Си Цзинпин: Китай иска час по-скоро да бъде сложен край на конфликта между Израел и Хамас

Си Цзинпин: Китай иска час по-скоро да бъде сложен край на конфликта между Израел и Хамас

Китай иска час по-скоро да бъде сложен край на конфликта между Израел и "Хамас", заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от агенция "Ройтерс", която се позовава на китайски държавни медии. Пекин е готов да работи с правителствата на арабските страни за намирането на трайно решение на конфликта, каза още китайският лидер. Си изтъкна, че спирането на огъня е от ключово значение, за да не се стига до разширяването на конфликта или до излизането му извън контрол.

Китайският президент направи тези изявления след среща с египетския премиер Мостафа Мадбули, който е в Китай по повод форума тази седмица, посветен на китайската инициатива "Един пояс, един път". Китай подкрепя усилията на Египет за доставянето на хуманитарна помощ в ивицата Газа, е казал Си Цзинпин на Мадбули според китайски медии.

Това са едни от първите изказвания на Си Цзинпин по отношение на конфликта, който избухна с атаката на бойците от палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври.  

Освен това Си каза, че Китай е склонен да работи с Египет за засилването на сътрудничеството в областта на инфраструктурата, технологиите в селското стопанство и възобновяемата енергия. Китайският лидер заяви, че ще насърчи китайски компании да инвестират в Египет.

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че Китай иска да работи с Египет за стабилизирането на Близкия изток, предаде Франс прес, като се позова на китайската държавна телевизия.

Китайският лидер каза това на срещата в Пекин с египетския премиер Мостафа Мадбули. АФП отбелязва, че изявлението е направено в контекста на войната между Израел и "Хамас". Египет граничи с ивицата Газа, която се намира под контрола на "Хамас".

"Китай е склонен да засили сътрудничеството си с Египет в различни сфери (. . .) и да работи с Египет, за да бъде внесена сигурност и стабилност на регионално и световно ниво", е казал Си Цзинпин на египетския представител според китайската държавна телевизия.

"Китай и Египет са добри приятели, които споделят едни и същи цели, които си имат доверие и които са добри партньори, които работят заедно за общото развитие и благоденствие", изтъкна Си.

"Ситуацията в международен и регионален план понастоящем е белязана от дълбоки и сложни промени", каза още китайският президент.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи