Шефът на "Росатом": Има опасност от ядрена авария в Запорожката АЕЦ

Шефът на "Росатом": Има опасност от ядрена авария в Запорожката АЕЦ

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Има риск от ядрена авария в Запорожката АЕЦ, Русия информира световната общественост за това, каза пред репортери Алексей Лихачов, ръководител на "Росатом".

„Информираме световната общност, че централата е изложена на риск от ядрена авария и очевидно, че Киев смята малък ядрен инцидент за приемлив. Голям или малък, Киев няма да иска радиоактивност. Това ще бъде прецедент, който завинаги ще промени хода на историята. Затова трябва да се направи всичко, за да не му хрумне на никого да посегне на безопасността на атомната централа", каза Лихачов, съобщава ТАСС.

Според руското Министерство на отбраната въоръжените сили на Украйна са възобновили обстрела на ядрената централа след двумесечно прекъсване. По данни на министерството само на 19-20 ноември украинските военни са изстреляли 25 снаряда по централата, като един е попаднал в покрива на спецкорпус № 2, където се съхранява ядрено гориво. Стрелците са отблъснати с ответен огън, радиационният фон в района на АЕЦ е нормален, допълват от ведомството.

Запорожката АЕЦ е най-голямата действаща в Европа. Русия я пое под контрол на 28 февруари, в първите дни на специална военна операция в Украйна. Станцията продължи да работи нормално. В началото на септември тя беше посетена от мисия на МААЕ. След като делегацията напусна обекта, служители на агенцията останаха там като наблюдатели. По-късно МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около ядрената централа за предотвратяване на аварии поради военни действия, посочва ТАСС.

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    21 Ное 2022 14:35ч.

    Голем праз! Ся има световно по футбол.Тоя кфо се е гипсирал за глупости .... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    21 Ное 2022 14:43ч.

    На нашият политически слугинаж, трябва да му стане ясно, че при една авария в АЕЦ-а радиоактивната вода ще си излее в Черноморието ни! Така че прощавай морски туризъм в България. Ние сме единствената черноморска държава, която развива този вид туризъм в този мащаб. Ако не ви пука за приходите в държавната хазна, то поне да ви пука за хотелите ви по черноморието ни. Но за целта е нужна нота до Украйна. Та допитайте се до Посолството дали ще ви разреши?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тцъ

    21 Ное 2022 14:53ч.

    Не ни пука.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавата Укрария

    21 Ное 2022 15:32ч.

    Системно извършва терористични актове срещу ЗАЕЦ, заплашващи живота и здравето на милиони хора, тоест престъпления срещу човечеството. Очевидно обаче оонетата, мааетата, хагските трибунаци и останалите са заети с вторачване в пъпа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    21 Ное 2022 16:46ч.

    Престъпления срещу човечеството, малей...откъде ви набира Митрофанова, не знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пинокио

    21 Ное 2022 18:39ч.

    40 години нямаше опасност от авария. Руската окупация на Запорожка област ни докара до тук. Целият свят е възмутен и отвратен от престъпната руска агресия, наглост и цинизъм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи