Си Цзинпин обеща да работи с Русия за развитие на стратегическо партньорство

Си Цзинпин обеща да работи с Русия за развитие на стратегическо партньорство

Китайският президент Си Цзинпин обеща днес да продължи да работи с Русия, за да развиват всеобхватно стратегическо партньорство за сътрудничество, предаде Ройтерс. На среща в Пекин с председателя на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, Си подчерта, че парламентарното сътрудничество е важна част от китайско-руските отношения. В същия тон оцени отношенията между Москва и Пекин и Матвиенко, която посочи, че Русия ще продължи да си сътрудничи с Пекин и може да разчита на китайското "приятелско рамо".

Китай и Русия трябва да водят реформата на глобалното управление в правилната посока, като защитават общите интереси на развиващите се страни, подчерта Си Цзинпин, цитиран от ТАСС.

"Двете страни трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството [в рамките на] многостранни механизми като Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС, да водят реформата на глобалното управление в правилната посока и да защитават общите интереси на страните с нововъзникващи пазари, както и на развиващите се страни", заяви китайският президент.

Той посочи, че двустранните отношения между Пекин и Москва трябва да се базират на "взаимопомощ, дълбока интеграция, иновации и пионерство и взаимна изгода".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • баба мара

    10 Юли 2023 19:59ч.

    какво става с базите в куба и никарагуа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    11 Юли 2023 1:06ч.

    „Пътят на коприната“ не е просто търговски път, а концепция за цивилизационна свързаност между Изтока и Запада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    11 Юли 2023 20:49ч.

    Партньорство в какво? Усвояване на Сибир?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи