Шолц е против забраната за туристически визи за руснаци

Шолц е против забраната за туристически визи за руснаци

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е против забраната на туристическите визи за руснаци, съобщава ДПА. "Това е война на Путин, така че ми е много трудно да приема тази идея", заяви Шолц пред журналисти в Берлин. По-рано правителствата на Естония и Финландия призоваха другите държави от ЕС да забранят туристическите визи за руснаци.

Той използва като аргумент за това "много широкообхватните санкции", наложени на Русия заради войната срещу Украйна. Канцлерът заяви, че според него ефективността на санкциите ще отслабне, "ако те бъдат насочени срещу всички, включително и срещу невинни хора". 

Говорителка на Европейската комисия днес подчерта, че цялостна забрана на туристическите визи дори не е възможна съгласно действащото законодателство. Тя каза, че всяка молба трябва да се разглежда индивидуално.

Въпреки това през май Еврокомисията изпрати насоки до държавите членки. Те гласят, че заявленията могат да бъдат отхвърлени след индивидуално разглеждане, например защото лицето представлява заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност или международните отношения.

В същото време държавите членки на ЕС не трябва да нарушават международното право, каза говорителката. Някои хора трябва да получат виза по хуманитарни причини или защото са членове на семейството, журналисти или дисиденти.

В момента се водят разговори на равнище ЕС, за да се разпространи информация за последните събития и да се гарантира, че мерките са координирани.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • rusnak

  11 Авг 2022 17:35ч.

  ДА! Това е спец операция на Путин, зад който стои почти целият Руски народ и 5 милиарда от планетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парите, които иначе можеше да бъдат похарчени в Еврабия, ще си останат в руската икономика

  11 Авг 2022 21:49ч.

  Еврабите нека се излагат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Авг 2022 17:36ч.

  Кой пък нормален човек се е засилил да ти ходи в немската кочина бе Шолц? Вие се превърнахте в бунище... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Авг 2022 17:37ч.

  Я Я, вундерба.Шнела шнела.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  11 Авг 2022 19:04ч.

  Войната не е на Путин, а на простатията и претенциите на "цивилизования свят". Дали парен каша духа или ще го издуха, ако не може да разбира, проблемът си е негов, а не на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правилно

  11 Авг 2022 19:13ч.

  То и без друго скоро така ще се осмърдите, че никой нормален руснак няма да иска да дойде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смерш

  11 Авг 2022 20:18ч.

  Шолц пък никой не го пита. Като му се каже изпълнява. Фашизмът се завръща в Европа. Този път педерасите ще са новите нацисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи