Си Цзинпин се срещна със своя "стар приятел" Бил Гейтс

Си Цзинпин се срещна със своя "стар приятел" Бил Гейтс

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайският президент Си Цзинпин нарече Бил Гейтс "стар приятел" и изрази надежда, че двамата ще могат да си сътрудничат по начин, който би бил изгоден както за Китай, така и за САЩ, предаде Ройтерс.

Той прие Гейтс в държавната къща са гости в Пекин, в която традиционно биват настанявани високопоставени посетители от чужбина.

Си заяви, че е много щастлив да се види със съоснователя на "Майкрософт", с който се е срещнал за последно преди три години, и допълни, че Гейтс е първият американски приятел, с когото се вижда тази година.

"Често казвам, че основата на отношенията между САЩ и Китай е положена в народите ни. Възлагам надежди на американския народ", заяви китайският президент.

"В настоящата глобална ситуация ние може да реализираме различни инициативи, които са в интерес както на нашите две страни и на народите ни, така и на човечеството като цяло", допълни китайският лидер.

Гейтс, който пристигна в Пекин в сряда, заяви, че за него е "чест", че е имал възможността да се срещне със Си.

В личния си блог той публикува видео, в което обсъжда със Си предизвикателствата пред глобалното здравеопазване и развитие, като например неравния достъп до здравни услуги и климатичните промени, пише БТА.

Според източници на Ройтерс Си и Гейтс са коментирали и глобалния възход на изкуствения интелект, като американският предприемач е посочил, че приветства американските фирми, включително и "Майкрософт", които въвеждат своите технологии за изкуствен интелект в Китай.

Си и Гейтс са разговаряли и за развитието на бизнеса на "Майкрософт" в Китай.

Снимка: АР/БТА

След като азиатският гигант затвори границите си заради пандемията от коронавирус, Си преустанови чуждестранните си визити, отбелязва Ройтерс. Мярката беше отменена в началото на годината, но повечето от международните срещи на китайския президент бяха с други държавни лидери.

Гейтс се оттегли от борда на директорите на "Майкрософт" през 2020 г., за да се фокусира върху филантропска дейност в сферата на глобалното здравеопазване, образованието и климатичните промени.

Той се срещна за последно със Си през 2015 г. в кулоарите на форума Боао в китайската провинция Хайнан.

Чуждестранната бизнес общност стана по-предпазлива към Китай със засилването на напрежението между Пекин и Вашингтон, коментира Ройтерс.

Гейтс посети Китай в навечерието на отдавна отлаганата визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще се опита да стабилизира отношенията между двете най-големи икономики в света.

В сряда Блинкън е провел напрегнат телефонен разговор с китайския си колега Цин Ган, който е призовал САЩ да престанат да се месят в делата на Китай и да вредят на сигурността му.

Според китайския вестник "Женмин жибао" Си е заявил пред Гейтс, че Китай няма да следва стария път на "силна страна, която се опитва да стане хегемон", а ще работи с други държави за постигането на общо развитие.

Освен че се срещна със Си, Гейтс произнесе реч в Глобалния здравен институт за откриване на лекарства (GHDDI). Той говори за глобалното здравеопазване и необходимостта от използване на технологиите за решаване на здравни предизвикателства по целия свят.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" обеща да предостави по 50 милиона долара за укрепване на института, който е основан съвместно от фондация "Бил и Мелинда Гейтс", университета "Цинхуа" и общинското ръководство на Пекин.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • За Бил Гейтс време имаш,

    16 Юни 2023 23:08ч.

    А да сайдисаш съюзника др. Путин време нямаш. Да те и съюзника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    17 Юни 2023 11:37ч.

    Ясен сигнал към съюзника Путин .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЗО

    16 Юни 2023 23:17ч.

    Спестете ни обясненията на Ройтерс, защото се е получило дежурното мазало от сорта на "тиква с мляко". Това, че виждаме някакви снимки все още не означава, че разказаното е наистина казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така да нямате никакви съмнения

    16 Юни 2023 23:18ч.

    Дали Китай е в сатанистката Програма 2030 ? Е ! Дали ККП е от "добрите" ? НЕ Е ! Можем ли да очакваме нещо добро от жълтите ? НЕ МОЖЕМ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    17 Юни 2023 0:07ч.

    Си туу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И все пак, каква разлика в атмосферата на срещата...

    17 Юни 2023 3:48ч.

    Само, като упорит кошмар, ми изплуват кадрите как надеждата на ПП младият Явор Божанков се изхрачва демонстративно от трибуната на НС върху Цончо Ганев, и в отговор - автоматичната реакция на Ц. Г. ... "...Китай няма да следва стария път на "силна страна, която се опитва да стане хегемон", а ще работи с други държави за постигането на общо развитие...." И един Бог знае какво РЕАЛНО мислят и двамата... Как ще ги стигнем китайците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УЖАС!

    17 Юни 2023 11:16ч.

    Световният унищожител Гейтс с китайския жандарм Цзинпин в дружески разговор за бъдещите им планове за депопулация на планетата.((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно депопулация "на планетата", не на Китай...

    17 Юни 2023 12:15ч.

    само че китайците премахнаха тяхната "one-child-policy" защото не им достига работна ръка, и си се роят на воля, също не използваха иглите-убийци на Пфайзер, а се предпазиха от т.н. CovID-19 с тяхната НЕ-mRNA ваксина, в резултат на което само 11 % от страничните тежки ефекти от ваксините (в световен мащаб) са в държавите на ИндоКитай, при тяхното многомилиардно население!!!... Докато от останалите проценти на тежки случаи - 35% са в ЩАС, и 46% са в ЕС, които масово се надупчиха с Пфайзерите... В И*сраел също се надупчиха масово, но при тях се наблюдава т.н. placebo-effect, заради 'правилните' ваксини за избрани, с които ги снабди техният богоизбран човек, шефът на Пфайзер Алберт Бурла... Така ,че всеки си мисли за бъдещето на държавата си и глобално според неговия си филтър / аршин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера африканските другари,

    17 Юни 2023 13:03ч.

    Начело с президента на юар били в Киев за да изразят подкрепа на др. Зеленски. Въпреки, че точно тогава мужиците обстрелвали града. Чудели се още дали да арестуват др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    17 Юни 2023 13:20ч.

    Че ти вярваш на официални лица и медии? Не си в час. Войната и приказките за нея са за парлама пред шараните, като във филма Wag the dog (1997).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долу МС Гоогле

    17 Юни 2023 13:56ч.

    Кога ще се пусне СВОБОДНАТА и БЕЗПЛАТНА операциона система и програми за On-Line+Off-Line работа и съвместимост за всички устройства (настолни, мобилни, смартфони, ..... ) на основата на Линукс?! С включени : LibreOffice, LibreBrouse, LibreEmail, LibreTranslate, LibreSearch, LibreTube , LibreFBk , LibreCAD, LibreAudio , LibreVideo, LibreImage, ........ ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Либерал

    17 Юни 2023 14:20ч.

    Гейтц (американците) искат достъп и обединение с китайската система за дигитално заробване с масово следене, оценяване и санкциониране на населението! За това плащат като начало пари за община Пекин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи