Си Цзинпин и Раиси призоваха за премахване на санкциите срещу Иран

Си Цзинпин и Раиси призоваха за премахване на санкциите срещу Иран

Иранският президент Ебрахим Раиси, който е на визита в Пекин, покани китайския си колега Си Цзинпин да посети Иран. Китайският държавен глава е приел поканата, се посочва в публикувано днес съвместно изявление на двамата лидери, предаде ТАСС. Същевременно Си Цзинпин и иранският Ебрахим Раиси призоваха днес за премахване на наложените на Иран санкции, предаде Ройтерс.

Това е съществена част от международното споразумение за иранската ядрена програма, припомниха двамата лидери.

Иранската ядрена сделка от 2015 г., чието официално наименование е Съвместен всеобхватен план за действие, предвижда Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на смекчаване на икономическите санкции срещу него. Прилагането на споразумението обаче е в задънена улица.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от сделката и разпореди затягане на американските санкции срещу Иран. Сегашният държавен глава Джо Байдън каза през 2021 г., че Съединените щати отново ще се присъединят към сделката, но ако Иран се върне към изпълнението на своите задължения по нея. Преговорите по въпроса обаче са в застой.

"Всички съответни санкции трябва да бъдат изцяло премахнати по проверим начин, за да се насърчи пълното и ефективното прилагане (на споразумението", призоваха Си и Раиси. Те подчертаха, че премахването на санкциите и осигуряването на икономически ползи за Иран са важни компоненти от сделката. 

Двамата лидери отбелязаха в съвместното си изявление готовността си да поддържат тесни контакти и да задълбочават всестранното стратегическо партньорство между Китай и Иран. Те се споразумяха да развиват сътрудничество в сферата на политиката, сигурността, икономиката, културата и образованието. Пекин и Техеран потвърдиха, че ще се придържат към принципа за ненамеса във вътрешните работи на други държави.

Раиси приключва днес тридневната си официална визата в Китай, където пристигна онзиден по покана на Си Цзинпин, посочва ТАСС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • БТА не е казала най-важното от новините

    16 Фев 2023 13:13ч.

    Че е сключен договор Китай Да почне МАСОВО да произвежда Иранските дронове- джихад моторетки (на цената на китайски мотопед) :-) Верно, Китай щял да слага собствения софтуар за роево управление на групи от по 100-1000 дрона в атака. После ще се окаже че по няколко контейнера (хиледарки)от тях са пристигнали и във Венецуела, и в Куба, и в Никарагуа, че ако трябва и в Бразилия и в Аржентина. Познайте от един път срещу кого това космическо оръжие от времето на Непобедимия на Станислав Лем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Фев 2023 14:22ч.

    Сащ се вживяват в ролята на сътворителите на живота на Земята и никакви ООН-та, дори и на други неземни кълбета, не работят. По какви международни закони, налагат санкции на цели държави, дето не клякат на хедемонията им, на никакви, това са въображаемите правила на Сащ и подглистникът им ЕС, с великите приказки за върховенството на закона! Като искат, да налагат санкции на собствените си компании в чужбина, ако ще и да ги изтеглят, но на цели държави, както и вторични или третични санкции нямат никакво законно, дори и морално право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    16 Фев 2023 15:47ч.

    ООН, която в миналото беше авторитетна международна организация, сега се превърна в структура, напълно контролирана от САЩ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи