Швейцария пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на фона на критики за позицията ѝ за войната в Украйна

Швейцария пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на фона на критики за позицията ѝ за войната в Украйна

Постоянният представител на Швейцария при ООН Паскал Берисвил говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 23 февруари 2023 г. Вляво от нея е руският ѝ колега Василий Небензя. Снимка: АП

Швейцария пое днес за един месец ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА. Агенцията посочва, че това се случва за първи път в историята. Освен това Конфедерацията е критикувана заради позицията ѝ за войната на Русия срещу Украйна.

Швейцария иска да използва случая, за да затвърди репутацията си на посредник между страни в конфликти, заяви пред журналисти постоянният ѝ представител при ООН Паскал Берисвил. Имиджът на традиционно неутралната държава обаче пострада след руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

"В политическо-дипломатическите кръгове не одобряват швейцарската външна политика от последните 18 месеца", каза пред ДПА политологът от Швейцарския университет в Санкт Гален Кристоф Фрай. Той изреди като причини първоначалното колебание да бъдат наложени санкции на Русия и продължаващата забрана съюзниците да предават швейцарски боеприпаси на Украйна, аргументирана с неутралитета на страната.

Фрай посочи още, че Швейцария е отхвърлила покана от държавите от Г-7 да се присъедини към работна група за проследяване на авоарите на поддръжници на руския президент Владимир Путин. "Ние сме на път да загубим приятели", предупреди той. Фрай изтъкна, че "швейцарското самодоволство е доста забележително". "Ние обичаме да правим само това, което ни е изгодно", обобщи позицията си той.

Заради своите критики Фрай е получил заплашителни писма. В тях той бил наречен "предател" и "войнолюбец".

В последно време критичните репортажи за Швейцария се увеличиха, признаха от министерството на външните работи на страната в отговор на запитване на ДПА за коментар. Оттам обаче увериха, че засега няма индикации "за значително влошаване на" репутацията на страната "като цяло, което би имало трайни негативни последици".

Швейцария, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, пое щафетата от Русия. Руското ротационно председателство бе посрещнато с остри критики от страна на Запада и особено гневно от нападнатата Украйна.


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Куци Коньов

  02 Май 2023 2:15ч.

  В какъв "прекрасен" свят живеем - неутралната Швейцария, която не си изцапа ръцете с кръв през ПСВ и ВСВ, вече е смятана за е "ненормална", заради отказа й да стане войнолюбска държава, като "цивилизованите" страни, и да убива човеци в чужди войни. Остава да видим дали ще издържи на външния натиск. Швеция на успя и пристана на НАТО, и затова вече е на път да прекъсне над 200-годишния си "европейски рекорд" за неучастие във войни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БТА - отявлен рупор на укро-фашисткия режим в Киев

  02 Май 2023 8:36ч.

  Което не пречи на "Гласове" непрекъснато да ги цитират...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Ние обичаме да правим само това, което ни е изгодно"

  02 Май 2023 9:21ч.

  Браво, това се казва политика, само което е игодно за страната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи