. готови са за СВО. Алтернативите са: да бъдат изгорени, като Либия, да бъдат изолирани и убити, като Венесуела, или да бъдат интегрирани и убити, подобно на България. Ние сме по-зле, но един успешен пример модел за освобождение на Сърбия, би се отразил съживяващо на българите и би родило новия Левски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор Ливайн

    01 Авг 2022 8:29ч.

    Пийте си по-редовно хапчетата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин Карбовки

    01 Авг 2022 8:46ч.

    Сърбите няма да посмеят да нарушат суверенността на Косово, тъй като помнят как бяха смазани от НАТО за 2 дни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко повече от 2 дни бяха, и то по време

    01 Авг 2022 14:40ч.

    когато пияното животно Елцин съсипваше Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корнелия

    01 Авг 2022 9:15ч.

    Сега е момента да започнем снабдяването на Косово с боеприпаси и тежко въоръжение и да повишим значително БВП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Логично развитие на нещата на фона на глобалната картина и напъните за НСР"

    01 Авг 2022 9:23ч.

    Обостряването на ситуацията в Косово е част от разпалената глобална битка. Започната с декларираното "Зануляване" чрез "хегемона", губещ едноличната си власт над света. Той подкара колониалните си "партньори" и на Балканите в единен строй, където Сърбия се опъва на асимилационният натиск от ЕС и следва да бъде "дисциплинирана" чрез Бондстил...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    01 Авг 2022 9:30ч.

    САЩ и Британия спешно замазват гафа с Нанси Пелоси около Тайван, защото концентрацията на световното медийно внимание върху този гаф носи големи негативи за режима край Потомак. Косовският проблем беше една от опциите и започна изкуствената нагнетация. Да се надяваме, че нещата ще се успокоят след малко изпускане на пАрата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    01 Авг 2022 10:25ч.

    да, излезе тази теза. цялата работа е партенка, раздухана от САЩ да отвлекат общественото внимание от факта, че САЩ се първи мигнаха и дадоха заден след ултиматима на Китай. Така или иначе, който трябва е рязбрал какво се случва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайският флот навлезе в Тайванския пролив

    01 Авг 2022 14:41ч.

    това се случи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев и Калфин (подмолни хазари) призна Косово и създадоха прецедент

    01 Авг 2022 9:37ч.

    за целостта на България. Косово не е признато от Испания, за да не се създава прецедент за каталунските отцепници; не е признато от Румъния по същата причина; не е признато от Гърция, Кипър, Словакия... В последните години 15 държави са оттеглили признаването на независимостта на Косово... Гораните в Косово са българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    01 Авг 2022 9:45ч.

    Започнаха с провокациите и нашият Грозев се изтъпани тази сутрин да казва,че боеприпасите на Гебрев са умишлено запалени.Явно лично е видял Баширов и Петров как палят.Отговор на руснаците,че го обвиниха за шпионство,помагайки на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бис

    01 Авг 2022 9:55ч.

    Гербев каза, че е имало нарушение на периметъра, преди взрива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карта на страните признали измислената държава Косово

    01 Авг 2022 9:58ч.

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:CountriesRecognizingKosovo.svg С червено са отбелязани държадите, които са оттеглили признанието на Косово за независима държава. България все още е подлога на нато и не е оттеглила признанието на измислената държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гербев

    01 Авг 2022 10:00ч.

    е то в червено са Танганайка и Тимбукту :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж как зеленото намалява

    01 Авг 2022 10:15ч.

    Квази държавицата Косово е прототип за квази държавици на българска територия. Светът в по-голямата си част като население и територия не признава квази държавицата Косово с най-голямата американска база в Европа, след тази в Рамщайн - Германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    01 Авг 2022 10:11ч.

    Мноо са кекави реднеците.Клекнаха в Тайван а сега клекнаха и в Косово А вчера вечерта си легнах с идеята, че на сутринта ще има "мирис на напалм" в Западните Балкани. .Шиптърите се излагат.Колко пъти обещават да сменят табелите и все не го правят... :(( Нанси , дарлинг, в тебе ми е надеждата! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Авг 2022 10:16ч.

    Нищо не осигуряват освен да папат мангизи от командировъчни.И да правят алъш вериш и гонят курвите! Примери Камбоджа,Корея и Виетнам,Афганистан и прочие.Трябва местните да се разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Авг 2022 10:19ч.

    Едно трябва да е ясно, режимът в който са влезли глобалните сатанисти е разпалване на всички възможни проблеми и кризи! Точно по модела на Ковид1984 пландемията, умишлено се взимат грешните и неправилни решения, а се избират най вредните и безсмислените! Цивилизацията бива "контролирано" сривана, за да си наложат новият световен ред...СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СЕ ПРОвАЛЯТ, но ще нанесат максимални щети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно, КОВИД се връща.

    01 Авг 2022 14:48ч.

    Вижте статистиките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Авг 2022 10:28ч.

    Ще бъде наистина интересно, ако китайците се застъпят и намесят в полза на Сърбия... Евроатлантиците ще се посерат! Тепърва започва битката за източна Европа... и едно съм сигурен, източно европейците и дори поляците имат различна настройка, спрямо западните дегенерати! Ще има вместо ИТИ, НАТО го хоум...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    01 Авг 2022 10:30ч.

    Очаквам значителен брой китайски самолетоносачи да акостират в Адриатика и Средиземно море в защита на сръбските другари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Martin Karbovski

    01 Авг 2022 10:37ч.

    Цяла източна Европа, като изключим сърбите, мрази Русия, защото "приятелството" с нея носи само негативи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Авг 2022 10:39ч.

    Само не знам като дойде време да бягам дали ще има самальоти да висна на тях,че да не висна на дървото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западният балон се пука, дами и господа

    01 Авг 2022 11:05ч.

    Шепа назначенци на САЩ в правителствата са прекалено голямо малцинство. Народите обичат Русия, защото тя е единствената, която засега откри горещ фронт срещу глобалната диктатура на англоамероционистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да има възможност да се обесят всички прозападни предатели от хилядите НПО

    01 Авг 2022 11:07ч.

    Ще трябва да се използва някоя стара каменна кариера или друго подобно място

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да се бесят

    01 Авг 2022 12:46ч.

    По-добре да се използват като впрегатен добитък..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България да не би да мина в Западна Европа ?

    01 Авг 2022 23:17ч.

    Щото и тука сме ЗА РУСИЯ ! Огромното мнозинство от българите обича руснаците. Жълто-паветници и кози тролове да не се обаждат, щото те не са българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахура

    01 Авг 2022 10:50ч.

    Абе тя може да мрази Русия, но със сигурност не обича, зелените новонормални джендери и цялата само унищожителна "agenda" на запада... Няма как да минат тук тоталните безумства, въпреки че всячески опитват да ги насадят...с платени НПОта Толкова е гнусна новата атлантическа секта, че всичко й е тайна и лъжа- Сорос и Швааб, грабят и искат да ти хареса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданската война в България никога не е преставала

    01 Авг 2022 10:55ч.

    Кръвнината е вековна и явно няма намерение да се разсее от само себе си с времето. Ще има феерии, дето вика оригиналния тов. ZИП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това за кръвнината е факт още от Войнишкото въстание насам..

    01 Авг 2022 12:48ч.

    Нощта на дългите ножове предстои в обозримо бъдеще

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    01 Авг 2022 11:13ч.

    Таз другарка Захарова мълча, когато преди 15 години се гавреха с нас, като ни караха да си сменяме табелите на колите, нали! Само един Митев се опълчи тогава срещу мафията -държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    01 Авг 2022 11:19ч.

    Попаденията стават все по-близко до БГ и по-често. Докато имаше СССР и СФРЮ живеехме в спокойствие. Нещо грешно тук?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С други думи

    01 Авг 2022 11:38ч.

    Не са решили проблема, а са го отложили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    01 Авг 2022 11:57ч.

    Реднеците много страхливи.Сърбия почти отвсякъде е заобиколена от натовски държави.Ако Кремъл иска да бомби Косово требе да праща крилати ракети през малкия излаз на Босна на Адриатическо море, след тва Сърбия и чак тогава Косово.Ракетите требе да праат мноо "чупки".Тва е предизвикателство.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без врътки

    01 Авг 2022 12:03ч.

    Реднеците се уплашиха тъкмо заради това, че чупки не се предвиждат. Ще лъсне цялата неспособност на натоффските ПВО да свалят руските крилати ракети (над териториите на България, Гърция, Северен/неверен Макиаж, и алиансът, който и без туй е в мозъчна смърт, за нула време ще даде фира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    01 Авг 2022 12:08ч.

    А забелязвате ли за коя дата е отложено решението? 01.09!!! Мноо Куул.Който знае история.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    01 Авг 2022 12:14ч.

    Десантните кораби вместо на Одеса, могат да стоварят морската пехота на Слънчака и Централния плаж на Бургас. От там по Тракия до София е 380 км. БТРите ще презаредят на ОМV на Белозем, че и едно КФСи могат да ударят. През това време Бойко, Ристо Десанта и генерал Гном ще могат да подготвят покаятелните си изявления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно време ГеМето, великия демократ

    01 Авг 2022 14:46ч.

    и агент на пет разузнавания, с куфар дипломатически го изнесли от България, но тия споменстите, само Гномът влиза в куфар, но пък очите му ще блещят и през алуминиев куфар Halliburton. за A Боку и Бокикиев - трябва да е контейнер с който екоорганизациите разнасят хипопотами и слончета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кученцето Прищина

    01 Авг 2022 12:27ч.

    На каишка. Бау!!! Кажи мяу, дай лапичка, завърти се....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    01 Авг 2022 12:45ч.

    НАТО е агресивна организация, която трябва да бъде разпусната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имах нъскору възможност да обия идновременну и србин и руснак

    01 Авг 2022 13:52ч.

    и ни си пукулибахт да си възползувам от нейа с удавольствием

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде са йотите?!

    01 Авг 2022 14:49ч.

    Не изневерявай на амплоато си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи