Шойгу: Руската армия е най-подготвената и боеспособна в света

Шойгу: Руската армия е най-подготвената и боеспособна в света

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съвременната руска техника беше тествана в условията на специалната военна операция и показа превъзходство над подобни оръжия на страните от НАТО. Руската армия е най-боеспособната в света, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на разширено заседание на съвета на директорите на Министерството на отбраната във вторник.

Той обобщи резултатите от операцията в Украйна, оповести загубите на Киев, които надхвърлят 383 000 убити и ранени, определи приоритетите на министерството за 2024 г. и подчерта, че военната операция ще продължи "до пълното постигане на целите".

Украинските въоръжени сили не успяха да преодолеят руската тактическа отбранителна зона по време на т.нар. контраофанзива и понесоха колосални загуби - 159 хил. убити и ранени войници, 121 самолета и 23 хеликоптера, 766 танка, включително 36 "Леопард"-а, и 2348 бронирани машини, включително 50 "Брадли". "Вероятно това е причината, поради която досега не виждаме американски танкове "Ейбрамс" на бойното поле, заяви Шойгу.

Руско военно превъзходство

"Руските въоръжени сили могат адекватно и своевременно да реагират на действията на всеки съвременен противник. Над 650 000 военнослужещи придобиха боен опит. Към днешна дата руската армия е най-подготвената и боеспособна в света, разполагаща с модерно въоръжение, което е изпитано в бойни условия."

Съвременната руска техника беше тествана в условията на специалната операция и показа превъзходство над подобни оръжия на страните от НАТО.

Въпреки санкциите ние произвеждаме повече високотехнологични оръжия от страните от НАТО, заяви Шойгу.

Военна операция

Руските войски са освободили пет пъти повече територия, отколкото Донецката и Луганската народна република са заемали преди началото на специалната военна операция. Към Русия се присъединиха четири региона с територия от над 83 хил. кв. км и население от близо пет милиона души.

Азовско море се превърна във вътрешно руско море. Вече има сухопътен коридор към Крим и е възстановено железопътното движение към Донбас.

Загубите на Украйна

Украинските въоръжени сили не успяха да преодолеят руската тактическа отбранителна зона по време на т.нар. контраофанзива и понесоха колосални загуби - 159 хил. убити и ранени войници, 121 самолета и 23 хеликоптера, 766 танка, включително 36 "Леопард"-а, и 2348 бронирани машини, включително 50 "Брадли". "Вероятно това е причината, поради която досега не виждаме американски танкове "Ейбрамс" на бойното поле", заяви Шойгу.

От началото на специалната военна операция през февруари 2022 г. Украйна е загубила над 383 хил. души, 14 хил. танка и бронирани машини, 8,5 хил. артилерийски оръдия и ракетни системи за залпов огън, над 800 самолета и хеликоптера.

Повечето чуждестранни наемници, сражаващи се за Киев, са ликвидирани. Унищожени са над 5,8 хил. бойци. В Украйна са ликвидирани сто и трима военнопрестъпници, проявили специфична жестокост. Всички ще бъдат изправени пред правосъдието, заяви министърът.

Подкрепа от Запада

Украйна е получила 203 милиарда долара от чуждестранни спонсори, което е с 30 милиарда повече от нейния брутен вътрешен продукт. "Всъщност тя е фалирала държава, тъй като по-голямата част от финансите са кредити, които трябва да бъдат върнати", каза Шойгу.

Петдесет и четири държави декларираха военна помощ за Украйна, но само 15 доставиха оръжия и техника. Киев получи общо 5,22 хил. танка и бронирани машини, над 3 хил. артилерийски оръдия, 23 хил. безпилотни летателни апарата и 115 самолета и хеликоптери.

Военните на НАТО експлоатират в Украйна системи за противовъздушна отбрана, многоцелеви ракетни установки, оперативно-тактически ракетни комплекси. Те подготвят военни операции и обучават украински войници. Освен това в интерес на Киев работят 410 сателита на НАТО.

Руско превъоръжаване

Предприети са безпрецедентни стъпки за превъоръжаване на армията и флота, както и за осигуряване на социална подкрепа на военнослужещите. Руските отбранителни предприятия преминаха към денонощен режим на работа и увеличиха капацитета си четири пъти.

От февруари 2022 г. производството на танкове се е увеличило 5,6 пъти, на бронирани машини - 3,5-3,6 пъти, на безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, а на артилерийски снаряди - 17,5 пъти.

Отбранителната промишленост е модернизирала над сто единици въоръжение и техника и бързо създава нови. "Оръжията, които са били проектирани и тествани в обикновени условия в продължение на 5-8 години, днес достигат до серийно производство за 4-7 месеца. Това не се е случвало от времето на Великата отечествена война", заяви министърът.

Сухопътните войски са получили 1,53 хил. нови и модернизирани танка, над 2,5 хил. бойни машини на пехотата и бронетранспортьори. Въздушно-космическите сили получиха 237 самолета и хеликоптера, а военноморските сили - осем бойни кораба, четири многоцелеви подводници и една стратегическа ядрена подводница.

Укрепления

Руската армия е изпълнила важни задачи в областта на фортификацията. По протежение на бойната контактна линия бяха положени седем хиляди километра минни полета на дълбочина 600 метра.

Изводи от операцията

Руските военни промениха общата бойна тактика и създадоха щурмови и безпилотни подразделения. Преразгледани са подходите за формиране на резерва. В резултат на това всяка армия разполага с резервен полк. Освен това руските военни започнаха комплексно да задействат системите за противовъздушна отбрана и успешно да използват прецизни оръжия, каза Шойгу.

Военна медицина

Руските военни лекари постигнаха големи резултати, тъй като над 98% от ранените се възстановяват. Смъртността в болниците е по-малко от 0,5% и продължава да намалява. Това е най-ниският показател в цялата история на военната медицина, каза Шойгу.

Героизъм

Триста и двадесет хиляди участници в специалната военна операция получиха държавни награди, а 272 станаха Герои на Русия.

Доброволци

Над 1500 мъже дневно подават заявления за постъпване на военна служба. Близо 490 хил. мъже на договор и доброволци са постъпили на служба от началото на годината. Броят на чуждестранните доброволци се е увеличил седем пъти, заяви министърът.

Социално осигуряване

На участниците в специалната военна операция се изплащат месечно 210 хил. рубли и повече в зависимост от званието и бойните задачи. Всички плащания се извършват своевременно. Въпросът се контролира и в случай на отклонения се вземат незабавни мерки - каза Шойгу.

За жилищното осигуряване на участниците в операцията са предвидени 40 млрд. рубли.

Удостоверения за ветерани от войната са издадени на 458 хил. военнослужещи. През последния месец са издадени 50 хил. удостоверения.

Окомплектовка

Всички планове за окомплектоване на армията и флота са напълно изпълнени. Числеността е нараснала до 1,15 млн. души. Сформирани са две обединени армии, обединен авиационен корпус, петдесет формирования и военни части.

Числеността на въоръжените сили ще бъде увеличена до 1,5 млн. души, за да се противодейства на външните заплахи, заяви Шойгу.

Сирия, Карабах

Руските въоръжени сили остават основният гарант на мира в Сирия и Карабах. Те трябва да осигурят стабилността в регионите през следващата година.

Приоритети за 2024 г.

Приоритетните задачи за 2024 г. са продължаване на специалната военна операция до постигане на целите, поставени от върховния главнокомандващ, каза Шойгу.

Ракетните войски със стратегическо предназначение трябва да довършат работата и да въведат МБР "Сармат" в бойно дежурство. Военноморските сили трябва да получат четири подводници, включително стратегическата ядрена подводница "Княз Пожарски", и единадесет надводни бойни кораба. Планира се да се увеличи производството на хиперзвуковите ракети "Кинжал" и "Циркон" и да се увеличат доставките на ракети и боеприпаси 1,8 пъти.

Броят на хората на договор във въоръжените сили трябва да нарасне до 745 хил. души до края на 2024 г.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • към д-р Лосев, Кин Мун Бум и останалата тролска сволоч

    25 Дек 2023 9:07ч.

    преди подигравателно да отбележите как " руснаците не са освободили нито едно село" искам да ви обърна внимание, че едни пичове по сандали правят луди целия американски непобедим флот в Червено море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аз бих посъветвал брадърите ускорено да се изнасят от акваториите в Близкия Изток, защото страшното за тях тепърва предстои

    25 Дек 2023 9:28ч.

    Това само на американците може да им скимне - да гониш невидими партизани по пустините с две самолетоносачни групи в морето и още 80 съда от коалиция на желаещите (какво струва американска мощ без коалиция?). Трябва или да си луд, или адски военно неграмотен/нефелен. Мисля, че двете идеално се съчетават в едно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    25 Дек 2023 12:44ч.

    Ние в РОДОПИТЕ когато комшията строи къща, оре, сее или жъне отиваме всички да помагаме след това сядаме ядем пием и решаваме кой е следващия комшия на когото трябва да помогнем, сега чукундури жълтопаветници и ибрикчии проумяхте ли какво са военни релси. ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ И ХРИСТИЯНИ. СЛАВА НА РУСКАТА ХРИСТИЯНСКА АРМИЯ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това за сандалите ми хареса

    25 Дек 2023 16:39ч.

    От студентските години имам познати колеги от Йемен. Е, отдавна никаква връзка разбира се, но споменът е хубав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    25 Дек 2023 9:28ч.

    Много орки ще торят украинската земя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    25 Дек 2023 10:05ч.

    Ти ли си позирал за новия паметник в Княжеската градина? https://ibb.co/ZJyBFrg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за разлика от теб

    25 Дек 2023 17:45ч.

    ториш само интернет форумите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шойгу: Руската армия е най-подготвената и боеспособна в света

    25 Дек 2023 9:34ч.

    Късмет имат украинците, че след 6-годишни провокации в палестински стил не получиха руски отговор в израелско-американски стил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    25 Дек 2023 11:48ч.

    Путин смята голяма част от украинците за руснаци и именно поради това не ги унищожава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Дек 2023 16:38ч.

    Докато не падне Авдеевка не ще да се вярва !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Дек 2023 9:53ч.

    Бррр, много страшна таз армия, като нищо ще успеят през 2024 да вземат Авдеевка и още некой панелен коптор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    25 Дек 2023 10:09ч.

    И да прецакат останалата половина на натовското оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    25 Дек 2023 13:23ч.

    Твърдите, че прокремълските руснаци ще настъпват през цялата 24 г., а пробайдъновите руснаци ще се бранят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    25 Дек 2023 10:36ч.

    Хахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    25 Дек 2023 17:08ч.

    И аз се смея, пич! Но знам защо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    25 Дек 2023 11:01ч.

    Използва стелт тактики, в подстъпите на Киев никой не разбра как се появи и после изчезна, сега малко ръждиви винкели оставя след себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако беше най-подготвената

    25 Дек 2023 12:10ч.

    и боеспособна, щеше да превземе Украйна за 3 дни, както предвиждаха не само руските, но и повечето западни анализатори. Училият за еленовъд е силен в пропагандата и в подмазването на вожда, но едва ли има капацитет да дава адекватна оценка на боеспособността на която и да е армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Дек 2023 13:52ч.

    "Училият за еленовъд" е на нивото на "училият за сапунджия" наш мишок, но твърдението, че руснаците са имали за цел да превземат Украйна за "3 дни" е смехотворно. Всеки един unbiased военен експерт може да обясни, че няма как нахлувайки с едва 190 000 души армия да са имали за цел превземането на Украйна, камо ли пък за 3 дни. Дори американски анализатор като Джон Миършаймър го твърди, само разни евро комсомолсци и пропагандатори още не са схванали каква е била целта тогава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не лъжи

    25 Дек 2023 14:55ч.

    Февруари 2022 г. не беше толкова отдавна. Помним добре прогнозите и от Изток, и от Запад, че Украйна няма да издържи повече от три дни. Някои й даваха седмица. След две години война въпросът е дали Украйна ни изненада, или Русия се издъни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Дек 2023 16:13ч.

    Помним, нелъжи-то, но ти явно си чел избирателно прогнозите на Кирчо П. или на някой бесен руски националист, затова и си въобразяваш, че целта е била да превземат цяла Украйна за три дни. Но това няма как да е била целта при положение, че съотношението на силите бе до 1:3 в полза на Украйна. Намали бясната украинска и руска пропаганда, може да ти се отрази много добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    25 Дек 2023 12:31ч.

    РФ прибра 80% от икономиката на укрия. За чий им е останалата част? И от какъв зор трябва да хрантутят още поне 30 милиона гладни гърла? А бре? С остатъка от 20% урките ще изплащат дълга към Чичо Сам за дадените оръжия къде 350 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еленовъдът Шойгу няма и един ден военна служба.

    25 Дек 2023 12:33ч.

    От седем заместник-министри на Войгу, 6 нямат военно образование. Обикновените руснаци отделят от скромните си доходи за да купуват и изпращат на фронта облекло дронове, радиостанции ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с еленовъдство бе идиот

    25 Дек 2023 12:49ч.

    Тувинците отглеждат коне. ВСЕКИ с военни пагони е на военна служба и има военна служба. Урсулата е гинеколожка и беше военен министър на Германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гейроатлантик

    25 Дек 2023 12:57ч.

    В Германия акушерството се приравнява към военната служба. И не само то. Всичките им военни министри са жени напоследък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Дек 2023 17:32ч.

    Евреина Шойгу бе председател на геофизигеския институт преди да го набележат за военене стратег. За разлика от Израелското правителство синовете им са на хиляди км от фронта .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    25 Дек 2023 13:00ч.

    При тия успехи ако живееше при др. Дталин Шойгу досега да беше изгнил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умни хора сте джендърите

    25 Дек 2023 13:06ч.

    Разбирате ги тия работи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    25 Дек 2023 13:16ч.

    Руският сбирщайн и за ташак на кучетата не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    25 Дек 2023 13:52ч.

    "Борел: Русия е велика сила, която ще спечели в Украйна, ако не мобилизираме всичките си възможности." Или вие, или Борел грешите поради недосетливост и несъобразителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    25 Дек 2023 13:58ч.

    Ся, американската армия и тя не е за подценяване. Но най-важното на всяка армия е нейната мотивация и историята познава десетки случаи когато по- зле въоръжена но по-добре мотивирана армия разбива превъзхождащ я противник. Напоследък нещо мотивацията на украинската армия взе да се пропуква та ще видим. От друга страна аз щях да съм по-добър военноначалник от Шойгу ама на, на бодлива крава Бог рога не дава:))). Година преди да започнат войната Лавров, Шойгу и Герасимов обикаляха Западна Европа и нещо се обясняваха. Аз ако бях щях кратко и ясно да им заявя да не ми се пречкат защото следва унищожение и февруари 2022 ден преди храбрите ми имперски войски да нахлуят в Украйна щях да гръмна едни 10 мегатона в космоса и да им спра часовниците и интернета. А когато Лиз Страс се изока, че и те имат ядрени ракети кратко и ясно ще я предупредя, че ако веднъж си отвори устата даже и да пита колко е часа с Уестмистър е свършено. А то не бяха озабочености и братски народи то не беше чудо. Отначало Запада пращаше каски и топло облекло и като им видя на руснаците акъла ескалира нещата и стотици хиляди загинаха във войната. Такава война руснаците могат да водят в Централна Африка но не и на границата си. Докато американци и англичани щяха да гръмнат първата атомна бомба не в космоса а на полигона в Кура ако се почувстват застрашени и оттам нататък да става каквоте ще. Това е положението с храбрата руска армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    25 Дек 2023 22:26ч.

    Дребна подробност е, че когато войната можеше да свърши, се намесиха западняците и наредиха на Ze да не приема договореностите от Истанбул, а да хвърли народа си на изтребление. С мощното хвърляне на съчки в огъня от западните дермократи. Щом като има будали да си жертват народа за чужди интереси, защо не? Но в резултат на тази намеса цяла Европа, всичките отански страни, си предадоха голяма част от наличните оръжия и сами не усетиха, кога останаха по долни гащи. Сега зафъфлиха за преговори. Но мандалото хлопна и краят на войната може да е само безусловна капитулация. И загубилите войната да плащат на победителя репарации. А понеже и ние спадаме към участващите във войната с доставка на оръжия, ще трябва да плащаме наравно с всички, хвърляли съчки в огъня. Това го изисква международното право. А когато то е подкрепено и с ядрена тояга, по-добре хваща дикиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вероятно това е причината, поради която досега не виждаме американски танкове "Ейбрамс" на бойното поле, заяви Шойгу.

    25 Дек 2023 13:59ч.

    ? ? ? ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    25 Дек 2023 14:11ч.

    Между другото се в мрежата се разхождаше една история преди олимпиадата в Сочи. Шефа на разузнаването на Саудитите се е срещнал Путин и нещо му е поискал, нямам спомен какво, но в замяна му обещал че по време на Олимпиадата няма да има терористичен акт в Сочи при което Путин извикал някого и му продиктувал пред оцъкления саудит заповед - В случай на терористичен акт без повторно нареждане незабавно да се изстрелят ракетите срещу Рияд и Медина. Това се говореше. Шест месеца след олимпиадата шефа на разузнаването на СА беше сменен. Факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Дек 2023 16:16ч.

    Добра историйка за седянката пред блока, но малко скучновата пада. Пробвайте да я развиете в по-пикантен план. Например, отива Борел при Путин и му казва, че ако не узакони еднополовите актове ще му организира в Сочи ЛГБТ демонстрации. При което Путин вика Кадиров и му нарежда ако види дори едно цветно знамение някъде в тълпата, веднага да издири испанския старчок и лично да му пръсне халката. Наблюдатели забелязаха, че шест месеца след олимпиадата Борел още ходеше болезнено разкрачен, факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    26 Дек 2023 14:05ч.

    Преди олимпиадата в Сочи имаше вълна от атентати. Дали слухът за заплахата с ракети е факт знаят тези които са били там. Великите сили не се притесняват да използват заплахата като оръжие . Факт. А ти не се излагай като кифладжия. ""Бандар гарантира, че няма да има терористични атентати на Олимпиадата в Сочи, ако предложението му бъде прието.""" https://www.lentata.com/page_5625 https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1838:2016-08-23-11-16-41&catid=13:----&Itemid=53 https://pan.bg/view_article-5-21095-Sluchajno-ili-ne-sled-Volgograd-dvama-izvestni-teroristi-myrtvi.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    25 Дек 2023 17:12ч.

    Това е последното китайско предупреждение на руснаците! И както се шегуваха преди време в едно тв студио руски политически анализатори - ама те правят всичко възможно, за да отидем лично и да им обясним, че това, което правят не е хубаво! С едно изречение: Шойгу казва, че неговите зелени човечета са готови за следващите еврогейски предизвикателства!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Силно се надявам че това което изнася министъра на войната

    26 Дек 2023 8:34ч.

    е вярно!Лошото тук е че 5-та а и новата 6-та колона в Россия също тихо и потайно гледа и отчасти разрушава стореното досега но това е проблем на Путин и хората му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи