Шолц: Внимателно ще преценим всяка стъпка по отношение на доставките на оръжия за Украйна

Шолц: Внимателно ще преценим всяка стъпка по отношение на доставките на оръжия за Украйна

Германия ще продължи внимателно да преценява всяка стъпка и да се консултира със съюзниците си по отношение на по-нататъшните доставки на оръжия за Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Асошиейтед прес. Шолц е подложен на все по-силен натиск да одобри доставката на танкове германско производство за Киев.

Германия предостави на Украйна значителна военна помощ след началото на руската инвазия, включително гаубици, самоходни противовъздушни оръдия "Гепард" (Gepard) и първата от четири ракетни системи земя-въздух "Ирис-Т" (IRIS-T). Миналата седмица тя обяви, че ще изпрати 40 бойни машини на пехотата "Мардер" (Marder) – стъпка, която дойде заедно с подобни ходове от страна на САЩ и Франция – както и ракетна батарея за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot).

Но критици, някои от които от управляващата в Германия коалиция, отдавна се оплакват, че изглежда, че Шолц изпитва нерешителност дали да предприеме следващата стъпка по отношение на доставките на оръжия, отбелязва АП. Шолц се отнася предпазливо към натиска, настоява, че Германия няма да действа сама и акцентира върху необходимостта да се гарантира, че НАТО няма да стане страна във войната срещу Русия.

В отговор на въпрос дали Германия вече е готова да изпрати в Украйна танкове "Леопард 2" (Leopard 2), Шолц избегна да спомене точно този тип машини. Вместо това той отговори с дълъг списък с материали от Германия, доставени в координация с нейни съюзници и каза, че Берлин ще запази "водещата си позиция" като един от основните поддръжници на Киев.

Той обаче сигнализира, че няма намерение да бърза по отношение на "такива сериозни теми, свързани с мира и войната, със сигурността на нашата страна и Европа".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • С такова федерално правителство на ГФР не му трябват врагове

    14 Яну 2023 9:49ч.

    Сичко само си прай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    14 Яну 2023 10:06ч.

    Преценявайте...мнооого внимателно...истинската война тепърва започва...американците трайно стъпват в Румъния..у нас има промени в генералитета...Шолц индиректно подсказва накъде върви ситуацията..накрая ще бъде Спасявай се сам!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това което притеснява Запада е,

    14 Яну 2023 10:27ч.

    че се сблъсква с пропаднала държава с много по-голяма територия и население от С. Корея, Иран и Куба при това с ядрено оръжие. Никой не се притеснява вече от армията на Русия, която се оказа пълен ташак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Яну 2023 10:36ч.

    Абе, евроатлантически тъпаци, вие изобщо не можете дори да вденете, че СВО се води за Душата на Майка Русия и с това леко присламяне дружно на талази, не знам кой ли първи ще опере пешкира, щом Украйна не ви е достатъчна за назидание! Ма то тъпото си е тъпо и нахално и е готово до безкрайност да се ръчка с лакти, та белким нещо изпъкне ,липсващият му интелект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преценяйте

    14 Яну 2023 10:58ч.

    всяка стъпка, но накрая генерална грешка ще направите както винаги драги дойчовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога ли

    14 Яну 2023 11:13ч.

    германците са преценявали реално! Още от Втората световна война все са си избирали войнолюбци и затова са страдали. И сега повтарят същата грешка! Ум робува, ум царува ...и накрая ум загива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи