Шпионинът от ГДБОП работил без пари за руското разузнаване, предавал и чужди документи

Шпионинът от ГДБОП работил без пари за руското разузнаване, предавал и чужди документи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Шпионинът в ГДБОП, който вчера беше задържан за 72 часа, е предавал на руското разузнаване не само наши, но и секретни документи от партньорски служби и няколко чужди държави. "Той е комуникирал с представители на руската държава и руското разузнаване", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на съвместен брифинг по шпионската афера с участието на СГП, МВР и ДАНС.

Разследването срещу антимафиота е започнало още в средата на миналата година като изцяло българска разработка на ДАНС без участието на чужди служби. Впоследствие започва и координацията с МВР, стана ясно на брифинга. Събрани са достатъчно доказателства при извършените обиски със съдебно разрешение. Засега засеченият да комуникира с него агент на ДАНС не е арестуван, тъй като няма данни да е осъществявал комуникация с руските служби.

"През продължителен период е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на разузнавателните служби на Русия. При тази комуникация е предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, агенции и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са веществени доказателства. Тактиката на разследване включваше взаимодействие с колегите от МВР, които ни подпомогнаха. Обвинението се предявява, постановено е задържане за служителя на ГДБОП за 72 часа. Интензивно събираме доказателства, разпитваме свидетели. Искането за постоянна мярка за неотклонение ще бъде внесено възможно най-бързо в градския съд", каза Кънев.

Прокурорът уточни, че "не говорим за фискално изражение на онова, което е вършил", попитан дали шпионинът е получавал възнаграждение за дейността си в полза на Руската федерация.

"Лицето има активен достъп до секретна информация", обясни Кънев. По думите му 57-годишният служител на МВР е имал достъп и до класифицирана информация, която не му е била необходима, с оглед на служебните му отношения. 

При шпионската си дейност той е използвал различни способи и технически методи за предаване на информацията, включително на хартия и електронни документи. Предстои от наша страна да направим запитване до съответните държави за статута на документите, които са били предадени на руското разузнаване. Със сигурност не става дума за еднократно предаване или няколко документа само, уточни Ангел Кънев. Дейността му обаче не е провалила съвместни операции с партньорски служби или наши операции.

"Той е експерт в сектор международно сътрудничество и проекти и не се е занимавал пряко с оперативни разработки. Но има достъп до информацията с обмен с партньорски служби. Изследва се всеки един документ и това, което е засечено като изнесена информация. Обмислят се вече допълнителни мерки по отношение на защитата на информация", каза директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Явор Серафимов.

Задържаният за шпионаж е в системата на МВР ще от 1993 г., като е преминал през различните структури на вътрешното министерство. Тогава е постъпил в Националната служба за сигурност, трансформирана по-късно в ДАНС. Участвал е и в мисии зад граница през периода 2001-2002, една година е бил командирован в Косово. Многократно е награждаван за работата си в МВР. "Това е стъпка към прочистване към МВР и в частност към ГДБОП", коментира Серафимов.

Към момента агентът на ДАНС не е задържан, защото няма доказателства, че той е общувал с руските служби. "На този етап доказателствата не сочат информация да е предадена на руските разузнавателни служби от служителя на ДАНС", каза Ангел Кънев. Агентът на ДАНС е контактувал с арестувания полицай от ГДБОП, но в момента още се уточнява характерът на тяхното общуване. Взети са мерки в момента за ограничване на достъпа му до тайни, за да се избегне рискът, казаха от ДАНС.

"Става дума за лице, наш служител, което е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. За него се изясняват обстоятелствата и общуването му с обвиняемия. Уверявам ви, че са взети мерки спрямо него - ограничаващи достъпа му , за да няма риск от изтичане на допълнителна информация. От самото начало на разработката сме лимитирали информацията, до която е имало достъп заподозряното лице", каза зам.-председателят на ДАНС Петър Петров.

"В какво качество ще бъде привлечен, е предмет на бъдеща преценка", допълни той. 

"Не сме допуснали компрометиране на оперативни разработки, дискредитиране на международни операции, в които нашите служби участват. Не са допуснати действия, които да накърняват националната сигурност на страната", уточни още зам.-шефът на ДАНС.

 

Източник: dnes.dir.bg

 


 

Коментари

  • Юри Ъ.

    06 Фев 2024 16:03ч.

    Престанете с идиотщините си. Никой не ви вярва вече…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Фев 2024 17:24ч.

    Открита Руска партенка, която си чатела от служебния компютър и други такива ..................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • агент 007

    06 Фев 2024 19:42ч.

    Точно така. Освен това щом Ангел Кънев е прокурор по делото, очаквайте, че нищо няма да се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че той медал заслужава!

    06 Фев 2024 16:08ч.

    За доблестна служба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    06 Фев 2024 16:27ч.

    и правилно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    06 Фев 2024 16:10ч.

    ...докато наблюдава усилено, наблюдаващият прокурор да провери значението на думата фиск... и тогава да я артикулира публично...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    06 Фев 2024 16:27ч.

    Вила че няма да го съди за неплатени данъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    06 Фев 2024 16:13ч.

    Айде пак руски шпиони ,все това вие в главата ,продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неа лек за паранойата внушена от ПЕНТАГОНА

    06 Фев 2024 16:22ч.

    кьоркьопеците се престарават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярвам на шпионина, не на тези в тогите.

    06 Фев 2024 16:46ч.

    Къде е Сийка Милева?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    06 Фев 2024 17:12ч.

    ...за кво ли пуснах видеото... майко мила... висши магитрати... божкеее, божкеее....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    06 Фев 2024 17:31ч.

    Бе, като сте започнали да ,,сготвяте" неудобните симпатизанти на Русия във всички ,,компетентни" служби, може ли "прекрасната" българска прокуратура и подГЪЗурните на ПосолствоТО български спецслужби да да ни информират, бе к'во стана с онова страховито дело за шпионство на Председателя на русофилите в България? А ? М ? И сега, тумба-лулмба, ГДБОП това, ДАНС онова и накрая ..... напънала се планината и родила мишка. Я прокуратурата да провери пръскачките пред, до, над и под НС , щото и на мен ми намирисва за разпръскване на проруска пропаганда и шпионство за Владимир Владимирович. Еб@ти смешниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    06 Фев 2024 17:53ч.

    Накрая ще излезе, че "шпионина" е предавал изрезки от вестникарски статии..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олеандър Кавръкиров

    06 Фев 2024 18:10ч.

    Абе някой знае ли какво стана с неимоверния брой шпиони, които "разкриха" в министерството на отбраната преди около две години? Голяма пушилка се дигна тогава, твърдяха, че ги изловили на калъп, иззели флашки и още около две влакови композици доказателства, работата беше опечена, капанът щракна и ... повече нищо не се чу. Дори не знаем дали са им повдигнати обвинения. Предполагам, че след още известно време ще чуем кратко съобщение какво обезщетение им е присъдил съда в Страсбург. Ами руския поп, дето ДАНС го изгони за "шпионаж" (никой не разбра до каква аджеба държавна тайна е имал достъп попа, че да я предава в родината си)? Тогава май БСП и Костадинов настояха прокуратурата да извърши проверка дали попа не е извършил престъпление (щото под шпионаж мисирките и недоучилите прависти явно разбират чл. 104 от НК) и да са го експулсирали за замитане на следите. И тая проверка не е завършила или е завършила, но никога няма да се оповестят резултатите. И с Гарабед Шпионина от ГДБОП ще е така - несмаслена пропагандна акция за да се покаже пред господарите колко сме бдителни, за която повече нищо няма да се чуе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    06 Фев 2024 18:10ч.

    Ако всичко това е истина, този човек е герой и заслужава най-висок орден! Значи, България все още има доблестни офицери, които й служат вярно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    06 Фев 2024 18:37ч.

    Задържаният за шпионаж в полза на Русия е 35 годишниятстарши инспектор Маврудий Х. (по старому майор). От три години той е мастър шеф на столовата на ГДБОП, която след 19 часа работи като ресторант със собствен оркестър и танцувална зала. Майката на Маврудий Х. дълги години също е работила в МВР . Не се е занимавала с оперативна дейност. Последната й длъжност е чиновничка в отдел "Човешки ресурси" на поделението, контролиращо радиотрафика на дипломатическите представителства, разположени в България. Установено е, че Маврудий Х. е предал на руското разузнаване над 40 секретни кулинарни рецепти. Изпращал е информацията чрез 20 ватов късовълнов радиопредавател, използвайки КВ любителски честоти и морзова телеграфия. С това Маврудий Х. е нанесал непоправими щети на българската евроикономика. Сред изтеклите рецепти са "Телешко тереблия", "Кутмач (Белмъш)" и "Врачанска Кемерка". И трите рецепти са древнотракийски и имат историчска стойност. Открити са от проф. Овчаров при разкопките му в Перперикон. Според учени-археолози тези гозби са били сред любимите на хан Телериг, пракалеко на Ичиргубоил (генерал) Терзиев, чийто правнук днес е кмет на София. Апропо, в дома на арестувания старши инспектор е открита балалайка, ноти на руски песни и няколко кутии цигари "Беломорканал".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Фев 2024 19:11ч.

    Лично аз продължавам да настоявам за детайлно разяснение каква точно информация е изнасял от корумпираните неможачи БОП-аджии, чията основна дейност е прикриване на престъпления на мафията у нас. Заедно с Прикриватурата. Защото хем е "предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури", хем "Дейността му обаче не е провалила съвместни операции с партньорски служби или наши операции". И продължавам да питам като сте тръгнали да чистите ГДБОП, кога ще арестувате жената на Нотариуса, която е назначена със съмнителен конкурс там, за да издава вътрешна информация? И кога ще ударите сръбската агентура у нас? И други въпроси към "най-големите" борци с агентите у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистър 50 процента

    06 Фев 2024 19:44ч.

    ЦИТАТ: "Шпионинът от ГДБОП работил без пари за руското разузнаване"?! СЪМНЕНИЯ: Ако се установи, че е работил за пари и че е получавал само половината от тези пари, ще възникне въпросът #КОЙ е взимал или си е поделял останалата половина?! За това е по-изгодно да се съобщи, че е работил "без пари"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърт Анонимър

    06 Фев 2024 19:45ч.

    Сега остана и Президента да го е наградил и потупал по рамото! Ей, може да не вдявяме много от разузнавателна логика, но простата човешка логика показва, че това си е чиста натегация от г-н Ат. Атанасов и сие с г-н Тагарев. Доста смучене на пръсти и било!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    06 Фев 2024 19:48ч.

    И аз помня едни гръмки заглавия и обвинения преди години, но помня и че после обвиняемите осъдиха Бъглария за милиони... Та и сега ще е същата ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни глупости

    06 Фев 2024 23:25ч.

    Всички знаем, че тези звена за международно, европейско и незнам какво си сътрудничество са безкрайно отдалечени от реалната дейност, на което й да е министерство. Това са синекурни служби, предимно за връзкари, които общо взето си клатят краката. И никой няма да им повери информация от значение, която да интересува руснаците. По-вероятно е да има изтичане, и сигурно има, към престъпния свят, отколкото шпионин. Съвсем ни взеха за канарчета и ни пробутват невежи прокурори. Та, кой ли веж и вещ ще се занимава с помия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕ ВИ ВЯРВАМЕ !

    07 Фев 2024 4:20ч.

    Дрън, Дрън ...Кой ли ви вярва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи