Шефът на "Райнметал": Оръжейните складове в Европа са празни. Нужни са 10 години, за да ги попълним

Шефът на "Райнметал": Оръжейните складове в Европа са празни. Нужни са 10 години, за да ги попълним

Шефът на германската оръжейна компания "Райнметал" (Rheinmetall) Армин Папергер (вдясно на преден план) показва на канцлера Олаф Шолц бъдещия завод за боеприпаси в провинция Долна Саксония, 12 февруари 2024 г. Снимка: АП

Европа се нуждае от десет години, за да стане напълно готова да се отбранява, предупреди главният изпълнителен директор на голямата германска оръжейна компания "Райнметал" (Rheinmetall) Армин Папергер, цитиран от Би Би Си. Папергер се аргументира, че оръжейните складове на континента сега са празни. Европа изпрати огромно количество боеприпаси в Украйна, като остави малко за самата себе си, поясни той.

Шефът на "Райнметал" говори пред Би Би Си в северозападната германска провинция Долна Саксония, където вчера присъства на церемонията по започването на строителството на голям оръжеен завод на неговата компания. Присъстваха още федералният канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус, както и датската министър-председателка Мете Фредериксен.

Папергер направи това изявление само ден, след като думи на Доналд Тръмп станаха нов повод за безпокойство в Европа. Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в Съединените щати през ноември довери, че докато е бил президент, е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако тя не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".

Шефът на "Райнметал" предупреди, че ще е необходимо "много време" за подготовка срещу "агресор, който иска да се бие срещу НАТО". "След три-четири години ще сме добре, но за да бъдем наистина подготвени, ще ни трябват десет години", прогнозира той.

По оценки на Папергер е необходимо да бъдат произведени "1,5 милиона единици боеприпаси в Европа". "Докато има война, трябва да помагаме на Украйна, но по-късно (ще) ни трябват минимум пет години до десет години, за да попълним наистина (нашите запаси от боеприпаси)", допълни той.

"Райнметал" заяви, че ще инвестира повече от 300 милиона долара в новия завод. Предвидено е той да произвежда по 200 000 артилерийски снаряда годишно, посочва Би Би Си.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • бу бу

    13 Фев 2024 8:17ч.

    Кой ще ви чака 10 години?! Путин до 2-3 години е в Кале...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Фев 2024 8:50ч.

    Нищо не са научили от Алберт Шпеер !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шефът на "Райнметал": Оръжейните складове в Европа са празни. Нужни са 10 години, за да ги попълним

    13 Фев 2024 9:05ч.

    Ми, те и украинските окопи са празни, та не би било лошо, ако синеоките, руси елфипески наследници на шефа и на собствениците на Райнметал да бъдат пратени там, за да ги запълнят докато татковците им пълнят складовете, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сметка на това мазетата на джамиите са пълни с всякакво оръжие от бившата УССР, включително ПТРК и ПЗРК. Дупе да ви е яко

    13 Фев 2024 8:17ч.

    НАТО е една флатуленция под налягане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    13 Фев 2024 8:26ч.

    Това, разбира се, е чиста проба дезинформация, никакви складове не са празни, но дърдорейки подобни глупости, западните политици внушават поне две пропагандни клишета: - скъсахме се да помагаме на Украйна, понеже по-благородни (рицари) от нас няма; - ние не сме заплаха за Путин, който е зъл, подъл, коварен, алчен и ненаситен, освен че е джудже и неколкократно умрял!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    13 Фев 2024 12:45ч.

    Ако Путин реши диван чапраз ще му стоите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    13 Фев 2024 8:26ч.

    Нищо, сексшоповете са пълни с вибратори и лубриканти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    13 Фев 2024 8:36ч.

    Не им вярвайте на теези доказали се лъжци! Помните какво ни казаха само преди няколко месеца меркел и оланд: "Сключихме Минските споразумения, като нямахме никакво намерение да ги изпълняваме. Използвахме това време само и само да дадем възможност на укрина да се въоръжава." - Перифразирам но смисълът е такъв. Лъгали са Русия, както искат и сега да ги залъжат. Нямали били въоръжения!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    13 Фев 2024 8:47ч.

    Рейнметал се сцепват от работа, последните години шефовете не могат да си преброят милионите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13 Фев 2024 8:47ч. Рейнметал се сцепват от работа, последните години шефовете не могат да си преброят милионите.

    13 Фев 2024 9:15ч.

    Не е луд, който яде зелника, а който му го дава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Фев 2024 10:17ч.

    Това подкана към руснаците да идват по-бързо ли е? Алооо, платените агитатори, не се ли усещате, че ви пързалят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Фев 2024 10:21ч.

    След 10 години НАТО, ако още го има ще е армия от джендъри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Завода в Украйна построиха ли го вече?

    13 Фев 2024 10:52ч.

    Райнметал нали щяха да правят в Украйна завод за танкове. Почна ли строежът, свърши ли, какво стана с тая преблагородна инициатива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Фев 2024 11:10ч.

    В процес на усвояване на кинтите са

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Фев 2024 11:14ч.

    Посоченият капацитет на супер-дупер завод е сравним с тоя на нашият "Дунарит", дори не и Вазовските заводи. Егати индустриалният колос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Караман

    13 Фев 2024 12:00ч.

    Така поставено изглежда безобидно. Дори трябва да им се смеем. Минали са "само" 80 години и пак се военизират!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Фев 2024 14:10ч.

    13 Фев 2024 14:05ч. Проблемът е ясен още от Първата война в Залива. И това две години след разпада на Варшавският!!!(колко готово е било НАТО (САЩ) за война? По едно време им свършиха ракетите Томахок ! За един Ирак!. След това всички се натискат да правят скъпи системи-хеликоптери, ракети, самолети. Там са кинтите. След Шок и Ужас решиха да правят армия в Ирак. Нискотехнологични. Със съветски калибри-щото нямаше налично натовско. Всъщност тогава и заводите ни за боеприпаси си стъпиха на крака. Същото стана в Сирия-пак ние правехме джепане, щото "добавената стойност" при снарядите не удовлетворява компании като Бофорс(айде-швезите сега влизат в НАТО официално)германци французи, италианци, испанци, дори гърци, фини, австрийци-все страни с ВПК. За САЩ е същото. Като резултат не софистицираните и скъпи системи се оказват дефицит, а тъпите снаряди. И трета година"частният" бизнес не иска да ги произведе. Та така за приватизацията на арсеналите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи