Швеция съобщава за нова повреда в кабелната връзка с Естония в Балтийско море

Швеция съобщава за нова повреда в кабелната връзка с Естония в Балтийско море

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Швеция съобщава, че подводен телекомуникационен кабел, който минава по дъното на Балтийско море до Естония, е бил частично повреден. Властите смятат, че това е станало по същото време, когато е бил повреден подводен тръбопроводът, свързващ Финландия с Естония. 

Финландия започна разследване за евентуален саботаж, след като миналата седмица съобщи за повреда на газопровода си с Естония.

Шведският министър на гражданската отбрана Карл-Оскар Бохлин заяви във вторник, че повредата на кабела между Швеция и Естония изглежда е станала по едно и също време, но не е ясно какво я е причинило.

"Това не е пълно прекъсване на кабела. Има частична повреда на този кабел", каза Бохлин. "Не можем да преценим какво е причинило повредата."Министерството на икономиката на Естония заяви, че прекъсването на кабела, собственост на Швеция, е на естонска територия, на около 50 км от остров Хиумаа в Северна Естония, съобщи Балтийската информационна служба. Услугата е била възстановена в рамките на няколко дни, съобщи агенцията.

Шведският министър на отбраната Пел Йонсон заяви, че полицията, военните и бреговата охрана на страната му са в контакт с естонските си колеги по въпроса. Той заяви, че в Балтийско море също има повишена бдителност.

"Ние разглеждаме въпроса за сигурността на нашата критична инфраструктура като приоритетен и приемаме настоящата ситуация сериозно", заяви Йонсон на пресконференция. Той не предположи кой или какво може да е причинило щетите.

Финландските и естонските власти започнаха разследване, след като на 8 октомври газопроводът Baltic Connector беше сериозно повреден. 

Конекторът пренася газопровод и телекомуникационен кабел между съседните на Балтийско море държави, които са и членки на Европейския съюз и НАТО. 

Въпреки че първоначалните подозрения паднаха върху Русия като вероятен участник в саботажа, естонските медии провериха китайските кораби, които оперираха в Балтийско море по същото време, за да установят дали преминаването им в близост до газопровода за Финландия или до газопровода за Швеция е съвпаднало с някакви неизправности. 

По-късно във вторник естонският министър на отбраната Хано Певкур заяви, че все още трябва да се изясни точната причина за повредата на кабела между Швеция и Естония.

"Мащабът на тази повреда беше съвсем малък и, както казаха и операторите, повредата беше отстранена", заяви Певкур пред естонските медии, като добави, че няма заплаха от гледна точка на отбраната. 

"Трябва да се изясни какъв точно е бил характерът на аварията и дали тя е свързана и с естонско-финландския (телекомуникационен) кабел и аварията на (газопровода)."

В петък шведският министър-председател Улф Кристерсон говори за "снопове от кабели" на дъното на Балтийско море, които "са абсолютно ключови за трафика на данни".

"Живеем във време, в което гражданската инфраструктура също е много застрашена в тази среда на сигурност", каза Кристерсон. "Това е и много ясен урок от Украйна, т.е. атакуването на инфраструктурата, която е за снабдяване с енергия, храна, вода."

Инцидентите се случват малко повече от година, след като газопроводите "Северен поток", минаващи между Германия и Русия в Балтийско море, бяха повредени от експлозии, за които се смята, че са саботаж. Случаят все още не е изяснен.

Общо четири теча бяха открити по "Северен поток" 1 и 2 съответно на 26 и 27 септември. Два от течовете бяха в шведската икономическа зона на североизток от датския остров Борнхолм, а два - в датската икономическа зона на югоизток от Борнхолм и бяха извън националните води. Както шведските, така и датските сеизмични измервания показаха, че експлозиите са станали няколко часа преди откриването на течовете.

Взривовете бяха сметнати от Швеция и Дания за акт на саботаж.

Източник: euronews.com

 

 

Коментари

  • Търсете, не е от риба

    20 Окт 2023 16:46ч.

    нито от раци-папараци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странна статия

    20 Окт 2023 18:31ч.

    Частично повреден кабел? На естонска територия, 50км от остров?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами така е!

    20 Окт 2023 21:36ч.

    С времето нещата се повреждат! Имам куп повредени боклуци вкъщи! Да съобщя и аз като Швеция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    20 Окт 2023 21:39ч.

    Ако си пазят касовия бон, има две години гаранция. Ще им го смятат в магазина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи