Си Цзинпин: Веднъж отворена вратата на китайско-американските отношения няма да бъде затворена никога

Си Цзинпин: Веднъж отворена вратата на китайско-американските отношения няма да бъде затворена никога

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че веднъж отворена вратата на китайско-американските отношения няма да бъде никога затворена, предаде Франс прес. Си заяви това след двустранната среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън, състояла се вчера в Сан Франциско.

След срещата в изказване по време на вечеря с бизнесмени Си заяви, че отношенията между двете най-големите икономики в света ще продължат да се развиват. Той също така увери, че Китай няма да води война срещу никоя страна. "Каквато и степен на развитие ние бихме могли да достигнем, ние няма да търсим никога хегемонията или експанзията и няма никога да налагаме нашата воля на другите", заяви Си. "Китай не се стреми към сфери на влияние и няма да поведе нито гореща, нито студена война срещу която и да е страна в света", добави Си пред бизнесмените.

Си Цзинпин също така заяви, че Китай е готов да бъде партньор и приятел на САЩ и подчерта, че има много възможности за двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс.

Си изрази и съчувствие с американските жертви на фентанила, предаде Франс прес, визирайки по-специално младите хора.
       
На срещата с бизнесмените китайският лидер намекна и, че страната му ще изпрати нови панди в САЩ, допълва Асошиейтед прес. Той нарече пандите "пратеници на приятелството между китайския и американския народ".

"Готови сме да продължим нашето сътрудничество със САЩ относно опазването на пандите като вид ", подчерта Си.

Черно-белите мечоци от дълго време са символ на американо-китайското приятелство. Пекин подари за първи път две панди на Националната зоологическа градина във Вашингтон през 1972 г.  преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде под наем на други американски зоологически градини още панди, като накрая се стигна и до двустранна програма за опазване за пандите. Три от гигантските панди от Националния зоопарк в САЩ  - Мей Сян, Тян Тян и тяхното отроче Сяо Ци Цзи  - преди осем дни обаче  отпътуваха за Китай. След тяхното отпътуване в САЩ останаха четири панди, които се намират сега в зоопарка в Атланта.

На срещата с бизнесмени Си заяви, че хората в щата Калифорния искали да имат отново панди в зоопарка в Сан Диего.

Когато двустранните отношения между Китай и САЩ се влошиха през последните години, китайската общественост започна да иска пандите да бъдат върнати от американските зоологически градини в родния им Китай. В китайски социални медии се появиха недоказани твърдения за лошо отношение към пандите в американските зоопаркове.

Споразумението между Националния зоопарк във Вашингтон и Китайската асоциация за опазване на дивата природа изтича през декември и досега преговорите за подновяването му не дадоха резултат.

Зоопаркът в Сан Диего върна на Китай пандите през 2019 г., а по-рано през настоящата година последната панда в зоопарка в Мемфис в Тенеси също се прибра в родината си.


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Войната между Китай и Пиндостан е неизбежна и предстояща

    16 Ное 2023 11:35ч.

    Това стана ясно от днешната среща в осрания Сан Франциско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор Ф.

    16 Ное 2023 11:37ч.

    Да, другарю Си, той и Путин така говори в началото на 2000-те години. Искаме мир, искаме да сме приятели, да си сътрудничим и т. н. Виждаме докъде се стигна. Със САЩ не можеш да си приятел. Байдън вчера пак ти каза, че си бил диктатор. Кисинджър беше казал навремето: “Да си враг на САЩ е опасно, но да си приятел е фатално!” Вие сте стар и мъдар народ, та умната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    16 Ное 2023 11:43ч.

    Древна култура която знае силата на времето/ бавното/. Явно ще ги изчакат още да се обезсилят / от Русия и националните държави/. Типично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    16 Ное 2023 11:49ч.

    Си е много, много хитър. И да, жълтите умеят да чакат. Колкото е необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За малко Китай да станат колония на англосаксите

    16 Ное 2023 12:44ч.

    Обаче са успяли да се справят с наркотиците, които започнали да внасят английските търговци. Империята е спряла проникването на наркотиците в Китай! ... Това по повод: "Си изрази и съчувствие с американските жертви на фентанила, предаде Франс прес, визирайки по-специално младите хора." ........... п.с. Много години по-късно изследователи икономисти подчертават, че - влязат ли наркотиците в една страна, с икономиката й е свършено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И колония станала Индия около 16-ти век

    16 Ное 2023 12:46ч.

    Та до днес 7 века по-късно, Китай не е забравил. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xmmm

    16 Ное 2023 13:05ч.

    е, другаря Си мисли, че ще получи някоя троха от сащ, ама е сбъркал, ще го използват да минат през Русия и после ще го схрускат, така както сдъвкаха "Запада" барабар с България като ги откъснаха от Русия, така и това чака Китай като го откъснат от Русия. Наивници, кога вълка става агне, по-скоро поредните идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mdaaa

    16 Ное 2023 13:08ч.

    изглежда че и в китай либарастите са взели властта и държат жълтуркото за топките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    16 Ное 2023 13:21ч.

    Много китаевъдци, много чудо... - Дрогаре, не се пресилвайте с незнание. Квинтесенцията от "срещата" бе, че Бъдещето се срещна с Миналото! И когато някой гледа друг, дори да е видима карикатура, със силно присвити очи, има само един изказ: "- Муха ми се чиниш!" - туй на синошопско наречие. Дерзайте тавагищи атлантиченца. Ура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    16 Ное 2023 13:25ч.

    И кво стана сега? Китай е с Русия. Китай е със САЩ. А Европа гледа тъпо като изоставена мома. Класически гамбит или шах с пешката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Система за Глобален Контрол

    16 Ное 2023 13:27ч.

    На глобално ниво лидерите си общуват като близки. За пред тълпите/публиката/ провокират конфликти,войни. Разиграват за пред тълпите разни проблеми . Всичко е за контрол над човешкото стадо , за тях Вие сте човекоговеда . Мда. Няма Си , няма Ми. Който не е разбрал - да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    16 Ное 2023 14:01ч.

    Според БТА Си Цзинпин е казал, че веднъж отворена вратата на китайско-американските отношения няма да бъде затворена никога. Незнайно защо е пропуснато да се отбележи, че другарят Си всъщност цитира Пу И, последния император на Китай. В един есенен следобед на 1926г. младият Пу И медитира в Мукденския дворец. Вратата на аскетично подредената му стая е широко отворена. Отворен е и прозорецът, от който се вижда прелитащо ято гъски. Внезапно блаженият следобедният унес е нарушен. Връхлита силен вятър. Става течение. Вратата на стаята с трясък се затваря.Пу И излиза от медитация и изрича прочутата си мисъл, която си до днес се изучава в китйските университети: "Всяка веднъж отворена врата може внезапно да се затвори стига задухалият северен вятър да е достатъчно силен."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Си напомня на Пу

    16 Ное 2023 14:04ч.

    кой кара влака :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи