Швейцария отхвърли искане на Германия да разреши изпращане на боеприпаси на Украйна

Швейцария отхвърли искане на Германия да разреши изпращане на боеприпаси на Украйна

Швейцарските депутати отхвърлиха искане на Германия да ѝ позволят да изпрати на Украйна танкови снаряди швейцарско производство, предаде ДПА. Така Националният съвет на Швейцария остави в сила действащите строги правила за износ съгласно швейцарския Закон за военните материали, който забранява на страните, закупили оръжия или боеприпаси от швейцарски фирми, да ги предоставят на трети страни, участващи в международен конфликт.

Отхвърленото предложение предвиждаше възможност да се позволи доставката на Украйна на муниции швейцарско производство на основание на това, че Общото събрание на ООН е приело резолюция, осъждаща руската инвазия в Украйна.

Забраната има за цел да съхрани швейцарската политика на неутралитет при международни конфликти.

Германия се надяваше да изпрати на Украйна свои запаси от стари боеприпаси, закупени от Швейцария, за да може Киев да ги използва във войната с Русия.

Някои представители на германското ръководство предупредиха, че ако Швейцария продължи да отказва да разреши доставките на военна продукция за Украйна, това може да се отрази на бъдещи сделки за закупуване на швейцарско въоръжение за германската армия.

Германия освен това поиска от алпийската си съседка да ѝ продаде обратно танкове "Леопард" германско производство, с които да замени танковете, които предостави на Украйна. За да стане продажбата възможна, швейцарският парламент ще трябва официално да разреши снемането им от въоръжение, но засега нищо не подсказва, че швейцарските депутати ще одобрят и тази стъпка.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • fiba

    09 Март 2023 9:03ч.

    Учебникарски пример за независима държава. Дълбок поклон. Ще се поклоня отново, като утре откаже някой мерак на Русия или Китай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • която зачита мнението

    09 Март 2023 9:16ч.

    на гражданите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Berdan

    09 Март 2023 10:30ч.

    Тя войната ще свърши.. и Швейците мислят за тогава... наркоЗеления е преходен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    09 Март 2023 11:22ч.

    Нали всички десни искаха България да стане Швейцария на Балканите. Ето сега е моментът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • европейска яма на мизериите

    09 Март 2023 12:06ч.

    Швейцаря да не се прави на ни лук яла, ни лук мирисала. И тя стана жертва на насилствена украинизация, наложена на всички европейски държави, барабар с нас. Там масово гонят швейцарци от домовете им за да настаняват укрола*нари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи