Си Цзинпин пристигна в Саудитска Арабия

Си Цзинпин пристигна в Саудитска Арабия

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Саудитска Арабия. Пекин определя това посещение като най-голямата дипломатическа инициатива на Китай в арабския свят в момент, когато Рияд разширява глобалните си връзки отвъд дългогодишните отношения със Запада, предадоха китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Срещата между лидерите на "фабриката на света", както наричат Китай, и енергийния гигант от Залива идва в момент, когато връзките на Саудитска Арабия със САЩ са обтегнати заради критиките на Вашингтон за състоянието на човешките права в кралството и заради подкрепата на Рияд за ограниченията на производството на петрол.

Визитата на Си ще включва преки преговори с лидера на Саудитска Арабия, среща в по-широк формат с блока от шест държави от Персийския залив и среща на върха с арабски лидери, което ще се превърне "в епохален повратен момент в историята на развитието на китайско-арабските отношения", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. Китай се надява също, че визитата ще отправи силно послание за укрепването на "единството и сътрудничеството между двете държави", допълни тя.

За Саудитска Арабия, която е разочарована от онова, което възприема като постепенно намаляване на ангажираността на Вашингтон със ситуацията в региона на Близкия изток и като бавна ерозия на американските гаранции в областта на сигурността на монархията, Китай предлага възможност за икономически печалби без съпътстващо напрежение, подобно на това, което усложни отношенията със Вашингтон.

През юли срещата между Байдън и принц Мохамед бин Салман протече в напрегната атмосфера заради критиките на Байдън, отправени към фактическия управник на монархията, припомня агенцията.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи