Шефът на Сената на Италия към Вежди Рашидов: Подкрепяме България за Шенген

Шефът на Сената на Италия към Вежди Рашидов: Подкрепяме България за Шенген

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов разговаря с председателя на Сената на Италианската република Иняцио Ла Руса. Вежди Рашидов е на работно посещение в Рим, съобщават от пресцентъра на парламента. 

Радвам се, че заедно можем да обсъдим възможностите за възстановяване на интензивното сътрудничество между парламентаристите на Италия и България, обърна се на срещата председателят на Народното събрание към председателя на италианския Сенат. Вежди Рашидов подчерта, че диалогът между представителите на законодателните институции, преустановен по време на пандемията от COVID-19, вече може да бъде подновен. По думите му обменът на мнения между парламентаристите е от голямо значение за решаване на важни за двете страни въпроси. 

България е изпълнила всички условия за присъединяването си към Шенген и е благодарна за подкрепата на Италия, изразявана многократно пред партньорите ни от ЕС, отбеляза председателят на Народното събрание. Вежди Рашидов подчерта, че с присъединяването на България към Шенген сигурността в ЕС ще се увеличи като цяло. 

Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство и последователно работи за реализацията на този важен за страната приоритет, заяви председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса. Той отбеляза важната роля на двете страни, които са призвани да пазят външни граници на ЕС и посочи, че ролята на България е ключова за охраната на външната граница на ЕС в този район. Двамата председатели изразиха съгласие, че властите на България и Италия трябва да споделят своя опит и да се подкрепят в усилията за овладяване миграционния натиск към Европа, допълни Иняцио Ла Руса. 

Като външна граница на ЕС България отдава приоритетно значение на ефективното управление на миграцията и полага максимални усилия за осигуряване на ефективна охрана на границите, подчерта председателят на Народното събрание. В момента в страната ни се провежда мащабна акция срещу нелегалната миграция, която е в сътрудничество с властите на Турция и Гърция, посочи Вежди Рашидов. Вече бяха разбити няколко мрежи за нелегално преминаване на границата с ЕС, уточни той. 

Председателят на Народното събрание припомни, че България осъди остро руската агресия и нарушаването на международното право и правата на човека в Украйна. Надяваме се възможно най-скоро да бъде намерено дипломатическо решение на военния конфликт и приветстваме активните усилия на Италия в регулирането на конфликта, подчерта той. 

Вежди Рашидов информира председателя на Сената на Италия Иняцио Ла Руса за приетото на 9 декември 2022 г. решение на Народното събрание за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. Необходимо е активното включване на парламентите в дискусиите по всички ключови аспекти, касаещи конфликта и предоставянето на помощ за Украйна. 

Вежди Рашидов и Иняцио Ла Руса обсъдиха двустранните търговско-икономически отношения. Общо беше мнението, че е необходимо да бъдат положени усилия за увеличаване на икономическото сътрудничество и насърчаване на взаимните инвестиции. Има неизползван потенциал в нашите търговско-икономически връзки, който сме призвани да насърчаваме бе подчертано на срещата. 

За съжаление, в България отново предстоят предсрочни парламентарни избори, което ще отложи създаването на групата за приятелство с Италия, подчерта Вежди Рашидов. Въпреки това се надявам до края на 2023 г. нашите парламентаристи да имат възможност да обсъдят важните теми от дневния ред на България и Италия, добави той. 

В програмата на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов е предвидена среща и с председателя на комисията по култура и културно наследство, обществено образование, научни изследвания, развлечения и спорт Роберто Марти.

 

 

Коментари

 • рукола Z

  25 Яну 2023 17:00ч.

  На кой му пука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е антиподкрепа. Истинската подкрепа е на нискоземците.

  25 Яну 2023 18:08ч.

  Не ни трябват вашите шенгени и прочие зони

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи