Си Цзинпин увери Махмуд Абас, че ще помогне на палестинците да постигнат независимост

Си Цзинпин увери Махмуд Абас, че ще помогне на палестинците да постигнат независимост

Според първата точка от мирния план на Си Цзинпин основното решение се състои в създаването на независима държава Палестина със столица Източен Йерусалим, която да се ползва с пълен суверенитет въз основа на границите от 1967 година. Второ, трябва да бъдат задоволени икономическите потребности на Палестина и нуждите ѝ от препитание. Трето, важно е да се запази правилната посока на мирните преговори. Трябва да се свика голяма, по-авторитетна и по-влиятелна международна мирна конференция, която да създаде условия за възобновяване на мирните преговори.  

Палестинският лидер Махмуд Абас бе на четиридневна визита в Китай от 13 до 16 юни, по време на която получи уверение от страна на китайския президент Си Цзинпин, че ще помогне на палестинците да постигнат независимост и ще насърчи мирните преговори с Израел. 

Абас е първият арабски държавен глава, посетил Китай тази година, което според палестинците е знак за топлите и приятелски отношения между Пекин и Палестинската автономия, отбелязва саудитският в. "Араб нюз".

Президентът Абас се срещна със Си в сряда, като в хода на разговора им палестинският лидер представи подробна информация за непрекъснатите нарушения, които Израел извършва срещу палестинския народ, пише в. "Джордaн нюз". Те включват едностранни мерки, като например разширяване израелските селища, чести актове на насилие, водещи до човешки жертви, оскверняване на свещени християнски и ислямски места в Йерусалим, незачитане на подписаните споразумения и присвояване на палестинските данъчни приходи, допълва изданието. 
  
Освен това Абас изрази дълбоката си признателност за стабилните двустранни отношения, които Палестинската автономия и Китай поддържат от 35 години. Той отново потвърди непоколебимия ангажимент на Палестинската автономия към принципа "Един Китай" и активното ѝ участие в инициативата "Един пояс, един път".
 
На срещата присъстваха високопоставени официални лица от Палестинската автономия, сред които Зиад Абу Амр, вицепремиер и член на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина; Рияд ал Малики, министър на външните работи и емигрантите; Мохамед Мустафа, председател на Палестинския инвестиционен фонд; Махмуд ал Хабаш, съдия от Палестина; Махмуд ал Халди, съветник по дипломатическите въпроси на президента и палестинският посланик в Китай Файсал Мекдад.

Мирният план на Си Цзинпин

След срещата си с Абас Си представи предложение от три точки за мирно уреждане на палестинския въпрос, като заяви: "Китай е готов да изиграе положителна роля в подпомагането на Палестина за постигане на вътрешно помирение и насърчаване на мирните преговори", отбелязва китайският в. "Глобал таймс".

Според първата точка от плана основното решение се състои в създаването на независима държава Палестина със столица Източен Йерусалим, която да се ползва с пълен суверенитет въз основа на границите от 1967 година. 

Второ, трябва да бъдат задоволени икономическите потребности на Палестина и нуждите ѝ от препитание. 

Трето, важно е да се запази правилната посока на мирните преговори. Трябва да се свика голяма, по-авторитетна и по-влиятелна международна мирна конференция, която да създаде условия за възобновяване на мирните преговори.  

Китай отдавна поддържа приятелски отношения с палестинските лидери, а визитата на Абас миналата седмица бе петото му посещение в страната през последните близо две десетилетия като президент на Палестинската автономия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Пекин често се е изказвал в подкрепа на палестинската държавност и е подкрепял пропалестински позиции в ООН.
 
Китай подпомогна палестинците в реализирането на повече от 40 проекта, включително и в построяването на училища и пътища, допълва "Глобал таймс". Освен това по време на пандемията от коронавирус Пекин изпрати експертни екипи, медицински консумативи и ваксини, а този месец обеща да дари още един милион долара на Агенцията за подпомагане и работа с палестински бежанци в Близкия изток.

Какво е значението на визитата на Абас в Китай?

Посещението на палестинския президент Махмуд Абас в Китай показва, че арабският свят приветства "активната и влиятелна" ангажираност на Пекин с палестинската кауза, заяви пред Синхуа Саид Абу Али, помощник-генерален секретар на Арабската лига по въпросите на Палестина и окупираните арабски територии. 

"Всички знаят, че китайската подкрепа за Държавата Палестина не се изчерпва с ... политическа солидарност, a Китай предлага на палестинския народ и материална и икономическа помощ чрез редица проекти", добави той. 

Гасан ал Хатиб, който е бивш говорител на правителството на Абас, каза пред в. "Араб нюз", че посещението на палестинския лидер в Китай е "важна стъпка в правилната посока" поради разочарованието на Абас от политиката на САЩ, както и от тяхната пристрастност към Израел.

Според Хатиб подходът на Абас към Китай може да насърчи Пекин да окаже дипломатическа подкрепа на палестинците, което от своя страна ще създаде равновесие в региона.

Други наблюдатели смятат, че визитата на Абас по-скоро е част от стремежа на Пекин да засили позициите си на международната сцена, отколкото сериозен опит за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Китай разчита на подобни партньорства, за да укрепи дипломатическите си позиции и да даде на големите китайски корпорации предимство при договарянето на инфраструктурни сделки, свързани с инициативата "Един пояс, един път", коментира в. "Таймс ъф Израел".

След като мирните преговори между Израел и палестинците се провалиха през 2014 г., изглежда, че има малък шанс те да бъдат възобновени в близко бъдеще, независимо от това дали Китай ще положи  в тази посока, пише в. "Ню Йорк таймс". Както сред израелците, така и сред палестинците има дълбоки вътрешни разделения и те не могат да решат как да подходят към конфликта. Сегашното израелско правителство е най-дясното в историята на страната, малко от членовете му подкрепят концепцията за палестински суверенитет и китайската намеса едва ли ще промени това, посочва американското издание.

Но все пак посредническата роля на Китай за постигането споразумение между Иран и Саудитска Арабия, както и нарастващият глобален авторитет на Пекин като цяло промениха залозите на евентуалното му участие, смята Робърт Могелницки, старши научен сътрудник в базирания във Вашингтон Институт за арабските държави от Залива.  

Според него в миналото активността на Китай в региона е била предимно икономическа, но сега Пекин дава знак, че преминава към ново равнище на подкрепа.

"Конкретният контекст на процеса, който много хора възприемат като промяна на световния ред, потенциално придава по-голямо значение на това посещение", каза Могелницки, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Санта Клаус

  20 Юни 2023 11:36ч.

  Си се превръща в световния Дядо Коледа. На всеки - подарък ! На Блинкен - че няма да скъсат търговията и да дават оръжие на Русия. На Русия - все така ще купуват ресурсите. На Африканците - инвестиции ! На иранците пристанища.На кубинците шпионска база срещу САЩ... На палестинците - подкрепа за независимост ! Така че който има желание за подаръци, да се обръща към най-близкото китайско посолство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи