Шолц и Льовен благодариха на Станишев: Ти обедини ПЕС по най-добрия начин и вече е готова да спечели следващите избори

Шолц и Льовен благодариха на Станишев: Ти обедини ПЕС по най-добрия начин и вече е готова да спечели следващите избори

Олаф Шолц на конгреса на ПЕС в Берлин. Снимка: "Гласове"

Германският канлер Олаф Шолц благодари на Сергей Станишев за работата му като президент на ПЕС и изказа признанието си за ролята му като обединител на европейската левица в последните 11 години. Шолц направи това в заключителната реч, с която закри конгресът на социалистите в Берлин:

"Времената на промяна и предизвикателства са времена за единство и решителни действия. Ние сме най-голямото политическо семейство и с най-дълбоки традиции. Заедно имаме златна възможност да оформим бъдещето на Европа към по-добро. Ето защо, си поставяме за цел да бъдем най-голямата политическа сила в ЕП след изборите през 2024 г. Има един човек, който изигра огромна роля за успеха на нашето семейство. Истински европеец и политически лидер с опит. Благодаря ти, Сергей, за изключителната работа през последните 11 години."

Благодарност изказа и новият президент на европейските социалисти Стефан Льовен, бивш премиер на Швеция:

"Благодаря на Сергей за отлично свършената работа начело на ПЕС. Той беше чудесен представител на нашето ляво политическо семейство, защото не се отклони от ценностите ни нито за миг и показа кои са най-важните цели, към които се стремим. Освен това успя да обедини ПЕС по възможно най-добрия начин, каза Льовен.

Стефан Льовен и Сергей Станишев. Снимка: "24 часа"

По повод на войната в Украйна Стефан Льовен заяви, че Европа трябва да продължи да прави това, което прави - да подкрепя Киев.

"ЕС трябва да продължи да показва, че е единен в отговора и позициите си. Защото Русия не бива да спечели тази война. Ако оставим Путин да я спечели, то всички ние се намираме в опасност тогава", добави Льовен. И подчерта, че помощта за Украйна трябва да бъде и военна и финансова.

Много е важно в тези трудни времена Украйна да ни чувства като партньори и да знае, че и в бъдеще ще сме такива, подчерта той.

Европейският комисар по външна политика Жозеп Борел също присъства на конгреса. Снимки: "Гласове"

Станишев коментира предложението на ПЕС за Европейски пакт за енергийна сигурност.

"Трябва първо да има спешни мерки за защита на икономиката и хората. Защото те нямат време да мислят за бъдещето, сметките ще идват сега.

Трябва да се промени европейския енергиен пазар, който не отговаря на действителностите на днешното време. Пазарът трябва да бъде регулиран, защото той не работи като общ европейски пазар. Трябва да се търси общо закупуване на енергия отвън. Трябва  да се направи цялостна трансформация, за да бъдем по-малко зависими от доставки на гориво и енергия извън ЕС. Било то газ, нефт. Не става дума само за Русия, но и за други източници. Защото в момента Европа кърви финансово в 2 посоки - към Русия, където Газпром декларира огромни печалби за първото полугодие, и към САЩ и другите доставчици. Това е огромна възможност и затова Зеленият преход, който изглеждаше малко абстрактен на много хора, да започне да работи и да ни прави независими и устойчиви в електро- и енергопроизводството в Европа."

"Можем да имаме грандиозни планове за бъдещето - за зеления преход, дигитализацията и други неща, но ако нямаме сега пакет незабавни мерки, които да помогнат през тази зима и следващата година на хората да оцелеят и да си плащат сметките, бизнесът да работи и запазва работните места", подчерта Станишев.

 

Източници: "Епицентър", БНТ, бТВ

 

 

Коментари

  • Зодия Прасе

    15 Окт 2022 17:13ч.

    Шолц и Льовен благодариха на Станишев за това, че е бил чудесен ПЕСар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Окт 2022 17:39ч.

    Щом тая мижитурка Шолц, им е флагман на песяците, то е пределно ясно накъде вървят евромоторите - прът в колелата и късо, също като Макарончо с тапи в ушите, да не ги смущава народната любов по площадите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • .....

    15 Окт 2022 18:02ч.

    Днес минах покрай една прекрасна горичка, с красиви квадратни корони. Типът на снимката е бил 100% мострата. Квадратни хора, с квадратни мисли, квадратен канцлер, и може би квадратни ябълки. Квадратни закони, квадратни представи за най-големият квадрат - Земята. Нема начи по-квадратен от немският квадрат. Тъй прав, и залупен.....като немски квадрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съмнява ме да има следващ европарламент

    15 Окт 2022 18:30ч.

    Пък и да има, нас няма да ни има в него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    15 Окт 2022 19:22ч.

    Че то там всички са ПЕСоари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краставите магарета

    15 Окт 2022 19:35ч.

    през девет баира се подушват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    15 Окт 2022 19:45ч.

    Радвам се че Станишев се занимаваше с ПЕС вместо с БСП, защото трябва да му признаем е наистина способен, и сега БСП щеше да е в подем, а не на дъното където е заби тъпата Корни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    15 Окт 2022 20:09ч.

    Щом Щолц го хвали, работата е ясна. Боже, пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно е

    15 Окт 2022 20:50ч.

    Серго уби лявото в Авропата, затова му благодарят сатанистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ястреби

    15 Окт 2022 20:55ч.

    Оказва се, че европейските социалисти са големи ястреби с нереалистични очаквания, след като искат войната в Украйна да продължи до победата на Украйна, т. е. до последния украинец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • историк

    15 Окт 2022 21:19ч.

    А новият шеф на ПЕС Льовен направо заявил, че Истанбулската конвенция трябва да се приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Виж ПОГЛЕД ИНФО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъкача

    15 Окт 2022 21:21ч.

    Повръща ми се от тези...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи