Шефът на Съвета за национална сигурност: Израел се провали в мисията да предотврати нападение от Газа

Шефът на Съвета за национална сигурност: Израел се провали в мисията да предотврати нападение от Газа

Израел се провали в мисията си да предотврати нападение от въоръжени палестински бойци на Хамас от ивицата Газа на 7 октомври. Това призна ръководителят на Съвета за национална сигурност на еврейската държава Цахи Ханегби.

„Няма съмнение, че Израел се провали в мисията си да предотврати нападение от ивицата Газа. Вярвахме, че Хамас си е извлякъл поука (от предишни израелски военни операции в палестинския анклав). Това беше голяма грешка“, каза той в телевизионно обръщение.

"През пролетта на тази година "Ислямски джихад" се молеше за спасение и помощ от Хамас, но Хамас реши да не влиза в кръг на конфронтация. И тогава решихме, че те (Хамас) са разбрали", обясни Ханегби. Ръководителят на Съвета за сигурност също отбеляза, че „Израел се опитва да не бъде въвлечен във военни действия на два фронта“ - с Хамас в ивицата Газа на юг и движението "Хизбула" в Ливан на север.

Ханегби също така обясни, че Израел „не е получил конкретно предупреждение“ за предстоящата атака на Хамас, „включително от Египет“. Той добави, че на 7 октомври, два часа и половина часа преди атаката, началникът на Израелската служба за обща сигурност е бил извикан на извънреден брифинг за нова разузнавателна информация, но това "не е довело до мобилизация".

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Лора Дан

    15 Окт 2023 0:50ч.

    Ханегби е изпечен лъжец, точно както наш Киро. Египет официално заяви, че Израел е бил предупреден, а този отрича. И нека разправят на старата ми шапка, че Мосад нищо не е знаел за подготовката. Знаели са всичко, но нарочно са допуснали нападението, за да имат повод да нападнат палестинците и да заграбят напълно ивицата Газа. В момента извършват геноцид, а световните лидери са замръзнали и не смеят да обвинят Израел във военни престъпления. Не стига, че оставиха хората без електричество, вода и храна, а още и стрелят по придвиждащите се на юг бежанци в определения от самите израелци коридор. Имаха и други поводи за това "терористично" нападение и това е клатещият се стол на Биби и неговите неприемливи за обществото реформи. С пълна увереност мога да кажа, че израилтяните, съвместно с англичаните и американците са подбудили Хамас да действа. Търсили са casus belli. Е, намериха го. Допускат ли, че ислямските държави ще стоят с ръце в джобовете? Скоро ще има جهاد и викове الله أَكْبَر !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи