Шефът на БЛС към лекарите: Няма нужда да приемате хора, които са ви наричали невежи и конспиратори!

Шефът на БЛС към лекарите: Няма нужда да приемате хора, които са ви наричали невежи и конспиратори!
„Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори! Не приемам медиците да живеят в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса". С тези думи се обърна в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров към всички свои колеги.

 

„Достатъчно мълчахме на темата протести, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", категоричен е Маджаров. И допълни, че от БЛС подкрепят напълно предложените мерки от министъра на здравеопазването. 

„Ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. .Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", поясни той.

"Утре ще дадем пресконференция. Преди повече от месец и половина чухме решението на МС, че ще правят PCR тестове на личните лекари, понеже са на първа линия. Ние го бяхме предложили в края на август. От тогава досега нищо не се промени" , каза още Маджаров.

Коментари

 • Мильо Лудия

  24 Ное 2020 9:26ч.

  Андрей Райчев и Мънгъров ги оставете на стълбите за назидание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Право на лечение и право на отмъщение

  24 Ное 2020 9:32ч.

  Браво, докторе! И ти си човек, и на теб не ти е чужд езикът на омразата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  24 Ное 2020 9:35ч.

  Нямаме нужда и да даваме пари на хора, които не знаят какво правят там - спирайте да плащате здравни осигуровки! До горния, за съжаление имаме само 11-сет доктора в България и единият от тях е Доцент Мангъров!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  24 Ное 2020 9:43ч.

  350 болници в Бъгария 28000 регистрирани и работеци лекари в България 5000 лични лекари Е И?!?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  24 Ное 2020 9:48ч.

  Коментар от Уилиям Макдоналд за Матей 5:38: Законът казва „око за око, зъб за зъб“ ( Изход 21:24; Левит 24:20; Второзак. 19:21). Тази заповед съдържа както наказанието, така и ограничението върху наказанието - присъдата не трябва да надвишава престъплението. Според Стария завет обаче властта за наказание принадлежи на управленческия орган, а не на индивида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подобаващо

  24 Ное 2020 10:07ч.

  Лекари въобще няма. Има малък брой лекари и болници,които се борят и изнемогват и отдруга страна има огромен брой фалшиви болници и лекари източващи Здравната каса. Вирусът искат-неискат започва да ги отсява, тоест ще има лекари с които ще се отнасяме с уважение,както и към безсърдечните егоисти ще се отнасяме подобаващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яяяяя

  24 Ное 2020 10:16ч.

  Като се смени властта, това бойко борисово назначение трябва веднага да се уволни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  24 Ное 2020 10:30ч.

  За жалост, т.нар. "Пандемия" започна като политическа игра и ход на задкулисието, за да се превърне в съзнателно предизвикан психологичен и медицински Армагедон. А какво става със самата "медицина"? - 'ми тя също както всичко останало служи на политици и разни "специалисти" като жена с не добре премерено социално поведение - каквото и да значи това. С други думи чрез кълготенето на мисирките се разнасяха напълно противоречиви и абсурдни тезиси, резултати от "научни" изследвания с блестящи и безумни "препоръки" към ошашавеният плебс. Включително и с ломотенето на видни лекарски светила изключващи елементарната почтеност. Разни заповеди, наставления, изявления, хаотични действия пък ни заливаха и заливат, даже не и на най-ниското ниво на професионалната подготвеност - засвидетелствувано и от обединили се международно специалисти по съответните дисциплини, свързани с "пандемията" - но естествено цензурирани от СМРАД! За всичко това, както обичам да казвам с две думи: - "Знаейки какво могат повечето инженери, мен ме е страх да ходя на лекар!" ... Разбира се, че сентенцията не се отнася за доказали се специалисти и редовите медици - останали хора с призванието в себе си и осъзнаващи Хипократовата клетва! - Нали д-р Маджаров, има и такива все още?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фът

  24 Ное 2020 10:57ч.

  Не е лесно да си проС(т), за вас само лопатата ви оправя. Трябва такивА ташаци като тия доктори оставили пациентите в по стълбищата и коридорите да умират, да са в затвора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупости

  24 Ное 2020 11:23ч.

  Твърде дълго ги оставиха тия господа с купените докторски дипломи, безнаказано да се учат върху населението! Всеки малък град има рентгенолог, който няма представа как се чете рентгенова снимка, всеки малък град, вече няма и нормален, знаеш лекар - всичките са печалбари, при една проверка - ще стане страшно! Крадат повече и от БОКО, строят си хотели, притежават автопаркове - нещо страшно става с медицината у нас! Тя изчезна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Онзи

  24 Ное 2020 11:30ч.

  Хм... Господинът призовава лекарите да действат в нарушение на Конституцията и законите. Явно трябва да му се припомнят чл. 81-93 от Закона за здравето и чл. 35 от Закона за здравното осигуряване, за да си помисли много добре следващия път, когато реши да се изцепва по медиите. За морал и човещина дори не отварям дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е, всичко е вярно,...

  24 Ное 2020 11:40ч.

  но Борисов има възможност да изкупи всичките си грехове сега, кът така че, съдбата му дава шанс и той, ако е малко по-умен ще го използва! Не ми пука какво е откраднал, ако успее да ме спаси от тях и ваксината им! Той има огромна власт сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  24 Ное 2020 11:48ч.

  недопустимо за лекар изказване (ако е вярно);психиатър съм и как ли пациентите ни не ни наричат. в германиъ,не психиатър,а лекър съ друга специалност,ако нарече психично болен луд,ште бъде размазан.зъ това сме лекарите,зъ дъ обяснявами нъ хорътъ,по 1000 пъти ако требе,зъ дъ стоплят проблемъ.сръдните съ непозволени въ тази професиъ. този лекар го зърнах един път при кулезич.добре е всички лекъри,барабар съ професорите, дъ полекуват и приказвът въ западния свят,зъ дъ им светне,чи сме дълечи отъ знаниятъ ои културътъ нъ онези. впечътлението ми отъ тази персонъ е,чи е гранде слагач.съ тъкивъ лекъри западъ се отдъличавъ отъ нази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е, всичко е вярно,... на 24.11.2020 в 11:40

  24 Ное 2020 11:56ч.

  Не може да те спаси Борисов ! Не четеш ли какво ти обясняват по-горе ? В момента Борисов е в пълна изолация. Никой не му бръсне командите ! Т.н. "локдаун" = арестуването на населението, се анонсира и налага от ботоксовия гей. СЗО и Гейтс спускат нарежданията си диерктно до него, през главата на Борисов ! Не гледахте ли пресконференцията ? Банкянският тарикат пак усуква "да не се прекалява с мерките" , "да сме дисциплинирани"... но става това което казва мазния педал ! Факт. Гледай също така новозавърналите се "протести" на соросоид бабикяните ! Въпреки техният морален и количествен крах , те пак изпълзяха ! И никой не смее да ги пипне , напротив ! Медиите пак ги отразяват охотно , вижте, на ! "Народъд протестира против Борисов" , елементарни са като фасул... Не съм гербаджия ! Презирам ГЕРБ , Тиквата , за техните кражби , простащина , наглост , посредственост , за упадъка който донесоха на България ! Но в момента се случват други събития , с катастрофичен характер ! Планетарно бедствие , движено от адови сили ! Глобален холкост ! И не българските гербаджии са в основата на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  24 Ное 2020 12:00ч.

  Защо" Гешефтурата" , не постъпи още днес, така както направи с проф. АСЕНА Стаменова! А този е поредният негодник, търговец, май? Ако му прегледат морално доходите, да не се окаже за бай Ставри? глупости на 24.11.2020 в 11:23 е доста обективен, за началниците-търговци. Има още обаче Истински Лекари! За което сме им Благодарни от сърце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е лекар

  24 Ное 2020 12:01ч.

  Чиновник е. Всеки лекар му плаща по около сто лв. годишно, за да не бъде изключен от лекарската гилдия, което означава лишавате от лекарски права. С тези сто лв. рекет, събрани от българските лекари, такива мазни задници в Българския лекарски съюз, като този на снимката, подкрепят правителството, което им е осигурило комфорт и назначение и маат гащи по конференции. От време на време се изпускат по голяма нижда, като сегашното изпускане. Капитализъм в действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори!"

  24 Ное 2020 12:32ч.

  По именно, Маджаров, по именно ги цитирайте! Това важи ли за калинките, носещи маските си като лигавници или те, носили - не носили маски, са директно за ВМА? 19мин: " Цял ден се опитвам да си представя двама души от кастата на политиците у нас - министър, депутат или техен близък, да седи на тротоара или на стълбите през Военна болница /щото те там се лекуват/ и да го подминават като досадно бездомно псе....е, не мога, бедна ми е фантазията явно. Толкоз за прехода от тоталитаризъм към демокрация", написа проф.д-р Цветеслава Гълъбова."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tester1

  24 Ное 2020 12:35ч.

  Колко далеч трябва да е това същество от действителността, за да дели хората на мрънкачи и подлизурковци, и на база собственото си определение за тези категории да призовава лекарското съсловие да лекуват само подлизурковците, и да оставят мрънкачите по стълбите. Има ли прависти които да му затворят голямата уста или всички професии да започнат избирателно да обслужват? Само да не му се разсърдят касиерките в хранителните магазини , че ще си умре от глад с тази тъпа физономия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно...

  24 Ное 2020 12:38ч.

  "...председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.." в колко държавни/общински медицински заведения е на щат и в колко частни, които вероятно са на договор с НЗОК?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО Не може да те спаси Борисов !

  24 Ное 2020 12:40ч.

  Не може, ама МОЖЕ! Всяка държава си има лостовете за това и какво като после дойде виденовата зима, ако хората знаят какво идва и откъде идва, даже сами ще му помогнат! Колкото до здравния министър... играят циркове точно за пред ония дет споменаваш, никой не може да нарежда на БОКО в България, точно и затова сорос му клати столът! И аз не съм за БОКО и от години съм в клетва, че ще го видя как се гърчи, но в случая той МОЖЕ да ни спаси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Ное 2020 13:13ч.

  На човека му е прекипяло с основание, но като лекар просто няма право да говори така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двоен Тулуп

  24 Ное 2020 13:22ч.

  управлява лекари и раздава присъди като брат Гешев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  24 Ное 2020 13:49ч.

  И всички чутовно мълчат... на 24.11.2020 в 13:49 ...за направеното в Словакия. Тестване на 5,5 милиона словаци за десет дни. Словакия при същия брой положителни тестове има 10 пъти по ниска смъртност от бг-нужника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пи4

  24 Ное 2020 13:58ч.

  Ибрикчия на управащите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредното недоразумение,

  24 Ное 2020 13:58ч.

  Пълен медицински нонсенс! Лекар да призовава събратята си към отмъщение, когато откак свят светува лекарят трябва да бъде над всяка политическа конюнктура и да не дели нуждаещите се от помощ по партиен и какъвто и да било признак! А тук виждаме един охранен, скъпо облечен чиновник, който се гърчи от омраза, страх и гузна съвест! Но има възмездие!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредното недоразумение,

  24 Ное 2020 13:59ч.

  Пълен медицински нонсенс! Лекар да призовава събратята си към отмъщение, когато откак свят светува лекарят трябва да бъде над всяка политическа конюнктура и да не дели нуждаещите се от помощ по партиен и какъвто и да било признак! А тук виждаме един охранен, скъпо облечен чиновник, който се гърчи от омраза, страх и гузна съвест! Но има възмездие!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон

  24 Ное 2020 14:07ч.

  Население – над 6 милиона. В интензивно – 399 души! Общо в болниците по страната – 6270 души! Да ви имаме „здравната система“, „здравната реформа“, „милиардите“ налети и източени там! И пищите, че било … „катастрофа“! И излиза тая сутрин един нам си къв председател на организация на лекари и нагло обвинява „обществото“, че „не спазва мерките“, че то било виновно, и че изобщо не го интересувало тоя нам си къв председател на лекарите каквито и да е„протести“, ама хич не го интересувало, щото мислел за семейството си и за колегите си. ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА СТЕ ПОДПИСАЛИ, АЛОООО!!! А СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ! ДА БЯХТЕ РЕВАЛИ СРЕЩУ ХУНТАТА ОЩЕ ОТ ПРЕДИ ГОДИНИ, КОЯТО ВИ НАБУТА В ТАЗИ КОЧИНА, НАРЕЧЕНА „ЗДРАВНА РЕФОРМА“! А НЕ ДА РЪКОПЛЯСКАТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 24.11.2020 в 13:49

  24 Ное 2020 14:15ч.

  Трол миризлив, първо ще обясня защо всеки път изпускате тролските си токсини тук - под едни и същи никнейми ! Въпреки че Дачков ви е дал демократичното право да сте анонимни , да пишете под различни имена... Под различни имена няма как да ви броят ТРОЛСКАТА ЗАРАБОТКА ! Заради ведомостите за ковид-парите , затова сте с все едни и същи именца... Сега за Словакия. Можеш ли да обясниш на публиката , трол миризлив и неук , по какъв начин правенето на някакъв тест за ОРЗ може да намали разпространението на това ОРЗ ? И да го намали не с проценти , а да го свали на нула !! ?? Словакия е на нула - "образец" на Европата , а България на отрицателния полюс ? Българите мрат като мухи ! И то спрямо ЕДИН И СЪЩ ПРИЧИНИТЕЛ !!! И то дори не сме на двата края на света , а доста близо ? Ти хората за идиоти ли ги вземаш , всичките ? Ти зацепваш ли с миризливата си тролска картуна , че тестове за едно ОРЗ могат да имат само ТЕРАПЕВТИЧЕН смисъл за болния , да потвърдят или отхвърлят диагнозата и съответно да насочат лекарите към едно или друго лечение ? Схващаш ли го това ? Кога в историята на медицината е практикуван тест - "поголовен скрининг" на ЗДРАВИ ХОРА , да им се търси въздушно капков вирус ? Вие шарлатани ли сте , кретени ли сте , или престъпници ? За тебе , миризлив самотен трол, е ясно че си от втората група. Ако ставаше за нещо друго в живота , ако имаше някакво стойностно образование, нямаше да работиш като ковид трол, фекалий нещастен..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  24 Ное 2020 14:17ч.

  Наблюдател, на Нас повечето живеещи в "старата Родина", ни е отдавна прекипяло! Но все още не мислим като Св. "Княз Борис l-Покръстител", по времето на приемането на Христа от България. . А като монахът Михаил! Но идва времето на Расати и дай Богу, на Симеон! От 10 000 км., как мислиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  24 Ное 2020 15:45ч.

  Д-р Иван Маджаров - лекарят, който каза на колегите си да оставят хората да умрат, защото не били съгласни с тях. На това, драги сънародници, му се вика сталинизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам на 24.11.2020 в 15:45

  24 Ное 2020 15:57ч.

  Имаш предвид, че такива като Маджаров са оставили Сталин да умре без даму се притекат на помощ?! Имаш предвид анти-сталинистите, нали? Анти-сталинистите, които съсипаха социализма, за да станат самите те капиталисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам на 24.11.2020 в 15:45

  24 Ное 2020 16:05ч.

  Иване, кажи си! / Изпускам прилагателното, свързано с трупа миризма. /

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  24 Ное 2020 16:15ч.

  Като слушат този идиот, окончателно се убедих, че за голяма част от нашите доктори, Хипократовата клетка е просто празна формалност за да им дадат дипломата и да ходят да паразитират върху здравето на хората... Сигурен съм обаче, че и той се е писал за "борец от първата линия", даже и от няколко първи линии, само и само да гепи още малко парички...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иска му се

  24 Ное 2020 17:02ч.

  министерско кресло поне, или депутат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По време на война

  24 Ное 2020 17:53ч.

  Лекарите от доста време приказват,че това с вируса е война. Ами на война като на война - храбреците ги награждават с ордени и медали,а дезертьорите? Сеща ли се тоз доФтор какво се случва с дезертьорите по време на война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  24 Ное 2020 18:05ч.

  И след тези думи на Маджаров – не се чудете, че понякога лекарите ги бият!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • този снимката и оня дето щеше да лекува във 2-ра

  24 Ное 2020 18:45ч.

  градска изплуваха като изп......ния с малка плътност от мътната вода. ОГРОМЕН респек и уважение към лекарите, без ръкопляскане, но тези червей си мълчаха, когато онзи дето бе до тулупа се гавреше с достойни лекари. Сега вече са в угода на безхаберниците, които нищо не направиха цяло лято. Същите те, барабанчици, само инкасират пари от лекарите и не направиха нищо за свойте колеги, като подготовка и обучение, обмяна на опит или каквото и да е полезно. Бог да пази достоините български лекари, които помагат на народа в леки и тежки моменти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Ное 2020 20:23ч.

  Докато не спре ПСР протокола, такива грозни нахалници и дерибеи ще се гаврят на нещастието на обществото, "всички виновни сте вие, всички герой са НОЩ" Българина разбира от лекари и от мошеници и е време да се направи първият протест за очистване на отрасли и сектори в България! Медицината ни е завладяна от мафия която се е преориянтирана в избиването на народа ни. И ако оставим същите мафиоти от НОЩ и всякакви тайни и мрачни задруги, кръжоци и ложи да удушат България си го заслужаваме! Време е такива лекари като този горе да си платят за безобразното нагло поведение. Ако нямате страх от Бог, имайте поне страх от личният ви демон, Аполон(Абадона)лечителия който идва, върху сив кон и ще ви избие, толкова сте тъпи и нагли, че дори сте забравили на кой сте се клели...но ще си платите по коледа свине проклети!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  24 Ное 2020 20:36ч.

  Д-р Маджаров е прав, само малко е с по-остър изказ, но е предизвикан от малоумни серсеми, които работят срещу себе си и не спазват наредбите и препоръките. В САЩ също има много които не си плащат осигуровките, от 10 месеца ги заравят в общи гробове. Бият доктори и сестри цигани, такива са и троловете под тази статия, измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • D-r D

  24 Ное 2020 21:47ч.

  Този е за съд. Егати наглеците обяздиха медицината и говорят от нейно име!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  25 Ное 2020 0:54ч.

  Ами за изпитващите недоверие или разочарование от медицинската система, защото са пострадали от бизнесмодела й, за тях какво? Да ги приспиваме с инжекция ли, че да не мрънкат срещу лекарите-бизнесмени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хора, които са ви наричали невежи и конспиратори

  25 Ное 2020 8:04ч.

  ... Маджарът е бил нещо на градус от чикърджийска пърцуца. КОЙ пък е наричал докторите "конспиратори" ? Те именно докторите са напълно наясно с конспирацията К 19 и бързо-бързо се нагласят към нея, а мнозина вече печелят добре от вирОса ! "Конспиратор" е пейоратив към някой без познания , който обаче се съмнява в казионната пропаганда и не вярва в нея. Докторите не съответстват на определението... Виж, за "невежи" по може да се говори. Маджара например е невеж доктор, потомствен номенклатурчик, който ако беше поне малко "веж" щеше да си практикува хубавата специалност. Нямаше да угоява задните си части по административната стълбица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Ное 2020 9:06ч.

  Човекът всъщност иска да каже нещо много просто - или правите локдаун, щото ние повече не издържаме или хвърляме кърпата и ходете Андрей Райчев да ви лекува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vessi

  25 Ное 2020 12:40ч.

  Господинът си е изтървал нервите при този хаос и напрежение по болниците.Разбирам го,но не го оправдавам.Личните лекари ни лекуват по телефона,а болниците масово ни връщат.Към кого трябва да се обърне здравноосигурен пациент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия термити

  25 Ное 2020 15:11ч.

  "Мильо Лудия " Прав си ,че искат да хвърлят кърпата.......,ама защо сега? Защо не хвърлиха кърпата когато сертифицираха безброй болници само и само да точат здрвната каса, тоест да имитират дейност и да лапкат пари от въздуха ? Сега се вижда кои са истинските лекари и болници и кои са фалшивите и имитациите. Лошого е,че истинските са 20% и изнемогват,а останалите дезертираха. Сега е моментът да се направи базата данни на истинските болници и лекари и догодина ,който и да спечели изборите да съкрати най-безжалостно тия термити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахур Чеснов

  25 Ное 2020 16:03ч.

  Къш от тука бе , ибрик малоумен ! Ходи да дрискаш в дончевата газета, там си почтен участник ! Срал си един милион пъти, крава рекордьорка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 25 ноември 1810 г. е роден руският хирург и анатом Николай Пирогов, чието име носи нашият "Пирогов"

  25 Ное 2020 22:56ч.

  Николай Пирогов е бил учен със световна слава, наричан е диагностик номер едно в Европа и водещ специалист в областта на анатомията и анестезията. Създава хирургичната школа на Русия и първата в света научна школа по модерна хирургия. Автор е на оперативни техники, които се прилагат и до днес. За пръв път в световната хирургична практика въвежда стерилизацията чрез изваряване на хирургичните инструменти и дрехи за операция. Николай Пирогов за пръв път в света въвежда гениалната по своята простота и функционалност гипсова превръзка на счупените крайници. През 1871 г. Пирогов за първи път прави опит за обезболяване чрез спинална пункция. Пише „Книга за лекарските грешки”, с която иска да предпази колегите си от евентуални пропуски в диагностиката и лечението. Автор е на блестящи основополагащи научни трудове и десетки анатомични атласи. Д-р Пирогов е преглеждал всеки ден съвсем безплатно стотици бедни болни хора и дори им е давал пари да си купят лекарствата - практика, която Пирогов запазил през целия си живот. Този високоморален човек, след като ликвидирал хаоса в медицината и извършил чудеса на операционната маса по време на Кримската война. Пирогов прекарва в България шест месеца като главен хирург на руската армия по време на освободителната за България война (1877-1878). Оперира край Зимница, Велико Търново и Плевен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи