Си Цзинпин бе посрещнат тържествено в Белград, утре отива при Орбан

Си Цзинпин бе посрещнат тържествено в Белград, утре отива при Орбан

Сръбският президент Александър Вучич посрещна президента на Китай Си Цзинпин. Посещението на Си тази седмица в Европа е първата визита на китайския президент на Стария континент за последните пет години. Преди Белград Си Цзинпин беше в Париж, а утре ще посети Будапеща.

Президентът на Китай Си Цзинпин посочи при пристигането си снощи в Белград, че стоманеното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа и че той е убеден, че това посещение ще бъде ползотворно и ще отвори нова страница в отношенията между двете страни, предаде Танюг. "Стоманено приятелство" е официалната формулировка, която Пекин и Белград използват за описване на двустранните си отношения.

„Китай и Сърбия си оказаха твърда подкрепа по въпроси, отнасящи се до основните ни интереси и големи опасения. Заедно подкрепихме международната справедливост и допринесохме за насърчаването на мира и развитието в света“, посочи Си в прессъобщение, разпространено от посолството на Китай в Сърбия.

Той подчерта дълбокото традиционно приятелство между Сърбия и Китай. Китайският държавен глава припомни, че двете страни са се споразумели за цялостно взаимно освобождаване от визи, открили са директни полети и са подписали споразумение за свободна търговия, както и че обменът между хората се засилва. Си подчерта, че това посещение ще бъде възможност за подробен обмен на мнения с президента Вучич относно двустранните отношения и други въпроси от общ интерес.

Самолетът на китайския президент беше ескортиран до летището в Белград през сръбското въздушно пространство от сръбски изтребители МиГ-29. Делегацията на Си Цзинпин е от около 400 души, а престоят му в Сърбия се охранява от около 3400 полицаи.

За днес е планирано тържественото посрещане на китайския президент Си Цзинпин, след което китайският държавен глава ще разговаря със сръбския президент Александър Вучич и ще има пленарна среща на делегациите, водени от двамата лидери.

Снощи китайският президент, придружаван от съпругата си, беше посрещнат на белградското летище Никола Тесла от Вучич и съпругата му, от сръбския премиер Милош Вучевич, председателя на парламента Ана Бърнабич, министъра на външните работи Марко Джурич, както и от бившия президент на Сърбия Томислав Николич и съпругата му.

„Уважаеми президентe Си, уважаеми приятелю, добре дошъл в Сърбия! С това посещение ​​оказахте голяма чест на страната и народа ни, които искрено обичат Китай и ценят приятелството на вашата велика страна. Визията за света, която защитавате, даде вдъхновение и сила и на нашата малка страна, която днес смело и гордо върви по пътя на прогреса и успеха“, написа Вучич на страницата си в Инстаграм „buducnostsrbijeav“. 

Последното посещение на Си в Сърбия бе през 2016 г. Това бе и първото посещение на китайски президент в Белград от 32 години, като тогава бе подписана Декларация за стратегическо партньорство.

Вучич се срещна със Си миналия октомври в Пекин по време на третия форум „Един пояс, един път“. Тогава бяха подписани 18 споразумения, включително и споразумение за свободна търговия между Сърбия и Китай, което се очаква да влезе в сила през юли. Посещението на Си тази седмица в Европа е първата визита на китайския президент на Стария континент за последните пет години. Преди Белград Си беше в Париж, а утре ще посети Будапеща.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Truman

    08 Май 2024 10:27ч.

    Друго си е Лайнен да ти е приятел. Другаря Си е ниска топка. Сърбите ще затънат, ние ще дръпнем нагоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    08 Май 2024 10:53ч.

    Така е. Теглим яко нагоре, за да достигнем поне дъното.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    08 Май 2024 11:37ч.

    България е 20 % по богата на калпак от Сърбия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Май 2024 11:42ч.

    Кога за последно си ходил в Сърбия. Отскочи и направи сравнение поне с пътищата и селата им. И това при положение че ги бомбардираха и не са в ЕС и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    08 Май 2024 11:45ч.

    Няколко пъти минавам през годината, даже уцелих случайно някакъв фестивал на луканката в Пирот. Най новото им постижение е околовръстното на Белград, иначе са много назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа, изходила се като Нов Кмет,

    08 Май 2024 14:20ч.

    Шефът на младежкото НДСВ #кой. И царският бодигард от Банкя. Са поставени да унищожат България. Всичкото зло за България започна от идването на Мадридския Кретен. Симеон 2 е шедьовърът на Българското Пропадане, стореното от него е катастрофа за цялата ни История. Но, по темата. Президент МУНЧО Плевнелиев ще бъде обявен за светец и сложен на местото на черноглавата статуя на ужаса на ЧАПКЪНОВ, оклизмените ВАКСИНИРАНИ софиянци с инфекции на половите органи ще продължат да се възбуждат пред святото жълтосиньо знаме на Победителите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа Копейкин е права!

    08 Май 2024 14:57ч.

    Лайнен е нацистка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    08 Май 2024 10:29ч.

    Другаря Си загроби монтенегровци с милиарди за една магистрала към нищото. Да видим Вучич на каква стръв ще клъвне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Май 2024 11:03ч.

    Високоскоростната железница Белград-Будапеща само да им построи пак са на кяр. Да не говорим че още 2022 г. им изпрати шест китайски ЗРК аналог на руските С-300. Сравнението с Ф-16 и БДЖ-то сам си го направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    08 Май 2024 11:36ч.

    И Шри Ланка я фалира. Неоколониализъм чрез непосилни заеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    08 Май 2024 10:30ч.

    Вчера гледах клип как китайски работодател пребива чернокожите си работници. Искам да гледам как китайски работодател пребива сръбските си работници. Защото сърбите си го заслужават. Сърбе на върбе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лонгър

    08 Май 2024 10:34ч.

    Страни и народи, които наистина знаят какво искат! Ние, с тия ам.назначенци начело и толкова яростен жълтопаветен зомби-планктон, сме като лунатици за никъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И статията на Си в сръбския "Политика"

    08 Май 2024 10:54ч.

    https://www.politika.rs/scc/clanak/612985/May-the-Light-of-Our-Ironclad-Friendship-Shine-on-the-Path-of-China-Serbia-Cooperation Апропо, тов. Си иде в Сърбия по повод на 25-годишнината от избомбването на китайското посолство от страна на "отбранителния" пакт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мнозина тук, в Българията недолюбвате

    08 Май 2024 10:59ч.

    братския нам сръбски народ но само за сведение на подобни типове ще пиша че Югославия като цяло бе с най-мног партизани борещи се срещу германският фашизъм,най-много след партизаните на СССР !Дадоха най-много жертви сред цивилното население след СССР,Сражаваха се срещу германци,усташи и други подобни фашизоидни съединения и заслужиха почита и уважението на цялото човечество!Нашите партизани и нелегални са бледо копие на тия от Югославия!Таке че по полека с омразата си срещу тоя народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    08 Май 2024 11:07ч.

    От српската любов към нас са останали паметниците при Сливница и Драгоман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Монархофашист - И бомбардировките на Б52 над нищо не подозиращите Дупница, София, Ботевград

    08 Май 2024 11:22ч.

    Избити неочаквано безсрамно кръвожадно (имало мъгла и летците не могли да открият военните обекти и за да не връщат обратно бомбите ги пуснали над нищонеподозиращите мирни граждани, насред градовете и жилищата. Вечен позор за САЩ и Великобритания, но ти си почитай паметника на нещастните американски летци, домъкнали се от 10 000 км по чуждите държави да бомбят и избиват невъоръжени човеци. Наглец си ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    08 Май 2024 12:01ч.

    Верно ли са ни бомбандирали през 1955-та?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    08 Май 2024 14:24ч.

    Аз съм робот, аз съм глупак. просто, Монархофашист. Слуз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Май 2024 11:03ч.

    Китай няма съюзници - съюзът предполага наличието на някакви задължения, които трябва да бъдат изпълнени, а КНР не е страна, която поема задължения, които могат да я натоварят…а Русия е суровинен придатък на Китай и той ще диктува условията на предстоящите сделки…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак се ползва чужд ник, типично за седерастична маймуна, откраднала банан

    08 Май 2024 11:06ч.

    Посмали малко със заключенията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триморският ни пингвин

    08 Май 2024 11:06ч.

    в синергия с дневния ред на САЩ, беше на бизнес форум в Петербург (2019 г.) и по повод на честването на 70-годишния юбилей на КНР, се натегна на всеслушание като заяви, че България първа в света е признала Китайската народна република. Лъжливият ни триморски пингвин снизходително беше погледнат от Путин, защото СССР е първата държава в света, която призна КНР през 1949 г., а НРБ беше втора държава признала КНР. Горното изхвърляне на пРезидентът на САЩ в България е поредното доказателство за конфликт на в продажната му глава със щръкналите уши. Най-вероятно е преценил, че България първа в света е признала КНР, защото СССР не съществува от 01.01.1992 г.. Обаче, НР България не съществува от 13.07.1991 г... Сбъркан триморски пРезидент на САЩ в сбърканата колония - Р. България - на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на 8 Май 2024, в 11:06

    08 Май 2024 14:48ч.

    бях препила и не само пингвини ми бяха в главата, но и гранито рукола Z ми правеше нещо отзат. Мерси, за което, в смисъл тоя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    08 Май 2024 11:08ч.

    С посещенията на Другаря Си в Белград и Будапеща, ЕС получава две плесници от Китай. Не силни, по-скоро предупредителни, отколкото болезнени ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-далече от Китай !

    08 Май 2024 11:26ч.

    Китай е тежко тоталитарно общество. Управлява Компартия ! Всичко и всеки се следи , цифров концлагер. В Китай има “социален рейтинг” , ако си с нисък рейтинг не можеш дори да си купиш кока кола от автомат ! В Китай има огромна цензура , мнозинството си налага автоцензура. Китай е Оруелова дистония !😈Давайте който искате обществен модел за подръжание, не и Китай 👎

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    08 Май 2024 11:34ч.

    Санитерите са по петите ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Май 2024 11:39ч.

    Къф модел за подражание и ква кока-кола от автомат. Китай никъде по света не налага своя модел на управление на държавата за разлика от брадърушките. Китай само търгува и инвестира за да печели. Инвестициите обикновено са в инфраструктура и са от полза за приемащата страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    08 Май 2024 11:39ч.

    Ако Сърбия мразеше Матушката ви щяхте да мразите сърбите. Рубладжиите сте толкова елементарни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Сорос не пускаше грантов кяр, нямаше да го познаваш

    08 Май 2024 12:25ч.

    Пак ли си просиш наритване бре, псе жълтопаветно 95-лазарниково...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    08 Май 2024 12:51ч.

    По светлите времена кой събираше грантовете от САЩ и не беше член на ВД?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа Копейкин,

    08 Май 2024 14:19ч.

    проблемът е в това, че сте доста преуморена, което пречи на нормалния ход на изявите ви. Би било добре, ако се погрижите за физическото и емоционалното си равновесие. Възрастна жена сте, все пак. В здравословен аспект бъдете по-внимателна, тъй като периодът предразполага към чернодробни проблеми. Поздрави, Климент.Мерси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    08 Май 2024 11:43ч.

    @ Кузелич 08 Май 2024 10:30ч. Тъпо парче си Кузелич, нямаш представа от сръбския характер. Ще дам няколко примера, но друг път, щото имам и друга работа. Винаги ще защитавам родината си и ще гледам да спестявам нашите кусури, но колко срам съм брала за нашите, не ми се мисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анализ на резултати

    08 Май 2024 11:50ч.

    Пресилванията и в двете емоционално обагрени посоки е неподходящо. Сърбите не са ни братя, но не трябва да ги разглеждаме и като врагове. Без любови, омрази и преливаща емоция, да вървим коректно и партньорски и съседски към бъдещето - кой доколкото го има! Бившият сръбски патриарх - Павле, един наистина Божи човек, на някалко пъти в различна редакция е споделял: За времето, в което албанката е родила и отчувала 5 деца, сръбкинята е успяла да навърти поне 5 аборта, а не винаги е отгледала и едно дете и това вероятно иде да ни подскаже, че Господ има бъдещи планове, в които албанският народ присъства, а ние вероятно - НЕ! Виждате, проблемите са ни сходни! Има и разлики, напук на ЕС и ОТАН, България е отписана от сериозните планове на големия капитал, докато Сърбия продължава да се радва на значителни чужди инвестиции. Може да ми вярвате - капиталът е плашлив като горска кошута и грижлив към "децата" си, както кошутата е грижовна към сърнето. Капиталът заобикаля България, защото чудесно знае, че тук американците са инсталирали (понякога индиректно - чрез Брюксел) по политическите и обществени върхове най-големия ЛЪЖЛИВ, КРАДЛИВ и ПРОДАЖЕН боклук, който им попаднал в ръчичките! Много парадоксално, но е очевиден факт. Живеем в НЕСТРАНА, в която разни НЕХОРА, опитват чрез болестотворни напъни на НЕКОАЛИЦИИ, безрезултатно да вършат нещо смислено и уж да живеят заедно! Всъщност, зависи от ъгъла на гледане. Ако целта ти е да унищожиш една държава, общество и етнос, май престава да е много парадоксално. Е, Вучич с неговите специфични повратливости и опортюнистични заходи, също но е образец на човешко създание за подражание, но и неговата хич не е лесна, та да не му връзваме кусур. Искам да обърна внимание на младата публика на едно обстоятелство, без ненужни подробности. Исторически е популярно, че в края на 50-те и особено след конгрес на КПСС, който разобличава жестоко "култа към личността" в началото на 60-те, отношенията между КПСС и ККП драматично се влошават. Китайците обвиняват съветите в ревизионизъм и опортюнизъм, което тогава е било страховито "отстъпление". Всички страни от тогавашния "лагер" като по команда следват старшия партньор и "намразват" китайците, но има едно изключение! Румъния! Югославия също запазва отношенията си, но тя по-скоро никога не е била точно страна от "лагера". В настоящето Румъния се преориентира мощно към САЩ и Франция, загърби старото си приятелство, за огромна разлика от сърбите, които градят много близки отношения с Китай. Просто предложение - проследете във времето резултатите от тези исторически избори. Това са исторически процеси, де! Резултатите идат по-бавно и трябва да се оценяват много внимателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Равносметка

    08 Май 2024 11:55ч.

    Сърбия получава Си Дзинпин, ние получаваме евроидиоти и предстои да получим кървавото бабе Кица. Въпрос с понижена трудност: Кой е в по-добра позиция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синофилите

    08 Май 2024 12:48ч.

    Хич да не се напъват. Няма да спечелите никой нормален за каузата на ККП, карантините водещи до масови самоубийства, масконосенето, цифровия контрол и наблюдение 24/24 ! Ако толкова ви харесва - чемпдан, вокзал , Пекин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи