Си Цзинпин: Никоя страна на глобалната арена няма решаващия глас

Си Цзинпин: Никоя страна на глобалната арена няма решаващия глас

Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който да определя целия съществуващ световен ред, пише китайският президент Си Цзинпин в статия, публикувана в руския вестник "Росийская газета" преди посещението му в Русия, което започва днес, предаде ТАСС.

"Международната общност си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали. Няма универсални модели за държавно управление и не съществува световен ред, в който решаващата дума принадлежи на една отделна страна. Солидарността и мирът на планетата без разкол и сътресения отговарят на общите интереси на цялото човечество", отбелязва Си.

"В съвременния свят текат много дълбоки промени. Мирът, развитието, сътрудничеството и взаимната полза - това е неудържим исторически повей. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на международните отношения е необратима тенденция", казва китайският лидер.

"Китай и Русия твърдо защитават базираната на ООН международна система и световния ред, основан на международното право, както и основополагащите норми и принципи на международните отношения, базирани на целите и принципите на Хартата на ООН (и) осъществяват тясна координация в рамките на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), БРИКС, Г-20 и другите международни платформи, (като) полагат съвместни усилия за насърчаване на многополюсността и демократизацията на международните отношения", пише Си Цзинпин.

Що се отнася до войната в Украйна, китайският президент отбелязва, че страните могат да намерят рационален изход, ако се придържат към концепцията за "обща, комплексна, съвместна и устойчива сигурност". Той подчертава необходимостта "да се спазват целите и принципите на Хартата на ООН, да се уважават резонните безпокойства на всички страни в областта на сигурността, да се поддържат всички усилия, насочени към мирно уреждане на украинската криза и да се осигури стабилността на глобалните вериги на производството и доставките".

Си Цзинпин призовава да се продължи съвместната работа по "свързването на инициативата "Един пояс - един път" с Евразийския икономически съюз" и да се постигне такава "структура на развитието" на двете страни, която да се отличава с "взаимната допълняемост и съвместимост на традиционната търговия и новите форми на сътрудничество".

От своя страна в интервю за китайския вестник "Женмин жибао" Путин също се обяви за изграждането на "по-справедлив многополюсен световен ред", като от своя страна обвини Запада, че е разпалил войната в Украйна "в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред".

Китайският президент ще бъде на държавно посещение в Русия между 20 и 22 март по покана на руския президент Владимир Путин.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • йосарян

    20 Март 2023 8:02ч.

    "световния ред, основан на международното право" -- няма, пък! ние си искаме правила. нашите правила! ааа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    20 Март 2023 10:03ч.

    И най лошия ред е по добър от хаоса, който тия две сатрапии ще причиняват - едната вече го причинява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • копи, да ти дам една лопата...

    20 Март 2023 10:09ч.

    Нищо друго не ти остава, освен демократично да се гръмнеш. Ама чакай... ти не си от демократите, ти си от тоталитарите, защото признаваш само американски ред...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Троля тролове

    20 Март 2023 11:04ч.

    Хаосът е в основата на всичко.Той е висшия порядък. Всеки опит да бъде "преподреден" е обречен на неуспех по презумпция..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Английският когато стане мъртъв език, тогава ще настъпи ред и мир

    20 Март 2023 12:45ч.

    Не и преди това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи