Си Ен Ен: Всичко, което удължава войната в Украйна, е в полза на Русия и срещу Запада

Си Ен Ен: Всичко, което удължава войната в Украйна, е в полза на Русия и срещу Запада

Автор: Киър Джайлс, Си Ен Ен

Доставките на ракетни системи HIMARS, системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", танкове "Ейбрамс", касетъчни боеприпаси и изтребители F-16 за Киев следваха един и същ модел: първоначален отказ от страна на Вашингтон, последван от съпротива срещу месеци лобиране от страна на украински официални лица, подкрепени от общественото мнение на Запад, евентуални намеци за промяна на мнението и накрая потвърждение, че Украйна ще получи оръжията.

Най-новото оборудване, което е на масата, е армейските тактически ракетни системи с голям обсег на действие (известни също като АТАCМС) - понастоящем на етап "намеци", въпреки че отдавна са признати за решаващ фактор за усилията на Украйна да прогони руските нашественици.

Както при всяко повторение на този цикъл, емоциите сред поддръжниците на Украйна са високи. Никой не може да каже със сигурност, че ако през 2023 г. Украйна получи всичко, което поиска, това ще позволи на въоръжените ѝ сили да изтласкат руските нашественици досега. Сигурно е обаче, че забавянето и колебанието костваха човешки животи - не на последно място чрез удължаване на времето, с което Русия разполагаше, за да изгради своите слоеве от минирани и укрепени отбранителни линии.

Но докато кампаниите за предоставяне на Украйна на някоя от най-съвременните оръжейни системи, които в момента са на първо място в списъка с покупки, са съществен елемент от поддържането на обществената подкрепа, те също така отвличат вниманието от потоците от по-малко бляскави и по-обикновени материали, които са постоянни през цялата война - като боеприпаси, облекло, превозни средства и медицински материали.

Фокусирането върху една-единствена способност в даден момент рискува да я издигне до статута на "чудодейно оръжие", което ще спечели войната самостоятелно, за разлика от интегрирана част от дългосрочно и развиващо се изграждане на способности.

Парадоксът е, че САЩ са най-големият по обем доставчик на военна подкрепа за Украйна, но също така получават и най-много критики за това, че не дават на Украйна това, от което се нуждае, именно защото имат най-много за даване.

Публичните критики се съсредоточават върху възприеманата от САЩ прекомерна загриженост за предизвикване на руска "ескалация". Американски служители изтъкват, че технически аспекти като логистика, обучение, поддръжка, инфраструктура и доставка налагат реални забавяния при предоставянето на нови въоръжения на Украйна. И те са прави - но най-голямото забавяне неизменно е политическото задържане преди този процес дори да започне.

След като политическите спирачки паднат, коалиционните партньори показват готовност да действат бързо дори по изключително амбициозни проекти като предоставянето на изтребители F-16. По-специално Обединеното кралство последователно е водещо в стремежа си да даде на Украйна това, което тя иска, както и да пренебрегне опасенията на САЩ относно това какво Украйна може да постигне с това, което й е предоставено.

Междувременно обаче езикът на "руските червени линии" все още изглежда определя политиката на САЩ. Сред някои западни политици съществува изключително упоритата идея, че САЩ нямат никакви лостове за влияние, инициатива или действие и вместо това могат да бъдат страна в тази конфронтация само при условията на Русия. Това доведе до упорити предположения, че САЩ не желаят да дадат възможност за убедителна украинска победа поради мълчаливо или изрично споразумение да не побеждават Русия.

А разногласията по отношение на Украйна в системата на САЩ се изразяват не само в противоречия в политиката, но и в кампания на анонимни брифинги за американските медии, които поставят под съмнение както воденето на войната от страна на Украйна, така и способността ѝ да я спечели.

Крайният резултат е, че САЩ водят коалиция на нежелаещите сред поддръжниците на Украйна, където Германия многократно е посочвала Америка в опит да оправдае собственото си нежелание да доставя оръжия, а в случая с танковете "Леопард" - дори да възпрепятства други да го направят.

Но тъй като войната наближава третата си година, има сериозни аргументи, че сдържаността е била саморазрушителна стратегия. Не само, че акцентът върху избягването на ескалация успокоява Русия, че може да продължи безнаказано да опустошава икономиката на Украйна и да убива цивилни граждани чрез удари с дронове и ракети.

Всичко, което удължава конфликта - като например решенията за подкрепа на Украйна, които бяха продиктувани от предпазливост по отношение на това какво да се доставя - играе в полза на много от предимствата на Русия и слабостите на Запада.

И тъй като бойните действия се проточват до 2024 г. и евентуално след това, западните поддръжници ще се затрудняват да предоставят това, от което Украйна се нуждае. Щедрата подкрепа на САЩ за Украйна е застрашена от политическите тенденции там още преди евентуалната смяна на президента.

Така че, когато украинският президент Володимир Зеленски пристигна тази седмица в САЩ, за да призове отново за международна подкрепа, той се обръща не само към колебаещите се членове на ООН. Той знае, че съществува риск в крайна сметка да започне да се затваря прозорецът за подкрепа от самия Вашингтон.

И дори без да се взема предвид търпимостта на избирателите към икономическата цена, неуспехът да се рестартира сериозно европейската отбранителна промишленост означава да се търсят все по-трудно и по-широко по света боеприпаси и оръжия, които са от съществено значение за оцеляването на Украйна.

Например в Обединеното кралство спешната подкрепа е ограничена от 30-годишните съкращения в отбраната, които оставиха шкафа празен. Критичните дефицити в запасите от боеприпаси бяха установени много преди 2022 г., доставката на гаубици за Украйна наложи спешно закупуване на заместители от Швеция и има сериозни индикации, че малкото дарение на Обединеното кралство от 14 танка Challenger 2 представлява значителна част от броя на танковете, които британската армия все още има в изправност.

Но укрепването на Украйна е ключов фактор за дългосрочната сигурност на Европа, както и за изхода от настоящата война. За Русия това е "вечна война", която засяга фундаментални идеи за руската идентичност и за която президентът Владимир Путин е готов да нанесе огромни икономически и човешки загуби на страната си.

Дори изтласкването на всички до един руски войници от окупираните Източна Украйна и Крим няма да сложи край на войната, докато Русия все още разполага с артилерия, ракети и безпилотни самолети, с които да извършва унищожителни атаки, докато възстановява сухопътните си сили за следващата офанзива.

Повечето западни лидери свършиха изключително слаба работа, за да обяснят на своите избиратели, че това означава, че огромните реинвестиции в отбраната и индустриите, които я поддържат, са жизненоважни и закъснели. Тъй като САЩ все повече се фокусират върху Китай, защитата на Европа все повече ще зависи от онези държави на първа линия, които разбират заплахата и са готови да я приемат сериозно.

След десетилетия, в които можеше да се преструва, че военните заплахи са в миналото, останалата част от Европа трябва спешно да осъзнае, че разходите за отбрана не са незадължителен лукс.

Напротив, това е цената, която трябва да се плати за споделянето на един континент с Русия.

 

Превод: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • ЦНН

    21 Sep 2023 10:53ч.

    Накратко - Другари, дайте да дадем ! (пари за американски оръжия)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    21 Sep 2023 11:12ч.

    е, няма що! и цъ-нъ-нъ ни станА източник на информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редник

    22 Sep 2023 7:18ч.

    Прав си. Грабители...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Sep 2023 10:56ч.

    Ексклузивно! От няколко часа тече БРУТАЛНО по своя мащаб въздушно нападение над Украйна. "Стотици" крилати, балистични ракети и дронове удрят ВСИЧКИ големи градове в Украйна от Харков през Киев до Лвов.Атаката продължава и в този момент.Използва се и територията на Беларус... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки заслужава политиците си

    21 Sep 2023 11:58ч.

    По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в нощта на 20 срещу 21 септември е спрян опит на киевския режим да извърши терористична атака с помощта на безпилотни летателни апарати от авиационен тип срещу цели на територията на Руската федерация . „Системите за противовъздушна отбрана унищожиха 19 украински БПЛА над Черно море и територията на Република Крим, по един над териториите на Курска, Белгородска и Орловска области“ Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/09/21/vzryvy-v-kieve-i-po-vsey-ukraine-rossiya-mstit-za-nochnuyu-ataku-na-krym

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман, бе

    21 Sep 2023 12:10ч.

    Смени плочата- 600 дни едно и също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ 600 дни едно и също”

    21 Sep 2023 14:01ч.

    Какво да се прави. Украйна е голяма държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    21 Sep 2023 11:04ч.

    Що за глупост е да се очаква победа от една държава, разчитаща изцяло на оръжеен внос, срещу съседна държава, произвеждаща сама своето оръжие в размери, многократно превишаващи вноса на противника?! Очевадно е, че руско-украинската война ще стимулира цялото (не само оръжейното) производство на Русия и ще подтисне (до изнемогване) икономиката както на Украйна, така и на нейните помагачи. Причината за това е в елементарния факт, че логистиката (производство, транспортиране и използване) на военните ресурси в Русия е вътрешно, директно, просто и рационално организирана, а тази в Украйна по необходимост е външно, индиректно, сложно и нерационално организирана. Безумно безнадеждна е тази война както за Украйна, така и за нейните помагачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    21 Sep 2023 13:24ч.

    Хванали са се на хорото и няма как да се откажат, това е. Също се цели Русия да получи възможно най-малко от цялата ситуация, на възможно най-висока цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    21 Sep 2023 11:12ч.

    Украина не получит ракеты ATACMS, сообщил корреспондент Fox News Лукас Томлинсон со ссылкой на официальные лица. «Украина не получит ATACMS, тактические баллистические ракеты дальностью 190 миль, которые Зеленский срочно запросил для уничтожения российских войск в Крыму и на других контролируемых Россией территориях «в ближайшее время», заявляют официальные лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Петко на Кирча

    21 Sep 2023 11:15ч.

    Да започнем от там: Си Ен Ен. Достатъчно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Sep 2023 12:20ч.

    Поредният буламач на CNN от сорта елфи срещу орки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП,силно се надявам че това

    21 Sep 2023 12:24ч.

    което съобщаваш за руската атака срещу фашизоидна украина е факт!Стискам палци за руският войник(не за генералитета им)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факт е Факт

    21 Sep 2023 12:57ч.

    Това коет е написал човека , още повече че е дал източника Едайли който и аз ползвам като надежден източник . Освен това ползвам и Руская Весна и там също новините се променят на всеки час ,също така ползвам и царград и политнавигатор .Но най добрите са Руская Весна и европа азия днес .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемът

    21 Sep 2023 13:25ч.

    Нито е в руския войник, нито дори в генералите. Несправедливо сочени като бездарници и страхливци. Русия има цялата мощ да размаже 404 и за десет дни да е на полската граница… Но има проблем по политическите върхове, и на самия Връх. Той се описва с една дума ДОГОВОРНЯК. Ако нямаше договорняк войната отдавна да е свършила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Sep 2023 17:10ч.

    Без използване на ядрено оръжие видяхме на какво е способна. В началото найната един познат възкликна - като им гледам какво е състоянието на конвенционалното им оръжие, не ми се мисли какво състоянието на ядреното им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия всичките западни писания имат общ знаменател

    21 Sep 2023 12:52ч.

    Писани от идиоти за дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Sep 2023 12:54ч.

    "Дори изтласкването на всички руски войници от Източна Украйна няма да сложи край на войната, докато Русия все още разполага с артилерия, ракети и безпилотни самолети, с които да извършва унищожителни атаки, докато възстановява сухопътните си сили за следващата офанзива"? Тоест тия искат (и планират) да воюват до пълното унищожение на цялата руска армия и руския ВПК? Поне аз така тълкувам тази част от статията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Си Ен Ен: Всичко, което удължава войната в Украйна, е в полза на Русия и срещу Запада

    21 Sep 2023 13:03ч.

    Правилно! Войната не трябва да се удължава. За да се съкрати, НАТО трябва бързо да предостави на Украйна цялото необходимо оръжие за да може украинската армия бързо да изхвърли руския агресор от своята територия. Тази кратка война ще бъде от полза за възродена Украйна, запада и цивилизацията, и във вреда на нациска Россия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    21 Sep 2023 13:30ч.

    Искрено, напълно искрено се чудя дали някой вярва, че подобна стратегия би била успешна? Да не забравяме че юридически Русия изтласква У. от своя територия, което означава много потенциални нива на ескалация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • > > >

    21 Sep 2023 13:41ч.

    Народ който е започнал своето национално възраждане не може да бъде победен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Sep 2023 15:28ч.

    Има и друг коментар. Щом бързият мир е в полза на Запада и във вреда на Русия (нали така излиза то този текст?), то има един начин войната да свърши много бързо - просто спирате доставките за украйна и мирът настъпва почти моментално. Щото изхвърлянето на руските войски, дори и с всичкото оръжие на Запада, е бавна работа и е в полза на Русия, защото удължава войната. Да ви имам и логиката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Минко

    21 Sep 2023 21:30ч.

    Пак ли се напика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Sep 2023 13:21ч.

    Ние, путинистите, сме известни лапнишарани и често приемаме желаното за действително. Вярвахме, че руснаците ще влязат в Киев за три дни, че гадните европейци ще умрат от студ през зимата без руски газ, че светът още в края на 2022 г. ще се откаже от долара като основна резервна валута и средство за разплащане в международната търговия, че курсът на руската валута ще стигне 1 рубла за долар. Вярвахме дори, че към днешна дата руските солдати ще са в Лисабон. По тези свои заблуди приличаме на нашите предци, комунистите, които вярваха, че СССР е вечен и никога няма да се разпадне, че към 1980 г. ще е настъпил комунизмът, че капитализмът загнива и цяла Западна Европа и САЩ ще бъдат залети от пролетарски революции. Да вярваме, другари! Животът ни е гаден. Друго не ни остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Sep 2023 14:00ч.

    Айде ментето пак изскочи изпод върбалака. Г-н Дачков направете най-накрая регистрация та да се появим с нашите си никове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Sep 2023 14:00ч.

    "сме известни лапнишарани " Даже вярваме, че си ЗИП-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • > > > >

    21 Sep 2023 14:11ч.

    Има хора които когато прочетът " Ние, путинистите, сме известни лапнишарани " разбират, че това се отнася лично до тях и започват да пишат "отговори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Sep 2023 14:17ч.

    Другари, не позволявайте на провокаторите да сломят вярата ни! Победа будет за нами! Россия ще победи. Западните червеи отново ще допълзят в Москва, за да се опитат да умилостивят най-великия лидер в световната история ВВП. ОС на ООН единодушно ще гласува за закриването на МНС, който си позволи да се подиграе с колоса Путин. СССР-2 чука на вратите ни. Да го посрещнем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Sep 2023 14:33ч.

    СССР-2, драги ми смехурко и патиланец, във фарсовата си форма - ЕС, с много квич, опъна копитца. Сфърши се ярмата в копанката. Ся го разфасоват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Sep 2023 17:27ч.

    > > > > Какви отговори какви пет лева? Истинският ЗИП е в началото, а това менте с лични комплекси постоянно изскача отнякъде. Затова и написах че е нужна регистрация за да се знае кой какво пише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зип-чо

    21 Sep 2023 19:56ч.

    Мястото на шизофреници като теб е в някоя психиатрия. Тук не е лудница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Sep 2023 14:22ч.

    "Има хора които когато прочетът " Ние, путинистите, сме известни лапнишарани "" Ах! Как ни прецака! Не е ли по-простичко да предположиш, че има хора, които са алергични към крадците? И не се пише "прочетЪт", а "прочетАт"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алергични сте към крадците

    21 Sep 2023 14:33ч.

    Сигурно заради това толкова силно ненавиждате Путин и руската олигархия, които за да продължат безконтролното ограбване на руския народ, обрекоха на смърт стотици хиляди руснаци от двете страни на границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Sep 2023 14:34ч.

    Да почнем с по-простите работи - крадците на никове. А за по-сложните - научи правописа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди да правиш забележки

    21 Sep 2023 14:41ч.

    за правописа, научи разликата между дефис и дълго тире.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Sep 2023 15:23ч.

    Ся. Тук не се пише с текстов процесор, че да се оформи дълго тире, както е в LaTeX, примерно. Е ти един макрос за там: "--- , или \,---\,. Тук и дефисът - краткото тире, и дългото тире, се пишат по един и същ начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХХХ

    21 Sep 2023 18:53ч.

    Щом е така - радвайте се! Нали това искате - успех за Русия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Главната медиа на сатанистите

    21 Sep 2023 19:50ч.

    основана от Тед Търнър през 1980 г. в Атланта, щата Джорджия (Кой не знае за сатанинския монумент Gerorgia Guidestones и за 10-те сатанински заповеди?), собственост на конгломерат от врагове на човешкия род, призовава смело да се прекрачват червените линии за Руската федерация. И понеже в тази световна война САЩ се ангажират с Китай, Европа трябва да изгори, за да се реализира сатанинската цел №1 - свеждане на човешкия род до не повече от 500 милиона покорни роби в постоянен баланс с природата - сатанинска заповед №1 (балансът се диктува от човекомразци като Тед Търнър).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    21 Sep 2023 22:37ч.

    Потвърждавам, така е планирано, за да спасим планетата от най-големия вредител human mankind.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 0:21ч.

    Пропуснал съм десетте сатанински заповеди. Както и монумента. Питаха-аз не знам. Някои май трупат само печал и съмнително знание. Бе вий работа нямате ли? Не питам за заплата, а нещо с резултат? Да се мери на кантар или с рулетка на метур, че ви остава време за сатанисти, рептилии и qanon?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи