Шефът на военноморското командване на НАТО обсъжда център във Варна

Шефът на военноморското командване на НАТО обсъжда център във Варна

Вицеадмирал Кийт Блънт е акцентирал върху предното присъствие на Алианса в Черноморския регион при разговорите с българските военни

Командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт е в България, за да обсъжда изграждане на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг. Това става ясно от официално съобщение на българското Министерство на отбраната.

От него се разбира и, че началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов са имали среща с Блънт, който се оказва на официално посещение в страната ни до 11 май. По време на разговорите е обсъдено изменението на средата за сигурност в Черноморския регион и произтичащите от войната в Украйна заплахи за страните-членки на НАТО в морския домейн, пишат от МО.

Вицеадмирал Блънт е бил запознат с текущите процеси, свързани с развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на България. Разгледани са били и дейностите и етапите по изграждането на допълнителен отбранителен потенциал на Алианса за засилване на военното присъствие по източния фланг, както и 360-градусовия подход за реагиране при заплахи.

Акцент е поставен върху предното присъствие на НАТО в Черноморския регион. Съвместяването на националните способности в морския домейн с колективните механизми за отбрана намери отзвук при обсъждането на изграждане на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг, добавят от българското военно министерство.  Изтъкната е била необходимостта да бъдат продължени инвестициите в отбраната на национално ниво като се поддържа постоянен баланс между възможностите на държавата и нуждите на видовете въоръжени сили.

Визитата на вицеадмирал Блънт ще продължи във вторник във Варна, където той ще се срещне с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

"СЕГА" припомня:

Още в края на ноември м.г. стана ясно, че България продължава да настоява координационния център на НАТО за Черно море да бъде във Варна. Това стана по време на проведената по онова време среща на министрите на отбраната във формат „Букурещка деветка“ (Б-9) в румънската столица. Тогава страната ни обяви, че при "изграждането на новия модел на силите на НАТО следва да бъде отчетено желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за региона на Черно море". 

Въпросният център бе заложен още преди три години в съвместното изявление след срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов. В него бе изрично записано, че "САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие". Според съобщението ставаше дума за провеждане на военноморски операции за укрепване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса. 

Веднага след това, българските власти се надпреварваха да обяснват, че става дума за център, а не за военна база на Черно море, макар че очевидно подобна структура би имала по-важно значение. Тогава стана ясно, че България е в силна конкуренция с Румъния и Турция за изграждането й.

Самият Бойко Борисов изживя интересна еволюция по темата за въпросния център. "Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор и толкова инвестиции направиха и частният капитал, и България в тези курорти", обясни той преди 4 години. По онова време се говореше за флотилия в Черно море - група военни кораби на натовските държави, ръководени от Турция, в които трябваше да се включат и български, и румънски части. Дни наред различни коментатори обясняваха, че това е прекрасна идея и че България вече е поела твърд ангажимент. В един момент обаче Борисов се ядоса и насмете тогавашния президент Росен Плевнелиев, министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов. "Чакам Ненчев да си дойде и Дани Митов да си дойде, много ще ми е неприятно да са поемали ангажимент, но ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да воюват те", отсече тогавашният премиер. Само 2 години по-късно Борисов се хвалеше, че обсъдили с Доналд Тръмп изграждането на въпросния център, както и че е предложил идеята за него на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • питам

    09 Май 2022 20:40ч.

    кой позволи това https://www.youtube.com/watch?v=lpUXmLKEh94 да се случва в България???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Май 2022 22:53ч.

    Браво, но дали съвременните бетонни смеси ще удържат ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Участниците в това шествие

    10 Май 2022 3:51ч.

    са в болшинството си същите умнокрасиви грантаджии, и сред тях нашата славна младеж от езиковите гимназии и частните училища, които ще потеглят скоро да продължават образованието си в ЕС и САЩ... Ето какво се случва в тези "елитни" училища: http://septemvri23.com/proukrainska-propaganda/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • направо след училище са

    10 Май 2022 4:17ч.

    дошли да подкрепят Украйна... Научили 2-3 мръсни думи на руски... Отчайващо. А организаторите - адвокат, лекарка и пр. все интелигенти столичани, напълно заблудени и неинформирани... Ама отново журналистите ни са за бой. Благодарности на glasove.com, че се опитват да представят и двете гледни точки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4oko

    09 Май 2022 20:43ч.

    Значи, апартаментите във Варна с 300% надолу. Става мишена на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    09 Май 2022 20:46ч.

    Антибългарските военни са във вихъра си. Ще ни спасяват от самите нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си дойдем на приказката:

    09 Май 2022 20:46ч.

    Задачите на ПП: 1 военни бази на Ч море 2 Македония в ЕС 3 Джендър-конвенцията с все бракове и пр Като ги свършат, за секунда ще се изпарят Кирета, Кокорчевци и пр

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • EUR

    10 Май 2022 3:28ч.

    Забравяте скоропостижното погубването на Българския лев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    09 Май 2022 21:05ч.

    Нали беше конспиративна теория!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    09 Май 2022 21:10ч.

    Идиотите ни тикат да влезем във война, за да умираме за западните интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак питам

    09 Май 2022 21:31ч.

    Кой позволи гаврата с руското посолство тази вечер? Българските граждани имат право на протести, но украинските "бежанци" на наша издържка нямат право да затварят столицата и да крещят обиди и цинизми пред посолството на приятелска нам държава. Рашков, Фандъкова, Петков, обяснявайте какво се случва? Гражданска война ли искате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какви бежанци

    09 Май 2022 22:20ч.

    мутри! Те затова са и внесени по заповед на Мустафата - да бият и убиват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тези празноглавчета

    10 Май 2022 3:57ч.

    скандираха по едно време "Байрактар"?????!!!! Това какво е, освен марката на турските безпилотници, които R-доган продаде на Зеленски? Пред Руското посолство ли се случва това "шествие", точно днес, на 9 май???? Къде е полицията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По всичко личи

    09 Май 2022 21:31ч.

    Че се интересуват от територията ни. А заблудените българи, им прислужват в изпълнението на плана. Демоно-кратична България ли искате да създадете? Няма да успеете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледайте „Шествие “Безсмъртният полк” в София....“ в YouTube

    09 Май 2022 21:38ч.

    https://youtu.be/QkNqPTYF5cI Гледайте „Украинский фронт - Лисичанский КОТЕЛ. Отступление ВСУ. 9 мая 2022“ в YouTube https://youtu.be/ClyD_1yKjxg Гледайте „Михаил Онуфриенко 9 мая Тероборона не хочет ехать на фронт“ в YouTube https://youtu.be/nO234cOzP_U

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    09 Май 2022 21:39ч.

    Гледайте „Шествие “Безсмъртният полк” в София....“ в YouTube https://youtu.be/QkNqPTYF5cI

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анатема

    09 Май 2022 21:46ч.

    Сянката на амероционското проклятие падна и над Варна. Верността към НАТО ни програмира да бъдем затрити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "България продължава да настоява координационния център на НАТО за Черно море да бъде във Варна"

    09 Май 2022 22:33ч.

    Това коя "България" е настоявала? Ако може поименно. Именцата на настояващата "България" да се знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой въвлича България във война

    09 Май 2022 22:36ч.

    Българските национални предатели провеждат операция по ликвидацията на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами затова внасят безредици

    10 Май 2022 3:47ч.

    за да продължим да се изтрепваме помежду си... Както в Украйна - рускоговорящи и нацисти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дж. Сорос може да е доволен

    10 Май 2022 4:04ч.

    Проектът "И*раел 2" си върви по план, ескалацията на напрежението обхваща все повече държави...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Часовникът

    09 Май 2022 23:06ч.

    Тиктака

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор социален антрополог

    09 Май 2022 23:10ч.

    И Кийт, и Емил са много хубави! Комай един за друг са родени. Ако побързат да се вземат ще могат да си народят и дечица. Сигурно и квартира ще им дадат в кв. Чайка. Ще я напълнят с малки сладки дечица-адмиралчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лека-полека блатото ни поглъща

    09 Май 2022 23:10ч.

    “Конспиративните теории” станаха реалност. После т.н. “Координационен център” ще стане военно-морска база на САЩ в Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фрог

    09 Май 2022 23:15ч.

    Ние сме жабата, която се вари на бавен огън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Май 2022 23:21ч.

    Е, що във Варна бе? Направете го в София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Май 2022 23:26ч.

    " Сигурно и квартира ще им дадат в кв. Чайка." Не им се полага Чайка. В Чайка живея аз. На тез Максуда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Май 2022 0:19ч.

    Искали това, искали онова, а те какво дават? ... я малко се съвземете продажници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какво ни е Европа

    10 Май 2022 0:58ч.

    След като България няма да я има! След Украйна и България плацдарм за наглите американци! И нашата земя подарък за тия всеядни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вносът на тези украински насилници

    10 Май 2022 3:36ч.

    е за да се справят с ... ПП Възраждане. Петков си го каза в онзи изтекъл запис от срещата с транспортните... И спешното му отлитане на инструктаж... Кой знае какво ще подпише без консултации... И отново умнокрасивите напълно ваксинирани кухендери... Поне една медия да имахме, която не провежда про-европейската пропаганда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Май 2022 8:34ч.

    кога шти ги стигниме американцити ( песен нъ "великиъ" бг артист тк) :отъ мелодичното му чалгъ кълчине нъ много българе изпопадаха чинетътъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    10 Май 2022 8:54ч.

    плач йеремиев и късане на рубашки :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи