Шефката на ДКК си гласувала сама 6 заплати

Шефката на ДКК си гласувала сама 6 заплати

Всички решения на компанията могат да се окажат нищожни 

Взимала еднолично решения вместо Съвета на директорите както е по закон 

Не е изплатен дивидентът към държавата от 10 млн. лв.

Предходният изпълнителен директор на “Държавна консолидационна компания” ЕАД (ДКК) Смиляна Нитова е нарушила законите неколкократно по време на управлението си на дружеството. Заради действията є всички решения вземани от ДКК през последните месеци могат да се окажат нищожни. Сред закононарушенията са еднолично вземане на решения вместо Съвета на директорите от страна на Нитова, гласувала си е сама изплащане на обезщетение от 6 заплати при раздялата със заемания пост, назначени са били по-малко шефове от изискванията в Съвета на директорите. Това заяви новият шеф на ДКК адвокат Венцислав Димитров.

Нитова, която е активист на БСП в Хасково и е в листите на червената партия и за предстоящите избори, бе назначена начело на ДКК от министъра на икономиката в кабинета “Петков” и лидер на БСП Корнелия Нинова. Под шапката на ДКК са дружествата “ВМЗ” ЕАД, “Кинтекс” ЕАД, “Ел Би Булгарикум” ЕАД, “Монтажи” ЕАД, “Авионамс” АД, “НИТИ” ЕАД, “Екоантрацид” ЕАД “НИСИ” ЕООД.

Според направените проверки Нитова е провеждала сама със себе си заседания на Съвета на директорите и след това еднолично е взимала решения, посочи Венцислав Димитров. Според него ако тази първоначална информация се потвърди ще се окаже, че по един абсурден начин се е управлявало дружеството като Смиляна Нитова е предлагала решения, обсъждала ги е със Смиляна Нитова и след това Смиляна Нитова е взимала крайното решение.

Димитров посочи и че по закон голямо предприятие като ДКК трябва да се ръководи от Съвет на директорите от минимум 5 човека и не повече от 9. По решение на Корнелия Нинова обаче те са били само 4. Според съдебната практика на ВКС решенията взети от Съвета на директорите, когато съставът е под законоустановения минимум, са нищожни, обясни Венцислав Димитров. Презумпцията на закона е при ключови предприятия да има по-голям контрол и експертиза при вземането на решенията на ръководството, уточни той. Така направените кадрови промени в дъщерните дружества от ДКК в последните месеци могат да се окажат нищожни.

Еднолично Нитова си е определила и обезщетение от 6 месечни заплати, ако някога бъде освободена, независимо с какви мотиви. Това се е случило два месеца след като правителството вече не е било на власт. Подобно решение също може да се приеме като форма на източване на предприятието и злоупотреба със служебно положение, посочват от ДКК. Проверка в дружеството е показала, че подобна клауза не е фигурирала в нито един договор на предходно вписани изпълнителни директори ДКК.

Към днешна дата ДКК все още не е изплатила дължимия по закон дивидент към държавата в размер около 10 млн. лв., въпреки че Нинова заяви, че е направено, коментира още Димитров.

В момента се извършва анализ на състоянието на ДКК, както и одити на дружествата “ВМЗ” и “Кинтекс”.

Одит

Източвали „Кинтекс“ и „ВМЗ“

Чрез офшорка в Дубай и аванси

 

 

От “Кинтекс” превели 800 000 лв. на офшорка в Дубай.

От ДКК извършват одит на държавния оръжеен производител “ВМЗ” ЕАД и на държавния търговец с военни изделия “Кинтекс” ЕАД заради съмнения за източване на дружествата чрез офшорки и аванси към частни фирми. От ДКК признаха, че само за 1 ден са преведени 3 милиона лева аванс към строителни фирми без проведен конкурс. Както и че са били направени плащания от “Кинтекс” към офшорна компания в Дубай на стойност 800 000 лева.

Сред обвиненията, публикувани в медиите, е и твърдението на бившия директор на “Кинтекс” Александър Михайлов, че на дружеството ще му се наложи да плаща неустойки от по 212 хиляди лева на седмица, тъй като от “ВМЗ” не му доставили произведена продукция, която трябвало да бъде продадена по контракт, а вместо това тя “се изпарила”, като явно била доставена на частни търговци.

На дейността на “Кинтекс” и ВМЗ ще бъде направен одит, като се подготвят и кадрови промени, уточниха от ДКК. Според ДКК дружествата се използвали за “партиен ПР в навечерието на предизборната кампания”.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • На Корни момиче

    25 Авг 2022 19:30ч.

    Мдам. Неслучайно кака Смиляна се метнА на амбразурата да защитава благодетелката си. На Запад на такива им викат "хайверени цоциалисти". Тук са бАхурени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Авг 2022 19:49ч.

    Браво. Явно сама се е оценила само на 6 заплати .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха!

    25 Авг 2022 19:35ч.

    Тая нагла като академика Денков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    25 Авг 2022 19:41ч.

    Но очите и са добри, добри....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Авг 2022 20:02ч.

    Само 6?Поне 12 бе, душа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Волгин

    25 Авг 2022 21:07ч.

    Е то е ясно, че БСП активистите са същите като Герб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    25 Авг 2022 21:15ч.

    Гласуващите за Нинова такива неща не четат. Те четат само брошурите на веригите магазини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    25 Авг 2022 21:36ч.

    Тази лелка е поредния хасковски кадър... приятел от хасково ми каза как я наричат нам...ще ви го спестя. Физиономията говори достатъчно. Корни вече е осигурила синчето...белким се кротне, че нищо добро не ни чака..хиперактивна бабка в климактериум...ужаст

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    25 Авг 2022 21:49ч.

    Е какво се чудите, не помните ли, че министър председателят М. Райков по предложение на външният министър М. Райков, "назначи" М. Райков за посланник в Париж.........Пак в служебно правителство......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кое е вярно?

    25 Авг 2022 22:03ч.

    Гласувала си е сама шест заплати или гласувала си е само шест заплати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    25 Авг 2022 22:52ч.

    Стрина Смиляна да ходи да сади смилянски боб. Ама и там май няма да я вземат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    25 Авг 2022 22:55ч.

    Ясно за какво беше целият този вой. Вземат ми залъка от устата. Кранчето секна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    26 Авг 2022 10:25ч.

    Каскет? Къде си, когато трябва да действаш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ръшмор

    26 Авг 2022 12:59ч.

    А съд няма ли да има за тази престъпница? Три дни в ареста с кофа и мивка с мръсна вода ще я направят сговорчива като славейче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи