Шенген е „мечта без граници“, превърнала се в безкраен кошмар за България и Румъния

Шенген е „мечта без граници“, превърнала се в безкраен кошмар за България и Румъния

В свое съвместно изявление, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и ръководителите на българската и румънската делегация подкрепиха присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство.

Шенгенското пространство несъмнено е едно от най-големите достижения на Европейския съюз. Свободата на придвижване донесе множество ползи за милиони европейски граждани и фирми. Но за България и Румъния тази мечта тепърва ще трябва да се осъществи, тъй като процесът на присъединяване се превърна в безкраен кошмар за двете държави на външната граница на Съюза.

Миналата седмица се навършиха 11 години откакто консервативните правителства наложиха вето на кандидатурата на България и Румъния за присъединяване към Шенгенската зона. И България, и Румъния отдавна са завършили всички етапи от процеса на оценка. Това беше част от споразумението. Въпреки многократните призиви от страна на Европейския парламент обаче, процесът беше неприемливо забавен с години по причини, които не са свързани с управлението на външните граници.

Макар че и двете страни свършиха достатъчно работа, за да отговорят на изискванията за присъединяване, вече повече от десетилетие те все още чакат. Година след година, усилията на двете държави бяха игнорирани без никакви обективни причини. Всяко търпение има своите граници и правителствата на ЕС не могат да продължат да предават ценностите на солидарност и сплотеност.

Европа е под натиск на много фронтове през последните две години. Първо дойде пандемията от COVID-19, а след това войната на Русия срещу Украйна и произтичащия ефект от нарастващите цени на енергоизточниците. Държавите, които граничат с Украйна, показаха безпрецедентни нива на солидарност, справяйки се с наплива от уязвими бежанци. Време е консервативните правителства в Съвета, като нидерландското, да се откажат от двойните стандарти и да покажат същия дух на солидарност.

Европа трябва да се възстанови заедно. Трябва да дадем на европейските страни най-добрия шанс и да използваме всички възможни средства, с които разполагаме. Решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще стимулира икономическата активност и може да помогне на повече работещи да получават по-добри доходи. Присъединяването към Шенген ще премахне граничните проверки за пътнически и товарни превозни средства и ще намали времето за чакане на границите, оставяйки дните на дълги опашки далечен спомен.

Последствията от всяко по-нататъшно отлагане могат да струват прекалено скъпо. Ще продължат не само икономическите загуби, но ще се увеличи и рискът от недоверие във волята и в способността на Европейския съюз да изпълнява политическите си ангажименти.

Сега Европа живее в несигурни времена. Войната по границите доведе до сериозни смущения във веригите за доставки. Във всички краища на континента има нарастващ евроскептицизъм. В Швеция и Италия крайнодесни партии си проправят път към управлението с цел да разкъсат Европа. Сега имаме възможността да засилим проевропейските настроения за цяло едно поколение в България и Румъния. Още неспазени обещания ще направят обратното.

Неспособността да се гарантира, че всички европейски граждани могат да се възползват в пълен обем от свободата на придвижване ще продължи да подхранва чувството за несправедливост и двойни стандарти. Сега не е моментът да се руинира популярността на ЕС или да се подкопава обществената подкрепа за общите европейски действия. Защото политическата цена за това забавяне може да бъде платена от проевропейските сили. Основополагащата цел на ЕС за намаляване на неравенствата чрез политиката на сближаване също е силно подкопана от непрекъснатото блокиране на присъединяването.

Сега е моментът да обединим Европейския съюз, а не чертаем разделителни линии. Канцлерът на Германия и социалдемократ Олаф Шолц разбира необходимостта да се съсредоточим върху единството и наскоро публично подкрепи пълноправното членство на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Ето защо, ние, социалистите и демократите, работим усилено, за да пренасочим усилията в ЕС и да поставим Шенген на първо място в дневния ред на Европейския парламент през октомври. Възнамеряваме да използваме всичките си лостове на демократично влияние, отчетност и контрол, за да призовем правителствата на държавите-членки да спрат да се крият зад различни извинения.

Този Европейски парламент има задължението да представлява всички граждани на ЕС във всяко кътче на блока. Трябва да продължим да оказваме натиск, за да напомняме на лидерите  за тяхното задължение да гарантират, че българските и румънските граждани ще осъществят мечтата си – по-добре по-рано, отколкото прекалено късно.

Ираче Гарсия Перес, председател на Групата на S&D

Петър Витанов, ръководител на българската делегация на S&D

Дан Ника, ръководител на румънската делегация на S&D

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

 • Понастоящем, присъединяването на България и Румъния към Шенген

  29 Sep 2022 10:33ч.

  прилича на вече познатата ни ситуация да си купиш фабрика на 8 септември

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Voice of Truth

  29 Sep 2022 10:54ч.

  Англосаксите, фарнцузи, германци и цялата останала шайка никога не са изпитвали уважение към българите. Англосаксите, французите и германците смятат българите за второ качество хора, унтерменши. Никой нормален българин не иска да общува със хора , които не го уважават. Насила ще вкарат България в шенгенската зона, но шенгенските тъпотии ще се разпаднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много сте прав(а)Общувам с тия хора по научни конгреси, срещи и пр, където представяме равностойна на тяхната продукция.

  29 Sep 2022 13:11ч.

  "Студените" англичани са най-човечни. Французите са надути пуяци (ако не им заговориш на френски). А немците, които са свикнали да застават в колянно-лакътна поза пред всеки англоезичен, пред българина веднага заемат някакво патерналистично-резоньорско отношение, докато не им теглиш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по 10 000 мужика бягат от Путин на ден само

  29 Sep 2022 11:21ч.

  през Грузия, тия Шенген оплакват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще споделиш ли и

  29 Sep 2022 11:55ч.

  колко хохли избягаха от Зеленски и защо населението на Германия изведнъж нарасна до степен критична за оцеляването на прословутата им социална система

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия се е справила след загубата на

  29 Sep 2022 11:58ч.

  2 световни войни и изнасяне на цели заводи. Ще се справи и сега. Интересно как ще се справи Русийката когато и изчезнат всички специалисти и като трябва да назначава стругари за пилоти и продавачи за ай ти специалисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пожелателното мислене

  29 Sep 2022 12:19ч.

  предполага липсата на критично такова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страхотно се е справила

  29 Sep 2022 13:05ч.

  окупирана страна без суверенитет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А в какво конкретно се е справила

  29 Sep 2022 13:26ч.

  ще споделиш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шенген ни трябва като на свинче звънче

  29 Sep 2022 11:34ч.

  Трябва да затворим границите, да възстановим Гранични войски и кльоновете. Ако искаме петата българска държава да не е последната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така поставените цели

  29 Sep 2022 11:56ч.

  са практически неизпълними

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МОРКОВ И ТОЯГА

  29 Sep 2022 12:23ч.

  За нашите евромечтатели показаха моркова преди години- в целофан и синя панделка, много време мина и той в спаружен и гнил , но тоягата играе яко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да ви светна

  29 Sep 2022 12:31ч.

  на Българския Народ не му пука за шенкен-менген

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  29 Sep 2022 12:41ч.

  Разбутва се и тази тема през някои друг месец. Явно е доста доходно да контролираш външна граница на Шенгенското пространство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи