Шолц продължава да блокира доставката на ракети "Таурус" за Киев

Шолц продължава да блокира доставката на ракети "Таурус" за Киев

Шолц е блокирал доставката им за Украйна поради опасения, че ракетите могат да бъдат използвани от украинските сили за поразяването на чувствителни руски цели и това да доведе до ескалация на напрежението между Германия и Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна въпреки нарастващия натиск от страна на неговата коалиция, предаде ДПА, цитирайки говорител на правителството. Утре парламентарните групи от управляващата коалиция се очаква да внесат в Бундестага, долната камара на германския парламент, съвместно предложение за доставка на "допълнителни, необходими оръжейни системи с голям обсег на действие и боеприпаси".  

Оръжията трябва да дадат възможност на Украйна "да осъществи целенасочени атаки по стратегически важни цели, намиращи се далеч в тила на руския агресор", се казва в предложението. Крилатите ракети "Таурус" биха изпълнили тези изисквания, но не са изрично споменати в текста, отбелязва ДПА.

Канцлерът "изцяло" подкрепя предложението, заяви днес говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. Той обаче не спомена думата "Таурус", но заяви за Шолц, че що се отнася до "доставката на специална оръжейна система, той се придържа към позицията си".

През май Украйна официално поиска от германското правителство крилати ракети "Таурус", които могат да поразяват цели с голяма точност на разстояние до 500 километра.

Шолц е блокирал доставката им за Украйна, както се съобщава, поради опасения, че високите способности, с които разполага оръжието, могат да бъдат използвани от украинските сили, за да поразяват чувствителни руски цели и това да доведе до ескалация на напрежението между Германия и Русия. В началото на октомври германският канцлер реши да не изпраща оръжията на Киев, припомня ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Айде още един враг

  22 Фев 2024 8:39ч.

  Не ще да дава, същински Балканджи Йово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помни Нюрнберг, фашисткото отроче. Знае, че отново ще има обесени за подобни доставки и политики

  22 Фев 2024 9:22ч.

  Самите германци, французи, и т.н. "европейци" ще си ги съдят и бесят. И в България ще има серия такива процеси. Че ние имаме столетна гражданска война да доиграваме. Картотеката "Лучников" само колко време ще отнеме да се пресее, за хората минали през властта от 1989 г. насам да не говорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lika

  22 Фев 2024 12:17ч.

  Добра формулировка за столетната гражданска война, която, за съжаление, продължава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немският бизнес ще му види сметката

  22 Фев 2024 10:29ч.

  Още малко ще го потрае и няма да се види нито фолц нито молц, то бива и бива антинародни простотии и страдания незаслужени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи