Швеция е готова да приеме войски на НАТО

Швеция е готова да приеме войски на НАТО

Макар че е оставена в чакалнята на НАТО, Швеция е готова да приеме временни бази на алианса на своя територия още преди фактическото си приемане в пакта, обяви днес шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от Франс прес.

"Правителството реши, че шведските въоръжени сили могат да извършат подготвителни действия с НАТО и страните от пакта, за да позволят бъдещи съвместни операции", пише шведският министър-председател в обща статия с министър на отбраната Пол Йонсон.

"Тези подготвителни действия биха могли да се състоят във временно базиране на чуждестранно военно оборудване и персонал на шведска територия. Решението изпраща ясно послание към Русия и укрепва отбраната на Швеция", уточняват те в тази статия, публикувана от всекидневника "Дагенс нюхетер".

Въпреки че от юни 2022 г. Швеция има статут на "поканена", членството й все още не е ратифицирано от две от членуващите в Северноатлантическия алианс 31 сттрани - Турция и Унгария.

Само пълноправните страни членки обаче се ползват от защитата на прословутия член 5 на НАТО, съгласно който атака срещу един от членовете на организация ще се смята за нападение срещу всички съюзници, посочва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Бай Иван

    09 Юни 2023 21:13ч.

    "Швеция е готова да стане цел на руските ядренни сили" заяви шведският премиер! Тези западняци всичките са се побъркали! Сякаш не стоплят, че само за секунди, относително спокойният и хубав техен живот може да свърши и те да се отзоват в самия център на ТЕРМОЯДРЕННИЯ АД! Русия никой не заолашваше, но НАТО (САЩ) настъпваше към руските граници! Руснаците и Путин многократно ги предупреждаваха, но да се надяваш на разумно отнопшение от алчните наглосакси си е чиста каъза пердута! Минаха три вълни на приемане на страните от източна Европа и Русия се въздържаше от военен отговор, но приемането на Покрайна в НАТО вече преля всякакви граници! Самият Папа им го каза доста точно: "Причините за войната са лаят на НАТО пред портите на Русия!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    09 Юни 2023 21:41ч.

    "Решението изпраща ясно послание към Русия". Oпределено изпраща послание към Русия накъде да насочи две или три ядрени бойни глави защото повече няма да са необходими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAGA

    10 Юни 2023 2:22ч.

    **********

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантизма е форма на слабоумие някакво. Хилнал се умника, сякаш му белят яйце, докато заличава най-ценни шведски ресурс, оцелял в две световни войни - неутралитета.

    09 Юни 2023 22:13ч.

    Койли ги слага такива да управляват държава? Не ще да е от родът Валенберг явно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    09 Юни 2023 22:16ч.

    Едно куче като не знае да лае, вкарва вълка в кошарата. Путинска му работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В.В.Путьо

    10 Юни 2023 2:34ч.

    Аз постигнах целите на СВО-докарах още НАТО-вски държави до границата на РФ, събудих НАТО, която беше в кома, обединих ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    10 Юни 2023 4:03ч.

    Какъв искрено и ведро усмихнат човек! Това е усмивката на демокрацията! Всички на Запад се усмихват така и ние всички у дома много ги харесваме! ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е,

    10 Юни 2023 4:24ч.

    и ние много ги харесваме. Даже си помислихме, че това блажено усмихнато лице е от някаква реклама, примерно на памперси за възрастни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нЕкои вече са се запасили с памперси и си ги ползват

    10 Юни 2023 5:13ч.

    https://pic.sport.ua/images/news/0/14/104/orig_580877.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи