Шведски политик изгори екземпляр от Корана в Стокхолм пред турското посолство

Шведски политик изгори екземпляр от Корана в Стокхолм пред турското посолство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Под засилена полицейска охрана, зад метални бариери десният екстремист Расмус Палудан с шведско и датско поданство, борец срещу исляма и имиграцията, изгори днес пред турското посолство в Стокхолм екземпляр от Корана, както бе обещал по-рано, видя журналист от Франс прес, цитиран от агенцията. 

Полученото от полицията разрешение за този протест разгневи Анкара и Турция заяви по-рано днес, че анулира планирана визита на шведския министър на отбраната в тази страна. Това посещение целеше да убеди Анкара да оттегли възраженията си срещу влизането на Швеция в НАТО.

"Ако някой не смята, че трябва да има свобода на изказа, нека иде да живее другаде", заяви в близо едночасово слово Палудан, комуто и преди се е случвало да гори екземпляри от свещената книга на мюсюлманите.

Шведската полиция реши вчера, че конституцията и свободите в Швеция не дават възможност за забрана на протеста му в името на обществения ред.

Днес говорителят на турската президентска канцелария Ибрахим Калън осъди планирания протест като "очевидно престъпление от омраза".

"Разрешението за тази акция въпреки всички наши предупреждения означава насърчение на престъпленията от омраза и на ислямофобията – написа той в Туитър. – Нападението срещу свещени ценности не е свобода, а съвременно варварство."

Шведският министър на отбраната заяви от своя страна, че решението за "отлагане" на неговото посещение е било взето съвместно с турския му колега по време на срещата за Украйна в американската военна база Рамщайн в Германия.

"Отношенията с Турция са много важни за Швеция и ще се радваме да продължим диалога (. . .) при бъдеща възможност", посочи Пол Йонсон в Туитър.


Източници: БТА, yenisafak.com

 

 

 

Коментари

  • Su38

    21 Яну 2023 18:28ч.

    Много ще трябва да дават швеците... Няма къде да идат. И да горят, и да скачат, с Ердоан на глава не могат да излезат. А и нищо не могат да му направят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • cocoon

    21 Яну 2023 18:29ч.

    И на мен ми се иска да изгоря някое лгтб знаме насред Стокхолм, какво ли ще ми се случи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    21 Яну 2023 19:22ч.

    +++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като "очевидно престъпление от омраза"

    21 Яну 2023 18:41ч.

    nATO също е очевидно престъпление от омраза. Омразата на нАТО към свободните народи. Както казва мъдрият български народ "Всяко зло - за добро!" С този акт на омраза към исляма, чрез "съвременно варварство", съвременният шведски варварин Расмус Палудан, запази Швеция от варварството на нАТО. Кое е по-малкото зло, Бог да реши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    21 Яну 2023 18:48ч.

    След Ковид и кризата в Украйна, кукловодите готвят следващата стъпка срешу стъпкана Европа, ще забъркат религиозна война и терористичен хаос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зикр

    21 Яну 2023 18:55ч.

    Ами прав е бил Ердоган с решението си да не допусне членство на Швеция, защото ги познава много добре - с този варварски акт нагледно се показва, че либералният Запад и конкретно Швеция поощрява недопустимите обиди срещу религиозните чувства не само на турците, но и на всички мюсюлмани по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • milly

    21 Яну 2023 20:47ч.

    Той не напада хора с определени религиозни чувства, а напада книга поради нейното съдържание, което в някои сури, е неприемливо за невярващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хурков

    21 Яну 2023 21:12ч.

    Недей да фъфлиш УМНИКО !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    21 Яну 2023 19:12ч.

    "Шведската полиция реши вчера, че конституцията и свободите в Швеция не дават възможност за забрана на протеста му в името на обществения ред." - Това не е свобода, това е варварство - независимо дли става дума за Корана, или за Библията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    21 Яну 2023 20:11ч.

    "Шведците" са доста ограничена, но наддценена нация. Този малоумник изгаря свещенната книга на голяма част от човечеството, както нацистите са изгаряли на клади "неправилната" литература.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Директор Казанчок

    21 Яну 2023 21:32ч.

    Този шведец от снимката е пълен идиот. ОК, защитавай християнството и се бори срещу имиграцията на орди от орки мюсюлмани, гони ги от страната, не им позволявай дори да влизат в държавата ти, но защо ти е необходимо да гориш Корана? Тъп, тъп, даже по-тъп от норвежец. Само финландците са по-плоски мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпо е

    21 Яну 2023 23:37ч.

    елементарното противопоставяне на християнството срещу исляма. Християните също са мюсюлмани, както и юдаистите. Защото мюсюлманин означава "отдаден на Бог". И за християните и за мюсюлманите Бог е един. Разликата е, че за християните Бог е в Неговите три проявления: Отец, Син и Свети Дух. Не съм сигурен, обаче, юдаистите от времето на Исус Христос, та до наши дни, на кой бог се кланят, защото Исус Христос в спора си с тях в предверието на Божия храм им казва, че искат да го убият, защото не могат да слушат учението му и защото са деца на дявола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • критерий за ония от юдаистите в които се съмняваме

    22 Яну 2023 10:17ч.

    "По плодовете им ще ги познаете. Не расте грозде от тръни и смокиня от репеи."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи