Шестима от Прокурорската колегия предложиха Иван Гешев да бъде освободен като главен прокурор

Шестима от Прокурорската колегия предложиха Иван Гешев да бъде освободен като главен прокурор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлагат предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от ВСС. 

Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова предлагат Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съобщиха от ВСС.

Предложението е депозирано във ВСС на 12 май 2023 г..

Основният аргумент на прокурорите е историята с т.нар "изралески експерт", за когото първоначално бе съобщено, че ще подпомогне разследването на взрива до колата на главния прокурор. Според прокурорите той е бил там без да има каквито и да е процесуални права да разследва в България.

Във фактологията предложителите посочват, че след прочутия атентат на място се оказал зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, който "води със себе си още едно лице - гражданин на държавата Израел".

Бил представен на следователите на място като "израелски експерт по контратерорзъм", доведен по личното разпореждане на Гешев.Той не е представител на държавата и няма никакво отношение към атентата, става ясно още. Въпреки това "лицето било допуснато на местопроизшестивето да огледа".

Припомня се и интервюто на Гешев пред БНТ на 7 май - че експертът имал "богато минало", и че му се доверява повече отколкто на българския министър на вътрешните работи (всъщност Иван Демерджив пръв изнесе - както че не е вярно, че децата са били в колата, така и че има една сачма забита във фар и щетите реално се изразяват в пукнат фар, б.р.).

"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение ан неговите служебни задължения", пишат прокурорите.

Шестимата вносители са досега верните на главния прокурор Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

Прилага се и позицията на Борислав Сарафов, от когото тръгна фактически финалната атака срещу Гешев.

Предложителите изтъкват, че е изпълнен текстът на чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията - че магистрат може да бъде предсрочно освободен при:

"... тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт."

Тук може да бъде прочетен целият текст на предложението.

 

Източници: epicenter.bg, БНР

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • roso

    12 Май 2023 14:29ч.

    а по-конкретно? Какво го осени сега тези доблестни прокурорски чеда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    12 Май 2023 14:49ч.

    Цирк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно,недолюбвам,откровено

    12 Май 2023 14:46ч.

    казано Гешев предвид факта че и той като Сарафов е завършил псевдо правното школо в Симеоново но предвид факта че в момента вкупом 6-а прокурори от ВСС са добили кураж и искат да го наритат….,същият Гешев започна да ми става симпатичен!Такава жалка пародия на “прависти” се оказаха тия типове че ми стана даже притеснено!Да видим дали Гешев ще има куража и сили да отвърне на удара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    12 Май 2023 14:48ч.

    Цирк. Сега щото посолството иска да сменя каскета който сами си назначиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    12 Май 2023 14:58ч.

    Смях, смях, голям смях!!! Тези от ВСС били, много принципни!!!! Само дето стриктно ипълняват, принципите на Борисов!!! Защото никой не се съмнява, че Гешев има готов отговор, чрез който законово да задвижи пътя на Бойчето към бай Ставри!!! Така ще изпълни и обществената воля!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    12 Май 2023 15:06ч.

    ...да задвижи, ама как да стане, като е същия престъпник, как ще отговори на "Защо досега нищо?", "Що не разследвахме кюлчета, банкноти и гардероби?"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    12 Май 2023 15:30ч.

    Еми, защото досега и той го пазеше, НО след като Бойчето се обърна, поради наложени му причини, въпреки че е получил предупреждение от Гешев, следва изпълнение на предупрежденията!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    12 Май 2023 15:23ч.

    Вкупом всички се нахвърлят срещу Гешев, а най щастливия е Прокопиев...!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    12 Май 2023 15:31ч.

    Малей,таз Гебриел била голяма работа,развъртя метлата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    12 Май 2023 16:08ч.

    Гешев вече е жертван от Тиквата. Нищо лично, просто бизнес - дали искаш човека да загуби няколко милиарда долара в офшорки и западни банки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изненадани няма.

    12 Май 2023 16:09ч.

    Всичко е по план, кой и къде го е написал ще се досетите сами - кой печели, кому е от полза! Кукли на конци - под път и над път. Танцът на марионетките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    12 Май 2023 17:28ч.

    Отвратително. Ненавиждам Каскет Каренин, но така, по схемата да се ,,СПАСИ ЗАДНИКА НА БОКО-БЪЛГАРОУБИЕЦА", политически да се затрие личността на Главния прокурор ( няма значение дали се казва Гешев, Мешев или Пешев ) означава, че всеки български гражданин може да бъде ,,окачен на въжето" от ШЕСТИМА ПРЕДАТЕЛИ", като винаги ще се намери и седмия, който да ,,ритне столчето". И това е УЖ гилдията, която ТРЯБВА ДА СЛЕДИ ЗА СПАЗВАНЕТО на законите в България. Ми, аре Иване, аре Гешев, развърти и ти балтията ( чекмеджета, кюлчета, Мата Хари, кинти от магистрали и т.н и т.н ......... ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    12 Май 2023 17:50ч.

    Гешев ще изиграе ролята на залог за случване на евроатлантическото правителство.Атаката на колегите му точно в нужния момент е направо върхът, особено като се има в предвид невероятно конкретната причина, която изтъкват за искането на оставката му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гешев е курбан за да има някаквво правителство

    13 Май 2023 3:12ч.

    Ташакът е в това, че Гешев ще падне напразно жертва на тези интриги, но правителство пак няма да има. Балъците пак ще бъдат закарани на избори, за да изберат отново същите тарикати. Не ги ли вкараме вкупом в затвора, приемливо решение не може да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може, може

    13 Май 2023 3:23ч.

    Изберете Константин и всичко ще си отиде по местата. Тарикатите в затвора, американците зад океана, евтин руски газ и нефт на корем, бежанците в Германия, американските централи национализирани, АЕЦ Белене строителство, китайски инвестиции, забрана на НПОтата и котилото на Сорос, икономика ориентирана към създаване на висока принадена стойност, реален ръст на доходите, ниска инфлация, високи пенсии…..МОЖЕ, стига да го поискате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По заповед на щуката

    12 Май 2023 18:01ч.

    Колко безгръбначно поведение! След като има задкулисна сделка, може би дори Гешев знае, че ще го освобождават. И ще го приеме с някакви ползи. Нищо не става така, както трябва. Всичко е толкова изкуствено, пластмасово, силиконово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • значи

    12 Май 2023 18:02ч.

    Значи ли това, че те са поръчали/организирали атентата срещу Гешев? Или са зависими от поръчителя? Как пък изведнъж разбрали, че Гешев не си изпълнявал служебните задължения? Кога го разбраха? И защо чак след неуспешния атентат го разбраха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    12 Май 2023 18:43ч.

    Тук няма принципи, убеждения, възгледи, на тази територия има само покупко-продажба. Тия шестима досега бранеха Гешев като матросовци, а изведнъж "прогледнаха" за негови грехове. Толкова е жалка тази история, че не ми се и коментира повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛУМПЕН

    12 Май 2023 19:28ч.

    А пък аз мисля, че ББ ще изиграе всички протестърски боклуци барабар с бащицата им и че Гешев ще си остане гл. прокурор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    12 Май 2023 21:25ч.

    Не разбрах, Лорер ли е бил на оглед? А "д-р" Габриел ли уреди бандата на шестимата? Заприлича на клането на козите в Странджа. Първо прокурори, посло опозиция и накрая наророда от баламурници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    12 Май 2023 21:27ч.

    Никакви милиарди-Борисов ще бъде направо поръчан ако не отстрани Гешев. При юдеомасоните шега няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    12 Май 2023 22:24ч.

    винаги малко камъче обръща колата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    12 Май 2023 23:42ч.

    Тези от прокуратурата нямат ли малко срам? До вчера излизаха на протести в подкрепа на Гешев, а днес му искат вече оставката! Поне да си бяха мълчали, та да не стават за смях! А Б. Борисов остана верен на характера си-предаде Гешев на секундата, щом трябва да спаси собствената си кожа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надушили са мършата

    13 Май 2023 3:05ч.

    На умряло куче, нож лесно се вади.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как стоят нещата

    13 Май 2023 0:17ч.

    Висшият съдебен съвет се състои от 25 члена. Шестимата могат да предложат, но 25 трябва да направят предложение пред Радев, който назначава и освобождава главният прокурор. Радев пострада от главният прокурор и с удоволствие ще го освободи. Както се вижда, кандидатката за министър-председател не участва в играта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    13 Май 2023 6:18ч.

    Мишките гласували и забранили на котката да лови гризачи, щото им пречела да шетат из житцето? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи