Си Цзинпин след срещата с Блинкен: Постигнахме споразумение по конкретни въпроси

Си Цзинпин след срещата с Блинкен: Постигнахме споразумение по конкретни въпроси

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На фона на засилено напрежение между САЩ и Китай американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин. 

Срещата, потвърдена едва в последния момент, се състоя на втория ден от пътуването на американския пратеник в Китай. Си определи разговорите като "много добри" и заяви, че "двете страни са постигнали напредък и съгласие по някои конкретни въпроси", предаде ДПА. 

"Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност", каза Си и добави, че се надява посещението на Блинкън да помогне за "стабилизирането на китайско-американските отношения". 

Това е първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай от 2018 г. насам. Съобщението, че Си ще разговаря с Блинкен, се възприема като специален жест и знак, че Пекин цели да охлади рязко нарастващото напрежение между съперничещите си сили. 

Разговорите със Си дойдоха след два дни на интензивна двустранна дипломация, посочва ДПА. 

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Китай и Съединените щати са постигнали напредък по редица въпроси по време на срещите на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин, предава АФП.

"Китайската страна изложи ясно позицията си и стигнахме до съгласие да продължим отношенията в духа на договореностите, които постигнахме с президента Байдън в Бали," изтъкна Си Цзинпин в хода на разговорите с Блинкен. Той добави, че двете страни са постигнали споразумение по някои конкретни въпроси.

Визитата е обект на обширни коментари в американските медии с очакването, че ще допринесе за подобряване на отношенията.

Днес Блинкън се срещна и с ръководителя на китайската външна политика Ван И, който е по-висшестоящ от външния министър Цин Ган в йерархията на властта в Пекин. Според държавните медии Ван е заявил, че посещението на Блинкън е дошло в "критичен момент в китайско-американските отношения", които се намират в "низходяща спирала". 

Ван И е поискал от американската страна да спре да раздухва "теорията за китайската заплаха", съобщава китайската обществена телевизия.

Вчера Блинкън разговаря и с Цин Ган в продължение на седем часа и половина - много по-дълго от планираното, припомня БТА. По време на срещата им Блинкен повтори, че Съединените щати преследват "визия за свят, който е свободен, отворен и поддържа международния ред, основан на правила". 

Държавният секретар на САЩ също така покани Цин Ган във Вашингтон. И двете страни заявиха, че разговорите са били откровени и конструктивни. 

По време на първото си посещение в Китай като първи дипломат на САЩ Блинкен е разгледал редица спорни въпроси, но също така и области, в които Пекин и Вашингтон биха могли да си сътрудничат, съобщи Държавният департамент на САЩ. 

САЩ и Китай имат едни от най-важните двустранни отношения в света. Тези връзки бяха сериозно обтегнати от редица проблеми, включително подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна, заплахите на Пекин срещу Тайван и продължаващите търговски спорове в области като съвременните компютърни чипове. 

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посрещна китайския премиер Ли Къцян в официалната си резиденция в Берлин, предаде ДПА. Това е първото пътуване на китайския премиер в чужбина, откакто той встъпи в длъжност през март. 

Заедно с Ли пристигнаха деветима други официални представители, които утре ще участват в германско-китайските правителствени консултации на високо равнище с канцлера Олаф Шолц. След пристигането си в Германия премиерът каза, че се надява за "силен позитивен сигнал за стабилни международни индустриални вериги и вериги за доставки, както и за световен мир и просперитет". 

Пекин е готов, в дух на взаимно уважение, "заедно да използва потенциала за сътрудничество, по подходящ начин да се справи с различията и разногласията и да обогати съдържанието на нашето стратегическо партньорство", се казва в изявление на китайското посолство в Германия, публикувано снощи.


Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Стойко Ъ.

    19 Юни 2023 17:40ч.

    Остава надеждата, че китайците с тяхната многовековна цивилизация и опит няма да се подмамят от еврейския олигорхат, който донесе толкова разруха и брожение в западния и славянския свят през последните векове, та и по-рано. Китайците са мъдри и сигурно са прозрели с кого си имат работа. И това не са Байдън, Путин, Макрон, Сунак, Шолц и останалите шушумиги, наричащи се политици…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говори Москва

    19 Юни 2023 17:40ч.

    Правило номер 1 във високата дипломация е, че страната която има нужда(зор) посещава ответната страна. Блинкин посещава Китай а не обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    19 Юни 2023 18:00ч.

    В точния момент Китай ще тръгне на север.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тектонични промени! Така каза Путин

    19 Юни 2023 18:26ч.

    Блинкин отиде на килимчето в Пекин за челобитие и да моли за мир. Путин и Си им играят доброто и лошото ченге, докато световния були ман не кротне наказан в ъгъла на новия световен ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подходи и оценки

    19 Юни 2023 18:30ч.

    Аз чух от г-н Си следното: "Отношенията между Китай и САЩ са дълбоко дестабилизирани, но се надявам, г-н Блинкен, че сте разбрили нещата, които заявих пред вас." И още нещо ми се причу от г-н Си: "Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност, каквито за съжаление категорично няма във отношението на САЩ към КНР! Просто нещата стоят сега така, както стоят. Още някакъв неопределен период от време ще се налага да ви изтърпяваме, после езикът на любезната и иносказателна допломация ще отстъпи на заден план! Дали тогава още ще ви има - не знам! Ние гледаме поне със сто години напред, а за Вас това е прекалено дълъг период."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега на китайските другари ли ще полягате

    19 Юни 2023 22:13ч.

    Хехехе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи