Шолц се ядоса на външната си министърка заради изказването ѝ, че ЕС води война срещу Русия

Шолц се ядоса на външната си министърка заради изказването ѝ, че ЕС води война срещу Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Криза назрява зад правителствените кулиси в Берлин, пише в. "Билд". След като съвсем наскоро министърът на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка на фона на критики и скандално видео, сега напрежението е породено от министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок.

Канцлерът Олаф Шолц е раздразнен от външния си министър, като причината са нейните изказвания, които противоречат на неговата политика. Най-актуалният пример е това, че миналата седмица Бербок изненадващо заяви, че "водим война срещу Русия".

В канцлерството цари неразбирателство. Вътрешен човек от правителството твърди пред "Билд", че грешките на Бербок се регистрират внимателно в канцлерството", а кризата е много по-дълбока от това. Има дълъг списък от проблеми, грешки и кръстосани удари, които обтягат отношенията между Шолц и Баербок и зад кулисите нещата между двамата са напечени, пише изданието.

Бербок призова миналия вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Изказването предизвика остро недоволство в Москва. "От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия. Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова в Telegram.

Последва и ответна реакция от Берлин. "Аналена Бербок многократно поясни, че НАТО не трябва да става участник във войната в Украйна, каза говорител на министерството на външните работи на Германия.

"Руската пропаганда непрекъснато взима изявленията, изказванията, твърденията и позициите на правителството, а и на нашите партньори, и ги използва, за да служат на целите ѝ", каза говорителят.

А в събота дойде и изказване на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който написа в Twitter: "Впечатляваща фраза: "Ние воюваме срещу Русия, а не един срещу друг". Нима не е чудесно, че министърът на външните работи на Германия е толкова абсолютна и полезна глупачка?", написа бившият руски президент.

Същевременно лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц написа цяла статия в сп. "Фокус": "Ние във война с Русия? Не, фрау Бербок!", в която определи противоречивото изказване за Русия Аналена Баербок като голяма услуга на кремълската пропаганда.

 

Източници: "Билд", dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Berdan

    30 Яну 2023 12:43ч.

    Жената НЕ Е ИЗЛЪГАЛА!!! Който вярва на ЗАПАДНИТЕ МЕНТЕТА е завършен ГЛУПАК!!! няма да разширяваме НАТО - да , ама НЕ......... Ще изпълним Минските договорки - да, ама НЕ.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    30 Яну 2023 12:44ч.

    Фон Лайнен - гинеколог - бивш министър на отбраната в Германия, сега председател на ЕС, хабек - философ - министър на икономиката на Германия, Бербок - гимнастичка, външен министър на Германия, Бац$ - пожарникар - министър-председател на България, Кирето - професионален лъжец - министър -председател на България и т.н. Какво сте очаквали от тези хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ++++++

    30 Яну 2023 12:51ч.

    ++++ и общото , че всичките са американски подлоги и творения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази надмина и Лиз Тръс !

    30 Яну 2023 12:57ч.

    и нали тя пак беше казала, "че не я интересува какво мислят нейните избиратели"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bla Bla

    30 Яну 2023 13:24ч.

    Тези ХОРА са професионални ПСИХОПАТИ, които са лесна плячка на инсталаторите им. От гимнастички като Бербок, гинеколожки като фон дер Лайнярката, пишман политолози като бившия Министър на Здравеопазването на германците, пожарникарчета и бодигардчета като Бацето МОДЕРНИЯ с модерната игла против КОРОЗИЯ на мозъчната сплав... Всички са от едно котило! Корумпирани до козирката! Очаквайте от такава СГАН само ЛАЙНА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    30 Яну 2023 12:44ч.

    А най-ядосан ще бъде, когато разбере, че Германия наистина води такава война и даже е я загубила... Стягай се, бай Шолц...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай-бай Шолц като боксова круша

    30 Яну 2023 13:53ч.

    Кой ли не го би? - Анал-ена, някакви киевски отрепки, депутати в Райхстага, Бай Дън го издъни с танковете, които щял да даде, ама първо Шолц! И накрая ще яде кютека от германския народ. Вече е на изхвъргачката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коледар

    30 Яну 2023 22:47ч.

    А, колко ще е ядосан, ако види руснаците пак в Берлин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това може ли да го каже човек, който е с всичкия си, и особено немец, претендиращ да е учил история

    30 Яну 2023 12:50ч.

    "Руската пропаганда непрекъснато взима изявленията, изказванията, твърденията и позициите на правителството, а и на нашите партньори, и ги използва, за да служат на целите ѝ", каза говорителят."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bla Bla

    30 Яну 2023 13:36ч.

    Германските ИНСТАЛАЦИИ СТАВАТ сами за смях НЕ само в очите на Русия, но и на собствения си народ! Тъпата патка Бербок взе, че прекръсти БЕЗ познания за ИСТОРИЯ една от залите в правителството от БИСМАРК на ОБЕДИНЕНА ГЕРМАНИЯ - те това ОБЕДИНЕНИЕ и партьорство така го бленуват явно, че на всяка цена им се иска да го инсценират, но както се вижда точно обратният ефект им се получава. Та семейството, наследници на Бисмарк публично са я обвинили, че е ненормална и че ще я съдят, защото без такт и исторически познания тая глупачка се разпорежда без усет за това което прави, без грам рефлекция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    30 Яну 2023 12:57ч.

    Гадна руска пропаганда, жената за малко е забравила ролята си на невинно помагаща на невинното агънце Украйна. За миг да се разсее човек и тия веднага да я захапат горката женица.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казала си е нейната истина,

    30 Яну 2023 13:08ч.

    същата като на западните и приятели, ако не е истината на страната, тогава защо я търпите и не я смените?!?Това е правилната реакция на нежелани изказвания. Ако си траете, значи ви е полезна и сте съгласни с нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Екатерина Захариева - 2

    30 Яну 2023 13:50ч.

    В европейските правителства се подбират много внимателно външните министри и се инжектират русофоби-войнолюбци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан?!?! Раздразнен?!?

    30 Яну 2023 14:50ч.

    А оставка няма ли да поиска? Ей така, щото 'без да иска' взе та ги вкара във война? Ако няма поискана, че и подадена, оставка, как може да си помислим, че това, което е казала, не е вярно?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пейчо

    30 Яну 2023 14:50ч.

    Тези еколози и природозащитници, от които е и външната министърка на Германия (Партия на зелените), са, не комунисти, а абсолютни анархисти. Говорят и правят каквото им дойде на ум, до степен на пълно отричане и готовност за заличаване на цялата човешка цивилизация, а после твърдят че ние не можем да ги разберем с простите си мозъци. Защото те са умно-красиви! Май те са най-голямата опасност за планетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелечими болести

    30 Яну 2023 14:57ч.

    Украинството и македонизмът са новите, нелечими и смъртоносни болести на века. За съжаление ЕС здраво се зарази и ще има да пати до тогова, докато не го застигне смъртта. Тези болести като проказа разяждат политическите системи, икономиките, морала и изобщо целия ред в обществото, преобръщайки го в анархия, оправдавана с израза "Така трябва, защото така е правилно". А кое е правилно, са решили американците. Пълна психопатия, задминаваща поне пет пъти комунистическата. При комунистите поне народът не страдаше, а при украинството основно народите на ЕС понасят цялата мизерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз пък я харесвам Бербок

    30 Яну 2023 15:16ч.

    По принцип ми са по симпатични откровените хора, които си казват нещата както са си, и говорят каквото мислят, отколкото разни лицемери, говорещи точно обратното на това, което мислят и правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единдтвеното и достойнство, че не е откровено грозна, като почти всички западни политички

    30 Яну 2023 19:13ч.

    Но това само докато не си отвори устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    30 Яну 2023 15:33ч.

    Гимнастичката АМАЛена да внимава "потому что они давно в Берлине не бъйли", а етимологията на името и не вещае добро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Яну 2023 15:50ч.

    Шолци ядосан? И даже раздразнен? Тва е ноо секси - харесвам ядосани и раздразнени властни мъже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    30 Яну 2023 15:55ч.

    Има висока вероятност на външния министър Аналена Бербок да бъде официално поискана оставката - https://vz.ru/news/2023/1/30/1197113.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бербок изненадващо заяви, че "водим война срещу Русия"

    30 Яну 2023 17:22ч.

    Тук един шапкар бе „ликвидиран“, затова че вместо война, както проткиро му се искаше да каже, каза СВО. Ликвидиран силно казано, защото го вкараха в парламата, но проблема с горната гугутка е сериозен. Истината казана от нея е очевидна за трезво мислищите. Това, наред с говедото дето оставя срамни петна в историята на наата страна - хвалейки се с незаконната продажба на оръжия, поставя въпроса, ако германия води война с русия, то и ние участваме? И ако и ние сме воюваща страна, коя е следващата фаза и ще пращат ли децата ни да участват. Тези хора имат ли акъл или кокошка им го е изпила? Мирът е без алтернатива и в това трябва да бъдат насочени всички усилия на хората, а не към подклаждане на войната и трупането на печалби на тази база.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    30 Яну 2023 18:53ч.

    +++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анален

    30 Яну 2023 17:41ч.

    Па и малкото и име много хубаво...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    30 Яну 2023 18:46ч.

    Изказването на Бербок било голяма услуга за кремълската пропаганда? Не, напротив, то само доказва, че това, което на Запад се представя като кремълска пропаганда не е пропаганда , а самата истина. Бербок просто се е изпуснала да каже истината и сега се чудят как чисто пропагандно да я отрекат, да замажат нещата в духа на западната пропаганда, че НАТО не воюва с Русия, въпреки оръжията, мунициите, танковете и разузнавателната информация, които пращат срещу нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коколино

    30 Яну 2023 22:46ч.

    Руснаците май пак ще трябва да се разходят до Берлин. Уфффф...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи