Швеция отхвърли руското искане за информация за разследването на течовете от "Северен поток"

Швеция отхвърли руското искане за информация за разследването на течовете от "Северен поток"

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Министър-председателката на Швеция Магдалена Андершон заяви, че страната ѝ не може да сподели с Русия подробности от разследването на подводните експлозии, които разкъсаха два ключови газопровода в Балтийско море миналия месец, позовавайки се на поверителността на разследването, предаде Асошиейтед прес. 

"В Швеция предварителното разследване е поверително и това е така и в този случай", заяви шведската министър-председателка относно взрива и разкъсванията, станали в международни води край балтийското крайбрежие на Швеция, но и в изключителната икономическа зона на страната.  

Експлозиите разкъсаха газопровода "Северен поток-1", който до прекратяването на доставките от Русия през август бе основният маршрут за доставка на газ за Германия. При експлозиите пострада и газопровода "Северен поток-2", който така и не влезе в експлоатация, тъй като Германия прекрати процеса по сертифициране малко преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари. Повредените тръбопроводи изхвърлиха във въздуха огромни количества метан - силен парников газ.

Русия поиска от шведското правителство да се включи към шведското разследване с официално писмо на 6 октомври.

"Все още работим върху това как точно да формулираме отговора", каза вчера Андершон по време на посещението си във военноморска база в Южна Швеция.

Миналата седмица шведската агенция за вътрешна сигурност съобщи, че предварителното разследване "е засилило съмненията за саботаж" като причина за взривовете. Шведският прокурор, отговарящ за разследването, заяви, че доказателствата от мястото на взрива са били иззети. Проверката е потвърдила, че "детонации" са причинили големите щети на тръбопроводите, съобщи шведската служба за сигурност.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Швеция отхвърли руското искане за информация за разследването

  12 Окт 2022 8:40ч.

  не само руското, но и германското. на Русия и Германия им е отказан достъп до самото "разследване" и до резултатите от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, бее, изведнъж Шведското разследване се оказало шведско

  12 Окт 2022 8:45ч.

  А когато трябваше да се свърши американска и английска работа, беше американско. Как стават тея работи? Хем тъй, хем иначе. Швеция тотално се срина в очите на света. Нито една европейска държава не удържа на поривите на времето. Дълбоко дъно. Изостанала цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • може, може

  12 Окт 2022 8:46ч.

  Слънчоглед партия. Обаче слънцето все още си изгрява от изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  12 Окт 2022 12:38ч.

  Шведите използват странна формулировка:"Все още работим върху това, как точно да формулираме отговора". Интересен момент е и отказа да присъстват германци- какво крият шведите? Поръчителят и изпълнителя на терор. акт е може би неудобно да се споменат... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  12 Окт 2022 12:43ч.

  Имам грешка в последното изречение-"...е може би неудобно да бъде споменат"-това е вярното изписване.Още веднъж се извинявам за грешката! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАРВАНЪ

  12 Окт 2022 12:44ч.

  Това е явен белег, че западняците са извършили диверсията. Те винаги така постъпват - с МН-17, с Навални, с Литвиненко, със Скрипалите и т.н. Лошото е, че Рашата не им отвръща по подобаващо твърд начин и те й се качват на главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЮРО

  12 Окт 2022 12:48ч.

  При експлозиите пострада и газопровода "Северен поток-2", който така и не влезе в експлоатация, тъй като Германия прекрати процеса по сертифициране малко преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари. === Една нагла лъжа - Германия отказа сертификацията на СП-2 по политически причини преди 1 година, а не "малко преди...". Аман от драскачи на лъжовни твърдения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАРВАНЪ

  12 Окт 2022 12:53ч.

  Газопроводът е собственост на "Газпром" и е нелогично да не се допускат руски представители на разследването. Освен в случай, че извършителите извършват и разследването, като основната задача е да се укрият всички улики за западна диверсия. Тия наистина са за як ядрен шамар зад врата. Толкова са гнусни в лъжите и действията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи