Шестима души бяха убити и десетки бяха ранени в поредица от стрелби в САЩ

Шестима души бяха убити и десетки бяха ранени в поредица от стрелби в САЩ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В резултат на поредицата от масови стрелби през уикенда в САЩ загинаха най-малко шестима души, сред които и полицай от щата Пенсилвания, а десетки бяха ранени, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Стрелбите се случиха на фона на рязкото увеличаване на броя на убийствата и други форми на насилие в страната през последните няколко години. Те се случиха в предградие на Чикаго, щата Вашингтон, централна Пенсилвания, Сейнт Луис, Южна Калифорния и Балтимор.

"Няма съмнение, че има рязък скок на насилието", каза Даниел Нагин, професор по публична политика и статистика в университета "Карнеги Мелън". "Някои от тези случаи изглежда са просто спорове, често между подрастващи, и тези спорове се разиграват с огнестрелни оръжия, а не с юмруци", добави той.


По информация от снощи нито едно от събитията през уикенда не отговаря на определението за масово убийство, тъй като на всяко отделно място са загинали по-малко от четирима души, посочва АП. Броят на ранените в повечето случаи обаче отговаря на общоприетото определение за масова стрелба.

Къде бяха извършени стрелбите през уикенда:

УИЛОУБРУК, ИЛИНОЙС

Най-малко 23 души са били простреляни, един от които смъртоносно, вчера сутринта на паркинг в предградие на Чикаго, където са се били събрали стотици хора, съобщиха местните власти. Шерифската служба на окръг Дюпейдж заяви, че става дума за "мирно събиране", на което внезапно избухнало насилие, след като няколко души произвели множество изстрели в тълпата. Мотивът за нападението засега не е известен. Говорителят на местния шериф заяви, че властите разпитват "лица, представляващи интерес" във връзка със стрелбата.

ЩАТЪТ ВАШИНГТОН

Двама души са били убити, а други двама са били ранени, след като мъж започнал да "стреля произволно" по хора в къмпинг в щата Вашингтон, където много хора били отседнали, за да посетят музикален фестивал наблизо в събота вечер, съобщи полицията.

Заподозреният е бил прострелян при сблъсък със служители на реда и задържан.

ЦЕНТРАЛНА ПЕНСИЛВАНИЯ

Един щатски полицай е бил убит, а втори е бил тежко ранен в рамките на няколко часа в централната част на Пенсилвания в събота, след като въоръжен мъж атакувал участък на щатската полиция. Заподозреният влязъл с камиона си на паркинга на обекта в Левистаун и открил огън с едрокалибрена пушка по обозначени патрулни автомобили, след което избягал, съобщиха властите вчера. Той бил застрелян след ожесточена престрелка. Неговите мотиви засега не за известни.

СЕЙНТ ЛУИС

Рано сутринта вчера при стрелба в офис сграда в центъра на Сейнт Луис е бил убит 17-годишен младеж и са били ранени девет други тийнейджъри, съобщи полицейският комисар на града.

Говорител на полицията съобщи, че непълнолетен, който имал в себе си оръжие, е задържан от полицията като лице, представляващо интерес.

ЮЖНА КАЛИФОРНИЯ

При стрелба по време на парти около басейн в къща в Южна Калифорния са били ранени осем души, съобщиха местните властите в събота. Жертвите са на възраст от 16 до 24 години, се казва в изявление на шерифския отдел на окръг Лос Анджелис. Те са били откарани в болници, а двама от тях са в критично състояние, се казва още в изявлението.

БАЛТИМОР

Шестима души са били ранени при стрелба в Балтимор в петък вечерта. Очаква се всички да оцелеят. По-късно полицията научила за още трима пострадали, постъпили в болници в района с огнестрелни рани, които не са животозастрашаващи. Ранените са на възраст от 17 до 26 години, съобщи говорителката на полицейското управление на Балтимор.

Източник: fakti.bg

 

 

 

Коментари

  • Шестима души бяха убити и десетки бяха ранени в поредица от стрелби в САЩ

    19 Юни 2023 18:20ч.

    just another day in the democratic free world paradise based on rules.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АНЕНЕРДЕ

    19 Юни 2023 18:59ч.

    Sin ли беше, мин ли беше, четеш ли? Тук нищо не си казал. Що ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin, ама не толкова ;)

    19 Юни 2023 22:13ч.

    Втората поправка, бате, и голЕм бизнес с пушкала и джепане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    19 Юни 2023 19:18ч.

    Оставете ме сега, пия си хапчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Ганьо обича САЩ

    19 Юни 2023 20:01ч.

    А по време на соца единственото насилие беше в някой криминален случай по студио Х . А сега излезе "Бързи и яростни" 10. После що келешите избиват невинни с автомобилите си. Да не говориме за дрогата. А потенциалните разбойници и днешни мутри имаха най-висшата привилегия да станат олимпийски шампиони и да излушат българския химн в името на родината Разбойниците имаха ви. Е те в такова общество живеехме. Схващаш ли Синявец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Юни 2023 20:17ч.

    Никога не бих взел оръжие за да не се изкуша да го ползвам... обаче на Американцуте определено искат да им вземат оръжията и да премахната втората поправка от конституцията, а тогава за съжаление много от свободата, не само в Америка но и в света, ще замине на кино, и ще бъде подменена от дигиталният затвор на новият световен ред! Ако нямаха пушкала, по времето на пландемията от Ковид1984, по специално в консервативните щати, нещата щяха да са като в Австралия и Канада, концелагер! От друга американците са много психически побеснели и става малко ситуацията, луд с картечница, но определено ефекта е търсен и проблемът за глобалистите е голям с втората поправка, дето я няма никъде другаде освен в Швейцария! Мао е казал, че властта идва с дулото на оръжието, това се отнася и за правата и за свободите, американците казват простичко, "свободният човек притежава оръжие,а робът не"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор 19 Юни 2023 17:17ч.

    20 Юни 2023 1:12ч.

    На това мяза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде сега ПРОТЕСТ многохиляден във Вашингтон да искат оставката на Байдън заради насилието!

    19 Юни 2023 21:22ч.

    НАЛИ ТАКА ПРАВЯТ В СЪСЕДНА СЪРБИЯ - многохиляден протест срещу насилието и оставка на Вучич. Щом в Сърбия може да се иска оставка на президента след стрелбата, значи може и в САЩ на протестен митинг срещу насилието (вече ежемесечно) и оставка на Байдън, нали са демократи, честни, почтени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън,

    19 Юни 2023 22:05ч.

    Бог да пази Кралицата, мен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар / нали пише, напиши коментар /

    20 Юни 2023 1:51ч.

    Това ли е ,, великата нация" и ,, най великата демокрация"??? Ако това ,, скъпи" тексаски кравари ви е демокрацията, МОЛЯ, ДРЪЖТЕ СИ Я!!! И в какво точно се изразява вашата ,, демокрация"- масова стрелба навсякъде по училища, концерти, молове, магазини, автогари и къде ли още не...продажба на наркотици, къде ли не, и куп още ,, демократични екстри". Не благодаря, дръжте си прогнилата ,,демокрация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сравнение

    20 Юни 2023 2:12ч.

    Годишно в САЩ от огнестрелно оръжие умират толкова, колкото са загиналите американци по време на Първата Световна Война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опитът да се суспендира Втората Поправка

    20 Юни 2023 11:45ч.

    Ще до доведе до Втората Гражданска война в САЩ. И тогава да вими ТЕ - срещу Американците с 250 милиона цеви... ? Кой кого ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ddd

    20 Юни 2023 12:05ч.

    Пробс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи