Шолц видя шанс за сделка София-Скопие през юни, Петков поиска европейски гаранции

Шолц видя шанс за сделка София-Скопие през юни, Петков поиска европейски гаранции

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.

Има разбиране, че Северна Македония трябва да изпълни нужните условия и какъв трябва да е крайният резултат от сделката София-Скопие, но не е лесно да се стигне до този резултат. Едновременно с това шансът за постигане на споразумение до края на френското председателство остава, а Германия настоятелно подкрепя началото на македонските преговори с ЕС и усилията продължават. Тези послания отправи германският канцлер Олаф Шолц при посещението си в София на брифинг с премиера Кирил Петков. Шолц е на обиколка в пет държави в региона, включваща Западните Балкани, и дойде за среща директно от Скопие, а в момента е на разговор с президента Румен Радев.

Шолц не коментира еднозначно подкрепата на Германия за исканите от България европейски гаранции за подкрепа при споразумение със Северна Македония, каквито Петков за пореден път изтъкна. Българският премиер каза, че се полагат усилия за защита на правата на българите в Северна Македония, на условията в Рамковата позиция на последното правителство на ГЕРБ и Договора за добросъседство от 2017 г.

"Всяко възможно решение трябва да включва тези три приоритета на България" и се работи с Германия с надеждата, че тя може да даде гаранции в преговорната рамка. Двете правителства на България и Северна Македония продължават да работят за решаване на двустранния спор, а София ясно е изразила позицията си, каза Петков.

"Да се хванем за ръце и да намерим решение"

"Настоятелно подкрепям" началото на преговорите и "смятам, че има шанс за постигане на сделка", а обменът на идеи по темата ще продължи до края на френското председателство в края на юни, обясни Шолц. "Защото съм убеден, че европейците носим отговорност за стабилността на Балканите." Обърна внимание на вчерашното си посещение в Солун, където преди 20 години бе обещана европейска перспектива на 6-те държави от Западните Балкани (тогава Косово не бе обявило независимост). "Смятахме, че ще отнеме 10 години, а тези 10 години отдавна отминаха." Сега трябва да се даде надежда, защото "от историята си знаем, че възможността да принадлежим към Европа мобилизира множество демократични сили."

Разнопосочни са сигналите дали е възможно София и Скопие да постигнат взаимно приемлив документ до края на месеца, на фона на обичайните за края на поредно европредседателство (този път - френското) призиви да се намери решение, тълкувани в България като увеличаване на натиска. Тази седмица Петков заяви, че се работи по конкретна сделка, свързана с момента на вписване на българите в конституцията. Външният министър Буяр Османи обаче даде сигнал, че няма компромис. Днес македонският премиер Димитър Ковачевски каза пред Шолц в отговор на журналистически въпрос, че взаимно приемлив документ не е изготвен.

В Скопие всички погледи са насочени към Европейския съвет след две седмици с очакване въпросът да се реши тогава, но Ковачевски отказа да се ангажира със срокове.

Канцлерът не даде конкретен отговор за въпрос каква подкрепа може да получи България от Германия за вписване на нейни условия в преговорната рамка на Северна Македония с ЕС - стъпка, която би превърнала Брюксел в гарант за идпълнението на тези условия. Без подкрепата на всички други членки на ЕС, а това неизменно включва Берлин и Париж, промяна на преговорната рамка е невъзможна - точно както София блокира приемането ѝ и и така фактически налага вето на Скопие от ноември 2020 г. насам.

Шолц изрази позицията, че Северна Македония трябва да изпълни нужните условия. "Има голямо общо разбиране за това как трябва да работят нещата, проблемът е как ще стигтнем до този резултат, но това не е лесно", каза той.

Човек никога не знае какъв ще бъде изходът накрая. Всички правителствени ръководители знаят, че има огромна отговорност и заради това смятам, че ще постигнем напредък. Струва си всички усилия.

По думите му предвид големите предизвикателства пред Европа "трябва да положим усилия да не разочароваме" онези, които са заложили на присъединяването на ЕС, каза още Шолц, попитан дали идва в България като посредник в опитите да се реши спорът със Северна Македония. Припомни опита на Германия с възстановяването от развалините на Втората световна война и българските усилия за евроинтеграция в прехода, за да каже: "Най-добре е да се хванем за ръце и да намерим решение и да забравим за това, което ни е различавало."

 

България и Германия са стратегически партньори

"За няколко месеца ние изградихме не само партньорски отношения, но бих казал и приятелски. България и Германия са стратегически партньори. Търговският оборот надхвърля над 10 млрд. евро. Това е нашият най-голям партньор в ЕС. Това стратегическо партньорство само може да се разширява. Едновременно с това обсъдихме енергийната независимост, както на България и Германия, така и на ЕС. Също така обсъдихме и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата позиция на ЕС, както и възможността реално обединени да работим заедно да преодолеем, който е настъпил цяла Европа", подчерта премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с германския канцлер.

"Темата Северна Македония също беше обсъдена. Двете правителства продължават да работят в тази посока. Българското правителство каза ясно позицията за условията, за да можем да напреднем в тази посока", подчерта българският министър-председател.

Шолц благодари за гостоприемството и подчерта, че отношенията между Германия и България са изключително добри. "Изпитваме голям брой предизвикателства, които да посрещнем заедно, затова търсим тясна координация с нашите европейски партньори. Войната в Украйна показа какви ценности защитаваме и да продължим да работим за това ЕС да стане силен и устойчив за бъдещи предизвикателства", заяви от своя страна германският канцлер.

"Единодушни бяхме, че трябва да преодолеем енергийната независимост от Русия възможно най-бързо", каза още той.

"Западните Балкани и тяхното приемане са нещо изключително важно за нас, това е важен въпрос и за България, по който обаче има редица въпроси. Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия на съседни държави, но нашият исторически опит показва, че е обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието. Затова настоятелно подкрепям за постигане на съгласие за преговори на Албания и Северна Македония за преговори за членство на ЕС", посочи той.

Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска персепктива, заяви още Шолц и допълни, че подкрепя това Северна Македония да изпълни поставените условия. Германският канцлер дойде в София от Скопие, където беше на посещение тази сутрин.

"Заедно европейците носим отговорността за ЕС. Важно е да използваме процесът на разширяване сега. Вчера бяхме в Солун. Навършват се 20 г. от решенията от Солун, които обещаха европейска перспектива на Западните Балкани. Смятахме, че този процес ще бъде решен в рамките на десет години, но те изминаха отдавна. Наша задача е да извършим напредък. От историята знаем, че Европа и възможността да принадлежим към Европа мобилизира много демократични сили в нашето общество", допълни още германският канцлер.

Премиерът Кирил Петков заяви, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на присъединяването им към ЕС, но очаква изпълнението на поставените условия.

"В този момент България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да е част от гаранцията, за да имаме стъпки напред - през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко едно решение трябва да включва тези три приоритета. ЕС може да даде потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случва, така че продължаваме да работим като правителство в рамките на съществуващата рамкова позиция и договор за добросъседство." - заяви министър-председателят Кирил Петков.

Олаф Шолц и Кирил Петков са обсъдили и войната в Украйна и възможността за общи усилия за преодоляването на проблемите в Европа.

"Само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност." - заяви Кирил Петков.

Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.

Източници: dariknews.bg, "24 часа", dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Арш

    11 Юни 2022 14:41ч.

    Оди у лидл да подкрепиш немския бизнес, Ка.пут

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лек мих

    11 Юни 2022 16:13ч.

    лийбе дойче гесте, лект унс булгарен ам арш унд ферпист ойх

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дойче зеле

    11 Юни 2022 17:35ч.

    Булгаристан за 32 години се превърна в РЕЗЕРВАТ ЗА ДИВИ БЪЛГАРИ !!! И се лута между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", което поне за сега е сигурно !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Юни 2022 22:22ч.

    ха ха ?! Шолц и Киро днес разбрали за отношенията Германия -България ! И двамата са си лика прилика в комплект с Ковачевски на 4 км !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто и Ясно

    12 Юни 2022 8:12ч.

    Гусин премиеринът на Булгаристан Просто Киро очаква гаранция от Франция, а България да плати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашист

    11 Юни 2022 14:43ч.

    Настоятелно подкрепям всеки един българин да ти нарита задника, мръсна фашистка мутро! И да не стъпваш повече тук да ни мърсиш земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалом

    11 Юни 2022 14:46ч.

    Да разбира се, че по-голям радател за европейски германски щати от България но в момента в които хер Шолц се качи на самолета обратно за Германия ще му теглим една майна под мустак. Като нямаш вермахт къде си тръгнал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райхстага тия дни гласува едни сто милиарда за превръщането на бундесвера във вермахт

    11 Юни 2022 15:26ч.

    Аз обаче към скептичен. Вермахт се прави с мъже, не с метросексуални евролекета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    11 Юни 2022 14:46ч.

    То също така настоятелно се бутахте, подстрекавахте и натискахте в Украйна, ама като се скурави баницата, се оказа че нищо не можете да направите, освен да изпращане оръжия, пък други да мрат за вашите "ценности".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    11 Юни 2022 14:46ч.

    "Настоятелно" подкрепям! Пред кого е това настояване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германия, ЕС, България - все колонии на САЩ

    11 Юни 2022 14:49ч.

    Олаф Шолц и Кирил Петков усърдно работят за Байдън и дълбоката американска държава. Слугата Шолц: "Затова настоятелно подкрепям за постигане на съгласие за преговори на Албания и Северна Македония за преговори за членство на ЕС." "Важно е да използваме процесът на разширяване сега."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Юни 2022 14:50ч.

    А ние настоятелно държим на ветото си... зеленооткъснатият ще излезе прав за тоз кочан ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    11 Юни 2022 14:58ч.

    Нациста си е нацист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    11 Юни 2022 15:02ч.

    Шолци, брат...настоятелно си ЕПМ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    11 Юни 2022 15:02ч.

    Да сме те питали или да сме ти искали мнението, кого подкрепяш и кого не ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въх!

    11 Юни 2022 15:03ч.

    Настоятелно подкрепям?? Това сигурно е грешка в превода? По-скоро е настоятелно препоръчвам / това е учтива форма на заповядвам/ ! И в Белград заплашва човека! Странно, че отказва да отиде в украината. Там да заповяда нещо. Упс! Забравих, че на него украинския посланик му нарежда!:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    11 Юни 2022 16:51ч.

    Не ходи в окрайната, защото и него, като на германския президент ще му лепнат някой прякор че е клепоух вурст!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само

    11 Юни 2022 15:07ч.

    Изпразнени от съдържание евроатлантически клишета.. Вони на тежък маразъм..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    11 Юни 2022 15:09ч.

    Шолц не каза дали подкрепа прекратяването на антибългарската политика от страна на Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    11 Юни 2022 15:10ч.

    за какво плачимЕ (ние на майчин език му таковаме мамето,тъ една македониъ ни е зорлемъ):дъ не зъбравями,чи днескъ и утре е "уйййкинди":нъл туй ве колеги бългъре:уйййкинди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    11 Юни 2022 15:12ч.

    Когато човек е изнервен от неочакван отказ на прислугата, изоставя фалшивото благоприличие и формалностите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    11 Юни 2022 15:12ч.

    Може НАСТОЯТЕЛНО да искаш само в Германия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2022 15:20ч.

    Ся, майн лийбер хер Шолц, ако Ви се струва, че домакините Ви са кръгли идиоти - съгласен съм. Но българите като цяло - не са. С малки изключения - разни майни унд андере тикиви. Така че, както казва една друга майна - Айн, цу цвайн, дрънн!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой не ти иска мнението, нагъл швабин!

    11 Юни 2022 15:23ч.

    Марш обратно у гейропа! И да не забравиш да вземеш със себе си и предателя на семейство и Родината простокиро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    11 Юни 2022 15:23ч.

    А ние, българите, не просто настоятелно подкрепяме, ние настояваме Германия да ни върне дължимите милиарди заедно с лихвите. Длъжникът дошъл да ни поучава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • US Congressmen

    11 Юни 2022 15:27ч.

    Мдаа, нашият спомена на последно място темата за РСМ, тоест засегнали я били за кратко, а швабата само по тази тема говорИ... Дайте стенограмата от разговорите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Юни 2022 15:27ч.

    искаме си живота преди воината руски газ на приемлива цена спрете оръжието за украина и направете финансов одит на украина свалете санкциите срещу русия и довършете сев поток2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    11 Юни 2022 23:35ч.

    Дреме ми за укриански одит и швабския Северен поток-2. И те бяха в заверата с ликвидацията на нашия Южен поток, за да концентират при себе си всички трасета на руския газ. Мислеха, че като по-голяма щатска колония ще минат метър, но и на тях им опънаха ушите. Германски неудачници, колкото пъти сме се хващали с тях, все сме го отнасяли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    11 Юни 2022 15:28ч.

    Два пъти с вас ни стига! Като толкова много ги искате, освободете някоя от провинциите си ги заселете там. За си ги ползвате със здраве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    11 Юни 2022 15:31ч.

    Не ни броят за живи тия неолиберални юдомасони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биляна

    11 Юни 2022 15:41ч.

    Странен израз "Настоятелно подкрепям"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Юни 2022 15:49ч.

    Иска да каже, че няма да си тръгне от тук, докато не кандисаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юни 2022 15:56ч.

    Права си, колежке! Всичко е странно и маскирано. Може да подкрепяш убедено, но стане ли настоятелно, това вече говори за натиск, дори вероятно принуда. Знаейки нашата позиция, но служейки си с изрази като "настоятелно", това е повече от намек и дипломатично изричане на косвена обида към нас, чийто смисъл е: твърде сте тъпи за намеци, така че трябва да ви се сведе пряко волята на началниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малоумието, наречено “западни балкани”

    11 Юни 2022 15:51ч.

    Абсурдна мешавица от география и членство в съюз. Най-западната балканска държава Словения не е в Западните Балкани, защото е в ЕС. Отскоро и Хърватия не е. По същата причина. Когато и последната държава влезе в ЕС, Западните Балкани ще изчезнат. Абе, в ред ли сте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юни 2022 16:12ч.

    Текстът "издава" още една смущаваща инфо. Солунският процес траел вече 20 години, но нямало никакви резултати. Нека приемем условно, че "виновник" за последните 2 е Бг. А какво да кажем за остан 18, в рамките на които страни като Франция, Нидерландия, Германия и Австрия с открита погнуса бойкотираха проц и без никакво смущение пост. твърдяха, че има още дълъг път да се извървява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    11 Юни 2022 16:26ч.

    "И се работи с Германия с надеждата, че тя може да даде гаранции в преговорната рамка."Германия два пъти е давала "гаранции" на България след които са следвали тежки репарации,национални катастрофи и други "приятни" неща.Разумно би било този път да пропуснем гаранциите и да си отстояваме нашата позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Офте мофте Мустафа от Давос:

    11 Юни 2022 16:44ч.

    Само хванати за ръце можем да гарантираме че няма да се схванем когато се държим за палците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бащата на Киро пост след пост във фейсбук

    11 Юни 2022 16:46ч.

    " Защо са му на Слави 30те сребърника, в неговото състояние."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бащата на Киро

    11 Юни 2022 16:49ч.

    еднолична фирма за спасяване на синчето, и имотите, и живот а в стил хайлайф или елита на Бг

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЛАСОВЕ, дайте да видим какво още е писал Петко Петков

    11 Юни 2022 16:52ч.

    Фейсбук на Петко гори в активност. Дайте новини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бисерите на бащата на КПетков

    11 Юни 2022 16:57ч.

    са за колекция и се "куролират' с тези на Киро. Пишете ги тука, ще имате много читатели :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Да се хванем за ръце и да намерим решение"

    11 Юни 2022 17:45ч.

    И другаде се хванете, ако трЕбе, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    11 Юни 2022 18:16ч.

    Картинката е ясна. Петков е представил ясно пред началниците си, че друг начин няма, освен западът да се присъедини към някакви нови "мински споразумения". Демек, те ще гарантират, че някога РСМ ще изпълни това, което искам, но поради гаранциите, ние ги пускаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    11 Юни 2022 18:18ч.

    Мисля, че договорката е ясна и Франция ще тръгне на тоя ход. Пък след время - я камилата, я камиларя. Всяко чудо за три дни. Да не сте се хващали на този гол бастун. Кой евал, евал... Знаете ги. Това ни чака. Толкоз е просто, че просто не мога да повярвам, че не се вижда. Очевидно Македония има пораснала неимоверно принадена стойност, не знам само защо, ама със сигурност не е на хубаво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Признавам си, не разбирам защо Македония е толкова важна за Запада като член на ЕС.

    11 Юни 2022 18:30ч.

    Ако е нещо във връзка със Сърбия, все още Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина не са членове на ЕС, а са гранични на Сърбия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо Македония е толкова важна за запада?

    11 Юни 2022 19:30ч.

    Може би не е! Важно е в България да има напрежение. Явно ни виждат като заплаха за нещо. Англия например иска да разтури ес и на нея не и трябва македония да влиза в ес. Може на костадинов това да му е опозиционната роля-да играе за интересите на сорос и англия. Костадинов започна да прави грешки и ще разберем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ също ни притискат за членството на Македония, а Великобритания е памперсът на американската политика.

    11 Юни 2022 19:55ч.

    Така че англичаните едва ли са против членството на Македония. Може би Западът възнамерява да ни шантажира непрекъснато с Македония - и като нечлен, и като евентуален член.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо не си в час, братчед

    11 Юни 2022 21:03ч.

    Сорос и Англия не могат да се дишат. Защо ? Няма да ти разказвам...научи си сам. Дядо Дьорд играе с американците, по-точно с ЦРУ. Иначе е вярно че натискът за Македония не е толкова поради нейна важност, а за да се "трича" показно България ! Хюмилиейшън демек...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    11 Юни 2022 19:20ч.

    Нищо добро не можем да очакваме от наследници на нацистите, българите ако не разберат, че мястото ни не е сред тези, ще затрием държавата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сделка????

    11 Юни 2022 20:11ч.

    Това ли е нашата история? Сделка??????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    11 Юни 2022 20:32ч.

    Кръвта вода не става! Вафен СС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирето (наистина как пасна с образа от Каналето)

    11 Юни 2022 20:58ч.

    да иска доверие за правителството си, не гаранции от марсианците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зор

    11 Юни 2022 22:16ч.

    Ако зора е голем, на немци и други там капути значи е време да ...духат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-съюзите

    11 Юни 2022 23:15ч.

    1. С нациска Германия;Хитлер настоятелно ни подкрепи за национално единение 2.С джендърска Германия;Хер Джендър/дядо му се обръща в гроба/ подкрепя сепаратиска Западна България..Да се чуди човек кой е в съюз с ЕС/Германия/САЩ-България или З.България? 4.Историята -с такъв съюзник враг не ни трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    11 Юни 2022 23:27ч.

    Хайде няма нужда, спомням си как Германия и Франция "гарантираха" Минските споразумения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    11 Юни 2022 23:36ч.

    България уж съюзник я третират като васал.Точно по Уго Чавес ''На САЩ не му трябват приятели а васали'' Васалитетеа ни е закрепен в ''съюзен договор'' Договор за членство в ЕС!Още ли е секретен?Очевидно е;Договора да се скъса.Колаборационистите да се избесят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    11 Юни 2022 23:39ч.

    Украинският нахал настоятелно иска да се обезоръжим, за да продължи мръсната си война. Германският нахал иска да вдигаме ветото над РСМ. Гръцкият нахал и той изока нещо настоятелно тия дни. Мога ли да им го нафърфоря също толкова настоятелно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто и Ясно

    12 Юни 2022 8:11ч.

    Гусин премиеринът на Булгаристан Просто Киро очаква гаранция от Франция, а България да плати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пшеница

    12 Юни 2022 9:36ч.

    Кеф ми прави какъв трън в евроантлантическия газ сме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи