Щатът Оклахома реши Библията да се изучава в училище

Щатът Оклахома реши Библията да се изучава в училище

Министърът на образованието на американския щат Оклахома Райън Уолтърс нареди на държавните училища в южния американски щат да преподават Библията – противоречиво решение, което обещава да подхрани културните войни, раздиращи Америка, отбелязва Франс прес. "Всеки учител, всяка класна стая в щата, ще трябва да има Библия в класната стая и да преподава въз основа на Библията", обясни Райън Уолтърс на пресконференция, обявявайки публикуването на меморандум, а който всички училищни райони ще трябва да спазват.

"Библията е исторически документ, който е необходим, за да научим децата си на историята на тази страна, да им дадем пълна представа за западната цивилизация и да им помогнем да разберат основите на нашата правна система", заяви републиканският политик.

Решението му идва едва седмица, след като губернаторът на Луизиана, също републиканец, прие закон, изискващ текстът на Десетте Божи заповеди да бъде изложен във всички класни стаи. Законът веднага беше оспорен в съда от асоциация, която твърди, че той е противоконституционен и нарушава разделението на църквата и държавата.

Мярката, обявена в Оклахома, вероятно също ще се окаже в съда, отбелязва АФП, като напомня, че първата поправка на Конституцията на САЩ забранява установяването на национална религия или отдаването на предпочитание на една религия пред друга. През последните години обаче тръмпистката десница засили своята основана на идентичността реторика, целяща да върне християнските ценности в центъра на обществения дебат. Миналата седмица Уолтърс похвали приетия в Луизиана закон и заяви, че иска да му подражава.

"Трябва да върнем Бог в училище и да не позволим на радикалната левица да превърне нашите училища в атеистични центрове, които говорят за нашата страна, без да отчитат влиянието на вярата", настоя той пред телевизия Фокс нюз. Речта му беше приветствана от самия Доналд Тръмп, който разчита на подкрепата на евангелистите в борбата да си върне Белия дом от Джо Байдън през ноември.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • "противоречиво решение, което обещава да подхрани културните войни, раздиращи Америка, отбелязва Франс прес"

    28 Юни 2024 10:02ч.

    И кое му е противоречивото? Франспресовщини. Я си вижте Сен-Денито и Моленбека в съседство и не се бъркайте в хорските "културни" войни. Щото не са "културни", а теократични, както популярно и компетентно обясни Георги Тодоров тук, в този сайт, още в началото на СВО. Да ви го командирароваме у Фръзко да ви го обясни по-простичко, като за вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    28 Юни 2024 10:33ч.

    Ще се изучава от тези, които преди това са си сменили пола! Останалите да четат "Времеубежище", докато им уврат главите!🙄

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да пази бог

    28 Юни 2024 13:51ч.

    Много добре! Ще е потресаващо обаче, ако изучават Сциентология, като Величието Създател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тръмпистката десница засили риториката основана на идентичността, целяща да върне християнските ценности в САЩ!

    28 Юни 2024 14:08ч.

    Толкова е човешки са "идентичността и християнските ценности", че направо е невероятно искането да се ... върнат! 10-те БОЖИ ЗАПОВЕДИ са основа на взаимоотношенията между човеци за да живеят добре и да се разбират помежду си в Правда, Свобода и Любов! Най-важните три в тези 10 Божи заповеди са: НЕ УБИВАЙ! НЕ КРАДИ! НЕ ЛЪЖИ! ... Кой или кои индивиди не искат да се спазват тези Божи всеобщи заповеди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи