Си Цзинпин: Китайската армия трябва да се осмели да се бие

Си Цзинпин: Китайската армия трябва да се осмели да се бие

Китайската армия трябва "да се осмели да се бие", каза президентът Си Цзинпин, докато инспектираше частите, действащи в район близо до Тайван, съобщи Франс прес, като цитира репортаж на китайската телевизия.

Посещението на Си се състоя във важен момент за дипломацията със САЩ, които са основният поддръжник на Тайван по въпросите на сигурността - докато американската министърка на финансите Джанет Йелън се намира в Пекин, за да се опита да стабилизира отношенията между двете страни и да подобри двустранните търговски връзки.

По време на инспекцията си на базираното в Нанкин командване на Източния регион на Китайската народноосвободителна армия, Си заяви пред военнослужещите, с които се срещна, че те трябва "да се осмелят да се бият, да знаят как да се бият добре и да бъдат решени да защитават националния суверенитет и сигурност", съобщи държавната телевизия.

"Необходимо е да задълбочим военното и бойното си планиране, да се съсредоточим върху подготовката за реални бойни действия и да ускорим подобряването на способността ни да побеждаваме", добави президентът. Армията трябва също така "да повиши способността на лидерите на партийния комитет да се подготвят за война и борба", подчерта той.

Китай смята Тайван за една от своите провинции, която все още не е успял да обедини с останалата си територия след края на гражданската война в Китай през 1949 г. Пекин е решен един ден да си възвърне контрола над острова, като не изключва възможността за употреба на сила.

Тайванският въпрос е най-чувствителната част от спора между Пекин и Вашингтон. През изминалата година Китай започна мащабни военни учения около острова след официални срещи между високопоставени американски и тайвански представители. През април китайските сили проведоха маневри, симулиращи блокада на Тайван, точно след срещата в САЩ между тайванския лидер и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЗИП

    07 Юли 2023 11:51ч.

    Тцъ, тва с приказки не става.Тва е ГЕН! Войната не е в кръвта ви.Вие сте търговска нация, като евреите и арабите. Военни нации са(бяха) "шваби и японци до 1945" , руснаци, монголотатари в миналото. Единствено англосаксите съумяват някак си да съчетаят търговията и войната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е какви воиници са англосаксите

    07 Юли 2023 12:08ч.

    Воиници ,ама срещу туземците .Ти май че не обичаш да четеш Българската древна история ,за да видиш че нашите древни прадеди са били най добрите воиници във древният свят и досега .Те древните Българи са създали четери най големи държави във света . Две хиляди години сме били съседи на Китайската мперия и много пъти сме ги побеждавали във воини .Да китайците са най великите търговци и дипломати .Но никога не са били големи бойци .Тук съм съгласен със теб .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    07 Юли 2023 12:20ч.

    Прав е да им припомня, че без воинска доблест и умения, а само разчитайки на индустрия и търговия, световна слава се печели, ала не се удържа дълго. Не съм съгласен, че воинското го няма в китайците - с Русия заедно те ще си го припомнят, ако са го забравили. Те са древни и в тях са отрасвали бащите на благородството и най-дълбокото знание. Неслучайно Лао дзъ, Джуан дзъ, Мо дзъ и Сун дзъ са китайци. При всички тях в произведенията им има безсмъртни станци за същността и тънкостите на военното дело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    07 Юли 2023 18:34ч.

    Преди време се "пробваха" във Виетнам и бяха спрени само от силите на граничната охрана.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    07 Юли 2023 12:40ч.

    Ще стане много интересно, ако Китай започне с военни действия да си възвръща Тайван. Украйна мигом ще бъде забравена. Всички американски оръжия ще потеглят към Китайско море. И тогава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    07 Юли 2023 13:40ч.

    Йелън е на червеното килимче в Пекин единствено, за да моли китайците да не си изтеглят 700-те млрд долара в американски държавни ценни книжа. Иначе финансовата пирамида САЩ може да рухне моментално. Но по стар рекетьорски навик длъжникът заплашва кредитора, че ще го бие. Мутренски времена в една мутренска държава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    07 Юли 2023 15:14ч.

    Имате чувство за хумор! Надява се знаете какъв е начинът, по който Китай ще си прибере парите от САЩ? Съдия изпълнител? Или сте пропуснали фактът, че флотът на САЩ струва по-вече отколкото е дългът им. Целокупният, не само този към Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълтият император

    07 Юли 2023 15:59ч.

    И какво като "струва повече"? Да не би китайци или руснаци да са го оценявали, та това само по себе си да е атестат за нещо? Междупрочем, ако всички валути започват да струват спрямо 1 долар, колко струва 1 долар? Сигурен съм, че един такъв въпрос е невъзможен за хора с повърхностен (фетишистки) ум като теб, но да те попитаме все пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    07 Юли 2023 16:09ч.

    Китайците дадоха тези милиарди не за да си ги връщат, а за да поддържат жив техния най-голям пазар. Срещу това те привлякоха трилиони американски инвестиции за производства, енергетика, технологии и суровини. С едно щракане на пръсти всичко американско в Китай може да стане тяхно. А то е несравнимо повече от зелените хартийки. Американците са наясно, че само победна война може да ги извади от безизходицата. И другарят Си им казва, че се готви и за този вариант...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    07 Юли 2023 19:17ч.

    Какво значение ли има? Срещнах един виц преди време, който обяснява какво значение има: Стар евреин по времето на Византийската империя раздавал пари на заем в Константинопол. Сараф демек. Синът му, току що завършил Магнаурската школа започнал да поема бизнеса и баща му го наставлявал. Дошли хора да искат заем и докато говорели за условията, старият евреин задавал следния въпрос: А вие колко пъти на седмица се къпете? Та сключили сделка, хората си тръгнали и синът започнал да се кара на баща си: Тате, как не те е срам да питаш такива глупости! А баща му отвърнал: виж сине, пари лесно се дават. Аз искам да знам колко пъти се къпят, защото когато дойде време да си взема парите ще се наложи да им лижа задниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано Китайската Комунистическа Партия и

    07 Юли 2023 13:52ч.

    др.Си се окажат по смели,по мислещи и подготвени в сравнение на НЕдругарят ни Путин и измикярското му обкръжение в лицето на Медведев,Шойгу,Наришкин и&!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И китайски миризливи

    07 Юли 2023 14:54ч.

    Ботуши сте готови да лижете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    07 Юли 2023 15:16ч.

    То имаше едни смели другари на времето, които смело атакуваха другарите си на юг. Да, смело поеха сопата, стоварила се на главата им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    07 Юли 2023 18:39ч.

    Освен Китайската Комунистическа Партия в Китай има и така наречените "Комсомолци" /около 300 милиона членове-нямат нищо общо с нашият комсомол/, които са в опозиция на Си...........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мао

    07 Юли 2023 14:21ч.

    Хммм... при положение, че има дисбаланс в населението от почти 40 милиона мъже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акорд

    07 Юли 2023 14:32ч.

    Китай реши големият въпрос за властта. Обаче, това не е единственият голям въпрос и проблем, който стои пред страната. Сега властта трябва да се захване с решаването им. В икономиката избуяват негативни тенденции, които на общия фон са трудно решими. Русия помага, за пореден път за своя сметка, като доставя енергоносители на непазарни цени! Не е изключено в един момент ръководството на страната (Китай) да прибегне до стария управленски прийом - изнасяне на напрежението навън! Създаваш една акутна външна ситуация, КОЯТО АБСОРБИРА ОТПАДНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ВЪТРЕШНИТЕ НЕРЕШЕНИ ПРОБЛЕМИ! Много е трудна играта и обстановката! На този етап огромната международна тежест се носи отново от РФ и, разбира се, Украйна, която на практика е приключила, без изсвирени финални акорди. Китай се опитва (подчертано взрян в себе си) да стои технично на сянка. Да видим?! Дали ще им излезе сметката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • «Сражаясь за мир во всём мире»

    07 Юли 2023 20:45ч.

    Китайски дядо показва на снимащи татуировка с лика на Путин и надпис: "Сражавайки се за мир в целия свят" - https://politikus.info/video/153477-kitayskiy-dedushka-pokazyvaet-tatu-s-putinym-127479127482127464127475.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи