"Шпигел": Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода "Северен поток" водят към Украйна

"Шпигел": Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода "Северен поток" водят към Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода "Северен поток", свързващ Русия с Германия, водят към Украйна, предаде Франс прес, като се позова на германското издание "Шпигел".    

Полицейските разследвания се фокусират по-специално върху яхтата "Андромеда", за която се предполага, че може би е послужила за транспортиране на експлозивите, използвани за саботажа през септември 2022 г. в Балтийско море. 

Метаданни от имейл, изпратен по време на наемането на яхтата, водели към Украйна, твърди "Шпигел". Седмичникът също така съобщава за това, че на яхтата са били открити следи от експлозив - октоген, който е бил много разпространен както на Запад, така и в бившия източен блок.

На 26 септември 2022 г. четири огромни теча на газ, предшествани от подводни взривове, бяха регистрирани в газопроводите, доставящи съществена част от руския природен газ към Европа. Бързо възникнаха подозрения, че става дума за атака. Те породиха всякакви спекулации и хипотези относно това кои са извършителите на тази сложна в логистичен план операция, която освен това е и свръхчувствителна в дипломатически план.

Близо шест месеца след тези взривове, които засегнаха двата газопровода, отговорността за подводната атака си остава мистерия, въпреки разследванията за престъпно деяние, водени в страните от региона - Германия, Швеция и Дания

Според една от версиите гореспоменатата яхта е потеглила от Рощок, пристанище в Северна Германия, на 6 септември с екипаж от 6 души на борда, сред които водолази и лекар. 

В началото на седмицата други германски медии, членове на международен разследващ консорциум, пък проучиха как е бил нает плавателният съд, като наемането е било извършено от полска компания,  която в действителност е била държана от украинци.

Следователи освен това проучват следа "в украинските военни среди", според "Зюддойче цайтунг", Ар Ен Де и Ве Де Ар. Един от пътниците в яхтата, който е имал румънски паспорт, се е оказал всъщност украински гражданин, който в миналото е служил в пехотна част, посочват медиите.

Всички тези улики съвпадат с оценките на няколко разузнавателни служби, според които авторите на саботажа трябва да се търсят в Украйна, обобщава "Шпигел".

"Възниква въпросът дали този акт е бил извършен от отряд командоси, който не е бил контролиран, или от украинските тайни служби, и в каква степен някои елементи от украински правителствен апарат са били в течение", коментира изданието.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. тези стратегически инфраструктурни обекти (газопроводите "Северен поток" - бел. ред.) бяха в центъра на геополитически напрежения, подклаждани след решението на Москва да прекъсне доставките на газ за Европа като предполагаем отговор на западните санкции, наложени на Русия.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Имитиращия канцлер Шолц не просто е знаел за планираното, а и го е одобрил

    26 Май 2023 21:31ч.

    Когато това се каже публично, ще настъпи краят на Обединена Германия. И на ЕС и НАТО в последствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    27 Май 2023 1:38ч.

    БТА отново използва ученически есета за предаване на световно важна новина. Пехотинеца от Украйна на се споменава да е минал бързи дълбоководни курсове в Русия с фалшив български паспорт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Гроздан

    26 Май 2023 21:44ч.

    Нациста вика дръжте нациста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    26 Май 2023 21:45ч.

    Взривяват два газопровода, хвърлят немската икономика в хаос, респективно и европейската, като цяло, всички знаят кой ги взриви, но..... ни вопъл, ни стон. Требе да сме полит коректни! Руснаците били, украинците били... След някой друг месец може да са и марсианците. То бива евроатлантизъм, ама това си е направо харакири.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немците знаят много добре кой взриви потоците

    26 Май 2023 21:50ч.

    Но не смеят и дума да продумат, а измислят глупости. Жалки са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 26 Май 2023 18:50ч. Но не смеят и дума да продумат, а измислят глупости. Жалки са.

    27 Май 2023 12:37ч.

    Факт, но всеки, който е окупиран е жалък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    26 Май 2023 22:08ч.

    Все зор тоя каяк да го закарат към Окрайна. А то Хърш ви го изясни как е станало. Няма каяци, маяци, платноходки, салове. Има кораби и самолети

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Май 2023 2:13ч.

    Явно американците и англичаните вече пълнят гащите от наближаващото възмездие и се чудят, как да излезат сухи от водата! Такива смешни хипотези не стават дори за децата от нашите детски градини, но за западните зомбирани и дебилизирани граждани си са екстра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    26 Май 2023 22:18ч.

    айде, вова, заграждай и унищожавай тая украинска паплач - атентатори и бандити! жив да няма, защото с години ще им търпиш поразиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Май 2023 23:08ч.

    От украинската част на Телеграмата: "РЕЗИСДЕНТ: Как сообщал наш источник из Офиса Президента (https://t.me/rezident_ua/17961), нас прокатывают с НАТО, но делают при этом очень серьезный вид и даже создают совет, который не прописан в уставе Альянса. Зеленский вне себя от лицемерия Запада, который не хочет принимать прямое участие в конфликте с Россией, но активно требует это от Украины."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    26 Май 2023 23:36ч.

    Глупости! И Шпигел и Франс прес са американски слуги, по поръчка пускат димки, да се замъгли и разводни темата, да се оглупят хората, да не проумеят, че САЩ са държава терорист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кръгооооом, марш!

    27 Май 2023 1:33ч.

    Гласове, защо цитирате една компрометирана, овладяна и подчинена медия като БТА, след като си имате Галя, която може да влезе във Франс Прес и да се ориентира далеч по-добре. Което пък, от друга страна, повдига естестевия въпрос, не е ли крайно време да се погрижите и за споделяне на материали от немски език, след като самата Франс Прес цитира Шпигел. Нещо гуповато се случва тук - една жена на пазара, докато свадливо спорила с търговците (мошеници), рекла на зълва си, а последната споделила с етърва си. Хора, целият този материал има точно НУЛЕВА стойност в крайна сметка. Отдавна се знае за тази яхата, за този екипаж и т.н. Доказано е, че там НЯМА условия за реализане на такъв проект. Всичко това цели единствено създаване на ПАРАЗИТЕН ШУМ в системата и пораждане на някакви съмнения в лица и кръгове, които са податливи на глуповати внушения. Човек, който е с всичкия си, чудесно знае КОЙ ГРЪМНА СП! Всичко това е единствено индикация за високомерното презрение на Запада към по-непретенциозните ползватели на информационни услуги, особено такива в Източна Европа. Дали западняците вярват, че си вършат някаква полезна работа и убеждават някого в нещо?? Сигурно, щом постоянно ни заливат с тези идиотщини! Дано поне не знаят колко ние (определени кръгове (широки)) ги презираме и ненавиждаме за тъпанарското им високомерие! Разликата между нас и тях е единствено в масивните исторически кражби, агресия и грабеж, които са практикували с векове. Натрупванията в един момент водят до възможност за отделяне на определни обществени ресурси за мисловен и организационен труд, а това води до качествено нова социална среда. Те не са по-умни, те са само по-богати, а оттам и по-арогантни и авторитарни! Простичко е. Номерът не минава! Франс Прес, хванете Шпигел под ръка, пътьом съберете Ве Де Ер, Зюд Дойче и т.н. и ... у лево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Май 2023 2:26ч.

    Според мене американците направиха една голяма глупост с взривяването на потоците, защото само дебили могат да вярват на такива плоски измислици, че някаква лодчица с 5-6 души взривила такива дълбоководни съоръжения и никой не ги забелязаал! Сега ги е обхванала паника и се чудят каква по-нелепа история да пуснат в обръщение. Както е казано в Библията, всичко тайно в един момент става явно и това е неминуемо и е въпрос на време! Разбира се на всички нормално мислещи европейци е ясно, кой е взривил потоците и кои са държавите световни терористи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те украинците на собствена земя нищо не решават

    27 Май 2023 3:54ч.

    Камо ли някъде навън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бармалей

    27 Май 2023 5:37ч.

    Класика в жанра.Отвличаща следа.Напълно възможно е шестимата глупаци/ако са реални/ да са украинци и да са им подхвърлили някакви сонари,за да локализират тръбите на дъното,като истинските извършители предварително са обработили борда на яхтата,оставяйки следи от взривното вещество.Тези шестимата или са набедени украинци,или отдавна не са между живите.Най-смешното е,че украинците се надуват като пуяци,горди,че са взривили тръбите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО взриви северните потоци

    27 Май 2023 10:05ч.

    Печалбите на Норвегия от продажба на газ скочиха тройно след саботажа. САЩ и Норвегия се мъчат да оневинят себе си с тези измишльотини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Санкшънс

    27 Май 2023 14:36ч.

    Газовото джудже се дави в собствените си газове... Германската икономика била в хаос, глупости на търкалета, навсякъде има газ, от втечнения отвъд океана, там добрата Пенсилвания пълни стотици танкери с фракинга, освен това там се намира красивата Филаделфия, старата столица на най-могъщата държава в светат. Путин самни си гръмна тръбите като разчиташе на Китай и Индия да му изкупят старомодния газ, но сега, след като му отказаха, си брои дните. Путин е Ленин на ента степен, Ленин поне знаеше кой болярин е натаковал майка му Бланк докато е била фрелиня в двореца, а Путин и това не знае, с кого е жена му сега, дъщерите му, бетер Фидел Кастро и Сомоса. Трагедията му ще ужасна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    27 Май 2023 14:51ч.

    Сериозно!? ха ха Икономиката на Русия расте, САЩ очакват фалит, Русия е шестата икономика в света, има най-малкия дълг, дългът на САЩ е неплатим... какво още, според умнокрасивитета Путин е болен, ще умира, още от миналата година, а американският президент е с очевиден алцхаймер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи