Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО

Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО

Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО заради оскверняването на Корана, заяви ръководителят на външното министерство на страната Тобиас Билстрьом в интервю за вестник Експресен.

"Събитията от последните няколко седмици временно отложиха процеса, но, разбира се, все още е важно, че без изпълнен меморандум няма да изпълним своята част и затова правителството и сега инвестира енергия и време, за да гарантира, че ще продължим процеса", каза той.

Правителството се надява, че Швеция все пак ще може да се присъедини към НАТО това лято. "Разбира се, очакваме с нетърпение срещата на върха във Вилнюс", каза министърът на въпрос кога Швеция ще стане пълноправен член. - Разбира се, неотдавнашните събития не улесниха нещата, но в крайна сметка меморандумът и поетите ангажименти трябва да са решаващи."

Според министъра Швеция е изпълнила почти всички точки от споразумението между Турция, Швеция и Финландия. Външният министър смята, че турският парламент е близо до одобряване на кандидатурата на Швеция. "Искам да подчертая, че Турция е в разгара на предизборна кампания, чиято кулминация ще бъде в деня на изборите на 14 май, така че е важно да следим и тези части от процеса", добави Билстрьом.

По-рано между Турция и Швеция избухна голям скандал заради изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм. На 21 януари Расмус Палудан, лидер на дясната екстремистка партия "Хардлайн", публично изгори Корана пред турското посолство. В речта си той критикува турския президент Ердоган и показва карикатура на пророка Мохамед. Ердоган заяви, че след тези и други антитурски действия в Стокхолм Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО. По-рано турските външни министри и министри на отбраната изразиха подобни чувства.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска от тях да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. На 28 юни Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, тогавашният шведски министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг проведоха разговори в Мадрид преди срещата на върха на НАТО. Подписан е меморандум, който позволява на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара вече заяви, че меморандумът не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят ангажиментите си за борба с терористичните организации, залегнали в него.

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  28 Яну 2023 22:02ч.

  "Искам да подчертая, че Турция е в разгара на предизборна кампания". Разбирай, ако Ердоган загуби ще сме член на НАТО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Швеция ще се сражава като част от НАТО, ако който трябва поиска това от клана Валенберг... и досега не става ясно как ги изнудиха да престанат да се правят на неутрални

  28 Яну 2023 22:10ч.

  Виж, България няма да се сражава като част от НАТО. Нещо повече, опита им да ни принудят за нещо такова може значително да ускори края на това престъпление срещу човечеството. ОТАН визирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  28 Яну 2023 22:22ч.

  Човек не знае какво печели,когато губи и обратното.Та и швидите могат неочаквано дори и за себе си да спечелят.Макар че затъват все-дълбоко в аморалното блато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Яну 2023 22:29ч.

  Така се прави, инсценираш некъв акт и нанай проблеми ? Браво на Швеция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалполитик

  28 Яну 2023 22:35ч.

  Sweden smart.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Яну 2023 22:45ч.

  Впечатляващи са трите корони, първо ковид1984 пландемията, дадоха стандарт за рационално поведение, който беше пример за всички нормални хора по света! А сега тактично отклоняват абонамента за 3та световна война (както го направиха и през втората, а и първата)!!! Все пак когато атлантиците разбиваха кошера с оси на близкият изток и Африка, шведите бяха едни от най ужилените(от миграцията), би било глупаво да влизат в съюз с безотговорните и безпаметни, побеснели западняци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Яну 2023 22:56ч.

  Няма да има никаква световна война... единствената цел на западните кратуни беше хохлите да избият много руснаци, те да се ядосат и да свалят Путин, да ама нъцки. Хохлите желаещи да убиват свършиха и Русия само седи и гледа сеири ?Запада не е в състояние да спечели война срещу Русия и даже няма да се пробва! ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.А.М.

  28 Яну 2023 23:01ч.

  Не съм любител на конспирациите, но си мисля, че тези актове на горене на Корана бяха напълно умишлени с цел да се прекъсне процедурата по влизане в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  28 Яну 2023 23:13ч.

  Без съмнение! Хванаха ги за топките (шведите) тайно зад сцената, те пък технично изпълниха номера с Корана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой иска да прекъсне процедурата за приемане в НАТО?

  28 Яну 2023 23:42ч.

  Става въпрос за три акта на оскверняване на Корана, два от които бяха от Расмус Палудан, крайнодесен активист, който има датско и шведско гражданство и организира изгаряне на Корана първо в Стокхолм, Швеция, а след това в Копенхаген, Дания. Той се закани пред шведския вестник "Афтонбладет", че ще повтаря протеста пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО. Само че, Дания е приета в Северноатлантическия договор/НАТО във Вашингтон на 4 април 1949 г. А няколко дни след Палудан Едвин Вагенсвелд, лидер на крайнодясното движение "Пегида", разкъса копие на Корана близо до нидерландския парламент и го стъпка с краката си. Нидерландия е една от 12 държави учредителки през 1949 г. Германия/ФРГ е приета 1955 г., Германия/ГДР - 1990 г. Така че, тук няма конспирация, а екстремистка проява на антиинтеграционо отношение, което е една от характеристиките на крайнодясната политика. Нещо повече, разкри се, че шведският журналист Фрик, работил за филиал Ruptly - дъщерно д-во на руската пропагандна медия RT, подпомогнал финансово първорманса на Палудан, като е искал протестът да бъде "против Турция, а не да дразни мюсюлманите". Опашката си има крушка. Рашистите отново са разкрити като разделители и провокиращи конфликти :) ---> https://clubz.bg/132324

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ало, натовеца

  29 Яну 2023 3:06ч.

  Ау, лошите руснаци разделяли и скарвали натовците :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ох, уби мА:)

  29 Яну 2023 3:36ч.

  Рано или късно в Русия ще има преврат. Руският журналист Игор Яковенко, естествено опозиционер на деградиращия фашистки лидер, ви разказва ГОРЧИВАТА ИСТИНА. Руският народ отдавна усеща горчивината, но ОБИДАТА - не. Руснаците ще се почувстват ОБИДЕНИ, когато разберат, че Русия НЕ е велика сила с голяма армия и страхотна икономика, а само имитация. ФАЛШ! С други думи: хората ще се почувстват ОБИДЕНИ, когато разберат, че Путин ги е ИЗМАМИЛ, като е обещал на руснаците стабилен, добре нахранен "западен" живот в замяна на тяхната ЛОЯЛНОСТ към режима МУ. ( Този луксозен западен живот е само за него и неговата банда. ) Руснаците изпълниха това СПОРАЗУМЕНИЕ за лоялност към режима МУ, но на 24 февруари 2022 г. Путин наруши споразумението. Затова руснаците, ОБИДЕНИ от ИЗМАМАТА на Путин, трябва да излязат на протест, освен ако, разбира се, ПРОПАГАНДАТА на Путин не е унищожила самочувствието им. Естественият ход е разпадането на Русия. Горчивата истина на Игор Яковенко дава отговори към въпросите на идиотите. ---> https://www.youtube.com/watch?v=388IHlcY3kE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  29 Яну 2023 7:14ч.

  Много време ти отне да се сетиш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ох, уби ма ама НЪЦ

  29 Яну 2023 9:21ч.

  Нъцки! Чел, папагалствал, получил полюция ама не прочел, че 83% подкрепят Путин и войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този старателния Натовец отгоре

  29 Яну 2023 10:50ч.

  работи нощем, горкия, спазвайки американско работно време - вероятно заработва по нЕкой долар допълнително, затова е толкова подробен и старателен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой да мукаже,

  29 Яну 2023 10:52ч.

  че в геополитиката нещата не са такива, каквито изглеждат на правоверните пронатовски папагали :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а руснаците никак

  29 Яну 2023 10:57ч.

  ама никак не са примрели за западните "стандарти". Може и да има 1% прозападни папагали, като Натовеца, но твърдението как всички руснаци искали "западен" живот е привидение на заспалите прозападни материалисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Впечатлен съм

  29 Яну 2023 5:40ч.

  Как добре го изиграха швеците, за да запазят неутралитет. Макар че горенето на свещени книги дори като средство, си е престъпление, независимо от благородната цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • азз

  29 Яну 2023 7:27ч.

  разпад ще има ама на краварската дър(та)жава защото нигрото иска да е господар на белите упета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  29 Яну 2023 7:36ч.

  Няма значение! И Украйна не е в ОТАН, но се оказа най-въоръжената в Европа. По този повод: тази година официално можем "да уведомим партньорите от САЩ" за излизане от ОТАН, съвсем законно. Време е за подписка, а може би има?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полковник от ГРУ Расмус Палудан

  29 Яну 2023 7:38ч.

  Кремъл люби ултрадеснити така както Сталин и Хитлер плюскаха Рибендроб от един буркан с големата лъжица. Затва на подсъдимата скамейка в Нюрнберг, до Гьоринг требаше да седни Сталин, до Kaйтел - Жукув, до Рибентроп - Момутув и т.н, като главни подпалвачи на ВСВ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още един идиот, ма правоверен, евроджендър недоклатен, жълтопаветник некъпан!

  29 Яну 2023 8:22ч.

  Козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? И, идиото, днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо познато...

  29 Яну 2023 8:50ч.

  Цялата история поразително напомня на нашия спор с Македония! Някой не иска комшиите в ЕС, някой не ще шведите в НАТО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Яну 2023 9:18ч.

  Други не искат правителство... номера на килограм ? това означава, че и за война не могат се съберат, както и за плюскането беше ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ЗАРАДИ ОСКВЕРНЯВАНЕТО НА КОРАНА"

  29 Яну 2023 15:40ч.

  Хмм, все още някакъв здрав разум им е останал на тези хора. Как може да гориш Свещената Книга на половината част от населението на земята? Какъв беше този "цивилизован" шведски политик, който оскверни Корана? Утре ще осквернят и Библията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи