Шойгу: За 2023г. изпълнихме целите на специалната военна операция в Украйна

Шойгу: За 2023г. изпълнихме целите на специалната военна операция в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Основните усилия през изтичащата година бяха насочени към постигане на целите на специалната военна операция. Основната от тях беше да се осуети шумно обявеното от Украйна и нейните съюзници от НАТО контранастъпление на украинските въоръжени сили. Тази задача беше успешно изпълнена", заяви Шойгу на заключителния конферентен разговор, чийто запис беше публикуван от РИА Новости.

Според министъра за изпълнението на основната задача през 2023 г. са допринесли няколко фактора, сред които "създаването на ефективна система от отбранителни линии, високата бойна ефективност на всички части и подразделения, надеждността и ефективността на руската военна техника".

Сергей Шойгу заяви, че руските войски разширяват контролираните територии по всички направления и "постоянно заемат по-изгодни позиции". За изземването на инициативата на бойното поле, според министъра, са помогнали "всестранните усилия в тила и на фронта".

"Върховният главнокомандващ Владимир Путин даде висока оценка на работата на ръководството и личния състав на Министерството на отбраната, благодари за добросъвестното изпълнение на поставените задачи. Основните усилия през изтичащата година бяха насочени към постигане на целите на специалната военна операция. Основната от тях беше да се прекъсне шумно обявеното от Украйна и нейните съюзници от НАТО контранастъпление срещу украинските въоръжени сили. Тази задача беше успешно изпълнена", заяви той по време на заключителния тематичен конферентен разговор.

Според Шойгу за това са допринесли няколко определящи фактора - създаването на ефективна система от отбранителни линии, високата бойна ефективност на всички части и подразделения, надеждността и ефективността на руската военна техника. И преди всичко - умелите и решителни действия на защитниците на Отечеството, които самоотвержено осигуряват сигурността на страната и нейните граждани, добави министърът.

През лятото на 2023 г. украинските въоръжени сили започнаха контраофанзива, за която се подготвяха в продължение на няколко месеца. През втората половина на юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че настъплението върви "по-бавно от желаното". През декември Зеленски призна, че Киев "не е постигнал желаните резултати" - по време на контраофанзивата украинските военни са успели да освободят само малка част от територията, а двете страни са понесли сериозни загуби. Руският президент Владимир Путин, който неведнъж е коментирал контраофанзивата на ВСУ, заяви в средата на декември, че украинските военни "не са успели никъде".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност на ВВС на ВСУ за ракетния удар по "Феодосия" в Крим, който порази големия десантен кораб "Новочеркаск" на руския Черноморски флот. "Благодарен съм на нашите ВВС за ефектното добавяне на още един кораб към руския подводен Черноморски флот. В Украйна няма да има нито едно спокойно място за окупаторите", написа Зеленски в канала си в Telegram след редовното заседание на Ставката на Върховния главнокомандващ на Украйна.

По-рано командването на ВВС на ВСУ съобщи, че през нощта на 26 декември е унищожило с крилати ракети руския десантен кораб "Новочеркаск" в пристанище Феодосия.

Руското министерство на отбраната потвърди информацията за ракетния удар по Феодосия. Министерството заяви, че корабът е бил повреден "в хода на отразяване на удар на ВСУ" с управляеми ракети, а силите за противовъздушна отбрана са унищожили два украински Су-24, които са изстреляли ракетите.

Източници: ТАСС, dnes.dir.bg

 


 

Коментари

  • Слава на Россията.

    26 Дек 2023 15:36ч.

    Никакво спиране, докато не прецапате Ламанша и Беринговия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропаднала държава. Кървава азиатска сатрапия.

    26 Дек 2023 15:51ч.

    Цял живот кръв, барут и войни, зловещи пушкала и ракети, а народът им корени пасе и в обора живее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Дек 2023 15:57ч.

    Жени Дайнов, ти ли си, бре, мушмурок? Тук да не ти е НБУ, че някой да ти се връзва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има едно предаване руско, ами то блоковете им красиви, чисто около тях

    26 Дек 2023 17:31ч.

    Влезеш в апартамента, не са като нашите кутийки. Зимата пътищата им чисти, има зеленина в Москва. Да, провинцията е друго, но къде не е . Като им гледам сайтовете за направата на бани, ами те на светлинни години напред от нас и от западняци, за американците да не говорим. Има стандарт в Русия, дето много дразни накой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путлер Капут

    26 Дек 2023 20:24ч.

    Гледам, много си ентусиазиран, да живееш в руслямистан. За кога ти е билетът? Имат си и най-голямата в Европа джамия - дело на Путлер, като знак на признателност към мюслюманският свят от единствени приятели, израз на смиреното му приемане на исляма, подобно на Александър Невски преди близо 800 години. Само да подчертая - Кадирката му е бодигард, дагестанците са му войската от първа линия, Иран му е основен военен партньор, с Ердоган "осигуряваха" зърнен коридор... да изреждам ли още за "защитника на християните"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    26 Дек 2023 15:59ч.

    Работайте...нациките грябва да се изринат...минете и към нас, че става нетърпимо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко пъти трябва да ви се набива в червените чугунени чутури, че тук братушките ви няма да припарят повече?

    26 Дек 2023 16:06ч.

    Пълно е с натовски бази, в Европейския съюз сме и съюзник на САЩ и НАТО. Комунизмът и съвецкото робство свършиха преди 35 години, как не вдянаха кунистическите ви чугуни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драго ни ТО от 16:06,

    26 Дек 2023 16:12ч.

    Чугунът е траен метал, тиквата не е! След "Хелоуин" е за тор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    26 Дек 2023 16:46ч.

    Никога повече руски солдат няма да дойде тук, а иначе чугуните сте грозна картинка, това което е останало от вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Русия не "припари"

    26 Дек 2023 17:35ч.

    Има други мераклии. Рурция, Гърция, Сърбия, Румъния, апетитите им след ВСВ са ясни. Чак пък толкова прости тролове, то даже не е смешно, Настръхнал като бясно куче и лае, ли лае!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    26 Дек 2023 18:16ч.

    Честно казано, гледката как кьопави дементирали пенции приветстват с чупки в кръста чеченския башибозук би била страхотно зрелище. Реално надали ще стане, но може да се направи готин филм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евробот 202.137.141.212 || port 8080

    26 Дек 2023 16:23ч.

    Десантният кораб "Новочеркаск", унищожен с товара си от ирански дронове, севернокорейски снаряди и 3.5 милиона кокоши яйца, предназначени за потушаване на гладните бунтове в Русия, ще бъде пренесен в Киев за новогодишните празници където ще увесели смелия украински народ заедно с пианото на Президента и празничната Менора, съобщава агенция Assolsieighted Preszl.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лай си

    26 Дек 2023 17:37ч.

    Да заработиш за къшея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светът е с Русия

    26 Дек 2023 17:36ч.

    Ние също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    26 Дек 2023 19:53ч.

    Още 2-3 години ви давам да сте с Русия на тоя свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    27 Дек 2023 10:00ч.

    Имам няколко познати, които говореха подобни глупости, но така и не посмяха да се обзаложат, освен срещу нещо съвсем символично, което могат да прежалят. Сами не си вярват, защото иначе биха се обзаложили и на нещо по-съществено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едва ли да стигнат

    26 Дек 2023 17:39ч.

    до под кривата круша е била планираната цел на СВО за 2023 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путлер Капут

    26 Дек 2023 20:29ч.

    От къде знаеш, колко загуби са били планирани, за да се прикрият кражбите в армията? Да не мислиш, че е евтино - яхти за стотици милиони, имения и дачи, да отглеждаш деца в прогнилият капиталистически Запад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    26 Дек 2023 18:20ч.

    Срещу братушките воюват изроди, които изтребиха коренното население на Америка, паразитираха за сметка на Азия и Африка, а сега бутат в месомелачката братята украинци и руснаци. Наполеон и Хитлер също са вярвали че ще победят, но зъбите им бяха счупени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    26 Дек 2023 19:51ч.

    Лекувай се, бе. Ако америте воюваха срещу пропадналата ви армия тая война щяхме да сме я забравили отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разрушения и загинали

    26 Дек 2023 18:23ч.

    По американската база Еш Шадади в провинция Хасеке, Сирия, е нанесен ракетен удар с няколко мощни експлозии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    26 Дек 2023 18:57ч.

    Глупости ! Само за една седмица РА загуби 4 самолета Су34 и един Су30 и един голям кораб “Новочеркаск”, пълен очевидно с дронове Шахед. Да не говорим за хилядите жертви под Авдеевка, където чисто и просто се извършва изтребление на тази пишман армия. Това е Катастрофа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжи, лъжи и пак лъжи

    26 Дек 2023 19:23ч.

    Доказателства, особено за самолетите, така и не се намериха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путлер Капут

    26 Дек 2023 20:35ч.

    И за Новочеркаск ли няма доказателства? По тАлАвизията на Крим, репортерка показа една двуметрова ламарина с дебелина около сантиметър - парче от кораба - забита в градинката пред магазин в жилищен квартал. Сигурно са "разсадили" корабни елементи, да поникнат нови кораби, че нещо черноморският флот намаля застрашително от към големи кораби... Колкото до Су-шките, има в Телеграм един руслямисански пилот - Fighterbomber, който редовно рони сълзи и пожелава да им е мека като небето земята, на падналите. Интересно - все съвпадат тирадите му, с новини за свалени руслямистански самальоти. И за тези, за които "не се намериха доказателства" и за тях ревна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    27 Дек 2023 10:06ч.

    "пълен очевидно с дронове Шахед" - Кое му е очевидното?!? Какво сте се загрижили за руската армия, важното е, че напредва, а украинската отстъпва и следващото мирно споразумение, че бъде далеч по-неизгодно за Украйна като загубени територии, освен милионите жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи