„Шпигел“: Германия може да изпрати на Украйна танкове, които се използват само за учения

„Шпигел“: Германия може да изпрати на Украйна танкове, които се използват само за учения

Германското министерство на отбраната разполага със списък на танковете "Леопард", които могат да бъдат доставени на Украйна още от миналото лятото, пише сп. "Шпигел", позовавайки се на източник от министерството.

Общо Бундесверът разполага с 312 танка Leopard 2 от различни модели. От тях 99 са изпратени за ремонт и поддръжка през май миналата година, а един е изведен от експлоатация. Сега германските въоръжени сили разполагат с общо 212 танка.

В списъка, с който разполага изданието, се посочва кои модели ще бъдат подходящи за доставка в Украйна. Сред тях са 19 Leopard 2A5, които са използвани само за учения.

Новият военен министър на Германия Борис Писториус каза за вестник "Билд ам зонтаг", че планира скоро да посети Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това, което е сигурно, е че скоро ще пътувам до Украйна. Вероятно още в рамките на следващите четири седмици", каза Писториус в публикувано днес интервю.

В петък Германия и западните съюзници не постигнаха решение дали Германия да се съгласи да изпрати на Украйна танкове "Леопард 2" или да позволи на други държави, които разполагат с такива бойни машини, да го направят, въпреки настояванията на Киев за модерни танкове, които да подсилят украинската отбрана.

Запитан за танковете, Писториус казва в интервюто: "Водим по този въпрос много тесен диалог с нашите международни партньори, на първо място и преди всичко със САЩ".

Писториус стана министър на отбраната през изминалата седмица, няколко месеца, след като Германия премина "Цайтенвенде" (повратна точка) и навлезе в нова епоха на по-настъпателна външна политика, подкрепена с по-големи военни разходи. Това беше обявено от федералния канцлер Олаф Шолц на 27 февруари, няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.

Писториус казва още пред "Билд ам зонтаг", че ще се стреми армията на Германия да поеме водеща роля в Европейския съюз. "Германия е най-голямата икономика в Европа, затова наша цел трябва да бъде също да имаме най-силната и най-добре екипираната армия в ЕС", каза министърът пред неделното издание.

 

Коментари

  • Военен аукцион

    22 Яну 2023 12:11ч.

    Разглобени изтребители, залежали боеприпаси, учебни танкове. Следват музейните експонати и макети-играчки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    22 Яну 2023 12:14ч.

    Ще тъпче ли отново на пролет, немски панцер, руската разпутница?! Абе бундеси тъпи , не знаете ли че железният кръст действа хипнотично на руските солдати, ще си пуснат по радио точката, "полюшко поле" и всеки мерцедес и бумер на територията на Райха, става законна плячка, и без това вече не ви трябват(защото не са еко)! Вижте какво направиха от Украйна при това само за да изпратят по една пералня на булката в къщи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИН БАЛОН

    22 Яну 2023 15:19ч.

    Еероатлантически комикси по евротелевизии вещаят евроатлантически победи на евроатлантически титани и ме тресат в огазмети трепети, слава, слава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    22 Яну 2023 12:32ч.

    "Сега германските въоръжени сили разполагат с общо 212 танка." - ??? Германия е сила ... 212 танка. Затова Полша се гаргари с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    22 Яну 2023 12:44ч.

    Само за учения ?!? Защо не качат, че ще изпратят Леопордите само за регионалните военно-исторически музеи на Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дуда

    22 Яну 2023 12:51ч.

    Време е Германия да поеме отново на Изток. Нали обединението беше именно за това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    22 Яну 2023 12:56ч.

    Тези учебни ( аре,бе ???!!! ) немски "котки" на учение в Донбас ли ще ги пращате, бе, фрицове ! Ми, пратете и нЕкой Фон Ромел тогава - за правилно провеждане на "учението". Уффффф, що като написах това, в главата ми празна-мунчовска, изплува името Прохоровка ...... , но както казват комшиите: Ха, бакалъм !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    22 Яну 2023 13:00ч.

    Разговоът е "кой ще плати, кой ще плати?!" Никой не иска да поръча на производителя, защото в тези условия цената ще е убийствена! А наличните не са кой знае колко. Накой зададе ли си въпроса защо Полша купи Южнокорейски танкове? Защото ако даде собствени, нама да може да ги замени бързо, ако Райнметал не премине на военновременно производство. Струва ми се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Яну 2023 13:05ч.

    300 танка=100 взвода=33 роти = 11 батальона=3.5 полка=1 дивизия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    22 Яну 2023 13:09ч.

    В близките дни на Украйна ще бъдат доставени 80 танка Leopard 2A5. Това са машиви с широк спектър на приложение. Двигателят им е MB 873 Ka-501 с мощност 1500 кс. Машината предоставя удобен интерфейс за прикачане на разнообразен инвертар: лемежни плугове, дискови брани, гребла, браздилници, багерни уредби, валяци, снегопочестващи гребла, каналокопатели, разминиращи плугове с изкуствен, магнитен металосъбирач и т.н. Екипажът е от 4 човека: механик-водач, агроофицер-командир, оператор на прикачната техника и радист- отговорник за връзката със земеделското стопанство. Екипажът е разположен в пространството в задната подкуполна част. То е климатизирано. Всеки член на екипажа има индивидуална ергономично масажно кресло. Кабината е оборудвана снабдена 90 литров хладилник, микровълнова фурна, кафеварка, тостер, смарт събирачка на бирен амбалаж и т.н,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Яну 2023 13:46ч.

    "...магнитен металосъбирач и т.н. " В "и т.н." влизат важните за секо задружно семейство или танков екипаж, резачка на дърва (цепеници), точилно колело, и малко казанче за шнапс (горилка).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, че бързам

    22 Яну 2023 14:12ч.

    А бе да им пратят водни пистолети и толкоз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    22 Яну 2023 14:57ч.

    Впачетляващо допълнение на thenewone, очевидно човек любознателен, способен да открива всички подробности от "пейзажа" ! Той сякаш е прекарал часове в уютия интериор на Leopard 2A5. В тази мащина наистина има казан да спиртоварене.Суровината , както и целата й обработка е напълно автоматизирано. Лентова трансимисия, минаваща пред дънния люк на танка поема събраните кртофи, пшеиница, ечемик, цвекло, гулия, дядо ряпа вади и т.н.и ги доставя в контейрена на казана. Той е с изкуствен интелект - разпознава суровината и подбира нужния режим за спиртизвлечането от нея. Първите капки от поредния спиртен извлек се събират във фина стъкленичка - лакримариум. Те стават подходящ подарък за най-изтънчените спиртолюбители.В момента особено ценена е картофена водка от Пасау, реколта 2016, първи извлек от казана на на танк Леопард борд 309 с командир Штабс-фельдфебел Гюнтер фон Гуслов. Половинка от тази водка в синя муранска стъкленица се продава за 240 евро на спиртоварната борса в Хамбург.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питам

    22 Яну 2023 15:40ч.

    На основание на какви международни правила и договорености, утвърдени от ООН или закони в Европа, Украйна (или по-точно Зеленски) настоява да й се доставя оръжие, което тя смята за крайно необходимо. Кой е длъжен да играе по гайдата на Зеленски и защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На основание

    23 Яну 2023 10:03ч.

    на "международен ред, основан на правила".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    22 Яну 2023 16:15ч.

    И ти ще минат през руските металоргични заводи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадлив руски "освободител"

    22 Яну 2023 16:45ч.

    ние, руските "освободители", първоначално имахме трудности с транспортиране на откраднатото-виж снимката https://i.redd.it/jcjabi0nqm291.jpg Но понеже сме нация-техническа, поръчахме танковете за нас да идват с багажник отгоре https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-ee076f156443205533d89d7f6d173072-lq

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    22 Яну 2023 19:20ч.

    "Им даже не надо крестов на могилей - сойдут из криля крести."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супер

    22 Яну 2023 21:12ч.

    Музикантите от ЧВК “Вагнер” ще ги използват за учебни мишени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се стреми армията на Германия да поеме водеща роля в Европейския съюз

    23 Яну 2023 0:28ч.

    Писториус казва още пред "Билд ам зонтаг", че ще се стреми армията на Германия да поеме водеща роля в Европейския съюз. "Германия е най-голямата икономика в Европа, затова наша цел трябва да бъде също да имаме най-силната и най-добре екипираната армия в ЕС", каза министърът пред неделното издание. Нацитата надигат грозни глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булава

    23 Яну 2023 0:29ч.

    Германски танкове в Украина, означава Руски танкове в Берлин за винаги и този път без Германски неонацисти и без френски колаборационисти !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи