Си Дзинпин: Тайван неизбежно ще се обедини с Китай

Си Дзинпин: Тайван неизбежно ще се обедини с Китай

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайският президент Си Дзинпин каза в обръщението си към нацията в реч по случай Нова година, че Китай „със сигурност ще бъде обединен”, съобщиха държавните медии.

„Всички китайци от двете страни на Тайванския пролив трябва да бъдат обвързани от общо чувство за цел и да споделят славата на подмладяващата се китайска нация”, цитира изявлението държавната информационна агенция „Синхуа”.

Пълният текст на новогодишното обръщение на Си Дзинпин, подготвено от журналисти на Китайската медийна група:

Другари, приятели, дами и господа,

Времето лети, скоро ще отмине 2023-та и в последния ден на тази година бих искал да отправя от Пекин новогодишни поздрави към всички вас.

През 2023 г. ние продължихме да работим, преодоляхме множество предизвикателства, станахме свидетели на добри и хубави неща, добихме важни и плодотворни резултати. Всички помним трудностите на тази година и сме изпълнени с увереност към бъдещето.

През тази година ние останахме здраво стъпили на земята. Благодарение на стабилните и постепенни усилия за превенция на СOVID-19 бе постигната нормализация на живота и възстановяване на производството. Продължава възобновяването на икономиката и нейното висококачествено развитие. Усъвършенства се системата на модерната индустрия, бързо се издигат новите интелигентни и зелени сектори. За последните 20 години реколтата от зърно в страната ни е добра, продължава възраждането на селата. Всестранното възраждане на Североизточен Китай, бурното развитие на Новата зона Сюн'ан, на Икономическия пояс по поречието на река Яндзъ и на района в Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао са примери за новата глава, която отворихме в нашето развитие.

През тази година ние бяхме силни. Способността на страната ни за иновации се развиваше с бързи темпове. Пътническият самолет С919 реализира първия си търговски полет, първият произведен от Китай круизен кораб завърши успешно пилотното си плаване, успешни бяха поредните изстрелвания на космически кораби „Шънджоу" и потапянето на дълбоководната подводница „Фъндоуджъ". Китайските продукти са изключително търсени сред хората, особено смартфони. Много нови продукти като електромобили, литеиви батерии и фотоволтаици са особено популярни.

През тази година ние бяхме изпълнени с жизненост. Тази година в Китай се проведоха редица международни спортни форуми, като Универсиадата в Чънду и Азиатските игри в Ханджоу. През почивните дни навсякъде е пълно с туристи. Възстановява се добре филмовият пазар, а много мероприятия в провинцията като „Игри в селата" и „Забавления в селата" привличат безброй участници и зрители. Нисковъглеродният начин на живот се превърна в мода, а приятната атмосфера и забързаният ритъм на живот изразяват стремежа на китайците към по-добро, както и представят един изпълнен с енергия и сила Китай.

Ние преминахме през тази година с пълна увереност. Китай е велика страна с велика цивилизация. На неговата обширна територия има всякакви природни условия, през него преминават великите реки Хуанхъ и Яндзъ, тук са се родили цивилизациите Лянджу и Ърлитоу, тук се е появила и развила уникална писменост и култура като тази в Сансиндуей. Всичко това свидетелства за великолепната култура на китайската нация, която е основа на нашата увереност и източник на нашата сила.

Ние се стремим не само към собственото си развитие, но същевременно се отваряме към целия свят и поемаме отговорностите си на голяма страна. През тази година бяхме домакини на срещата на върха между Китай и държавите от Централна Азия, на третото издание на Форума за международното сътрудничество „Един пояс, един път". В рамките на редица дипломатически мероприятия посрещнахме гости и приятели от целия свят. Аз също посетих някои държави, участвах в международни форуми, срещнах се с немалко стари приятели, нови партньори и споделих с тях китайската визия за задълбочаване на единството помежду ни. Независимо от промените, мирът и развитието винаги ще бъдат главното, а глобалното развитие може да бъде постигнато единствено чрез взаимноизгодно сътрудничество.

По пътя към развитието винаги има трудности. Някои предприятия са изправени пред натиск в своя бизнес, а някои хора – пред трудности, свързани с работата и живота им. В някои райони имаше природни бедствия като наводнения, тайфуни и земетресения, и сърцето ми е с хората там. Всички сънародници работиха усилено за преодоляване на трудностите и справяне с предизвикателствата и това ме трогна дълбоко. Селяни, работници и всички хора, които се трудиха упорито и усилено, както и военнослужещите, които защитават нашата държава, всеки обикновен човек даде необикновен принос за развитието на страната. Народът винаги е бил нашата най-голяма подкрепа и опора за справяне с всички трудности и предизвикателства.

Следващата година ще се навършат 75 от основаването на Китайската народна република. Ние ще продължим да вървим уверено по пътя на модернизацията в китайски стил, ще прилагаме цялостно, точно и всеобхватно новите идеи за развитие, ще ускорим изграждането на неговата структура, ще се стремим към висококачествено развитие, като търсим в същото време баланса между интересите на развитието и сигурността. Китай трябва да се развива стабилно, да се укрепи и засили добрата тенденция на икономическото възстановяване, с цел устойчивото развитие на националното стопанство. Трябва да задълбочаваме всеобхватно реформите и отварянето, за да се засилят увереността за развитието и икономическата жизненост. Трябва да полагаме по-големи усилия за развитие на образованието, науката и технологиите, както и за подготовка на специалисти. Трябва да продължим да подкрепяме Хонконг и Макао, насърчавайки техните предимства, за да могат те да се интегрират по-добре към държавното развитие и да поддържат дългосрочната си стабилност и просперитет. Обединението на страната е историческа неизбежност и сънародниците от двата бряга на Тайванския проток трябва да работят заедно, за да споделят щастието от великото национално възраждане.

Нашата цел е грандиозна, но също и много скромна, и тя, в крайна сметка, е народът да живее щастлив живот. Отглеждането и образованието на децата, заетостта на младите, медицинските услуги и грижата за възрастните са задачи не само на семействата, но и на държавата. Трябва да положим общи усилия за тяхната реализация. Сега пулсът на обществото ни е много забързан, всички са заети и изпитват голям натиск за работата и живота си. Трябва да създаваме топла и хармонична социална среда, да разширяваме активно пространството за иновации, както и удобните и уютни условия за живот, така че всеки да живее с добро настроение и да реализира мечтите си.

Понастоящем някои места в света все още се намират във военни конфликти. Китайският народ знае много добре колко скъп е мирът и желае заедно с останалите страни да изгради общност на споделена съдба и един по-красив свят с поглед към бъдещето на човечеството и за благото на всички народи.

В този момент – навечерието на 2024 г., нека заедно си пожелаем величие и просперитет на страната, мир и спокойствие на нашата планета! Пожелавам на всички щастие, здраве и радост през идната 2024 г.

Благодаря на всички!

Източници: "24 часа", segabg.com, actualno.com

 

 

 

 

Коментари

  • с надежда към Евразия

    31 Дек 2023 16:32ч.

    Поклон пред народа и страната, дали на света мъдростта на Лао дзъ и Конфуций! Очакваме РусКит!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай е дест пъти по-голям от Русия по население и икономика

    31 Дек 2023 19:15ч.

    Ако САЩ и Канада се обединят това "КанСАЩ" ли ще бъде или просто САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпросът е донякъде подвеждащ, защото имплицитно е натоварен със свръхрепрезентативни очаквания

    31 Дек 2023 19:56ч.

    Как е при нас (БГ) в рамките на ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Яну 2024 9:17ч.

    Ще бъде Британия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    31 Дек 2023 16:37ч.

    Лелее...сащисаните и микробританците никой не ги бръсне за сливи. Почнаха майтап да си правят с тях. Страааххх майкаа... Рано или късно най-големият производител на чипове ще премине към Китай....и.тогаз...квошипраити..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един като Путин и Си

    31 Дек 2023 16:47ч.

    И светът ще е по-добро място за живеене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    31 Дек 2023 20:27ч.

    Нещо обикновено за стенвестника! Четеш и не намираш нищо от анонсирано в заглавието! А истинският акцент в обтъщението бих сложил върху: "Нисковъглеродният начин на живот се превърна в мода, а приятната атмосфера и забързаният ритъм на живот изразяват стремежа на китайците към по-добро, както и представят един изпълнен с енергия и сила Китай." Или това с въглерода не удобно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това. Си и тов. Путин

    01 Яну 2024 4:53ч.

    Бавно, методично, търпеливо и с усмивка разриват западна/ла/та фашизоидно-гейска кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, Годината

    01 Яну 2024 12:18ч.

    я започвам с оптимистични нагласи след речите на Си и Путин! Че ще има промени - неизбежно е; че ще се размият границите - очевидно е; че требе да се изрине бая боклук - требе! За да стане по-красиво! И хармонично! И балансирано! И цяло! И пълно! Всеки еднополюсен модел е уродлив и неустойчив. Не става северен полюс без южен; вдишване без издишване и черно без бяло. Нещата си идват по местата. Бавно и методично - да. Но сигурно! За много години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    01 Яну 2024 9:16ч.

    А в действителност, Тайван отдавна е превзел Китай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Яну 2024 9:28ч.

    В исторически план, днес войни водят поради исторически причини, Тайван е Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи