Шефът на националното разузнаване на САЩ: Много малко вероятно е Русия да използва ядрено оръжие

Шефът на националното разузнаване на САЩ: Много малко вероятно е Русия да използва ядрено оръжие

Много малко вероятно е Русия да използва ядрено оръжие, заяви вчера директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс.

"Това е много малко вероятно според актуалните ни оценки", каза Хейнс пред Комисията за въоръжените сили към Сената на американския Конгрес.

Напрежението между Русия и САЩ, свързано с ядрената заплаха, нарасна от началото на конфликта в Украйна, като руският президент Владимир Путин неведнъж предупреди, че Москва е готова да използва ядрения си арсенал, ако се наложи да защитава "териториалната си цялост".

През февруари Путин обяви, че Русия замразява участието си в договора Нов СТАРТ, който беше последното останало в сила споразумение в областта на контрола на ядрените оръжия със САЩ, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, които всяка от страните може да разполага.

Хейнс не даде подробности за приведените оценки на американската разузнавателна общност.

Американски служители от месеци казват, че не виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие, но предупредиха също така, че ще останат нащрек.

Миналия месец високопоставен американски дипломат каза, че САЩ и НАТО трябва да останат бдителни за признаци, че руският президент Владимир Путин може да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман посочи, че обявяването на 25 март от Путин, че Русия се готви да разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус "е негов опит да използва тази заплаха".

Въпреки това засега има уверения от Москва, че ще се въздържа от употреба на ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица например Кремъл омаловажи твърденията, че Русия може да планира да проведе ядрен опит, и каза, че всички ядрени държави се придържат към мораториума върху ядрените опити.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • 10 прецизни удара с тактически ядрени заряди

    05 Май 2023 8:10ч.

    По десет района на струпване на ВСУ , по двадесетина килотона всеки. Удари там, където бъдещата граница ще отрежда територия на "Остатъчна Украина". С носители "Искандер" или изстреляни от стратегическата авиация. И до там с "украинската контраофанзива" ! И Русия ще спаси живота на хиляди свои войници... Обаче "няма признаци" Кремъл да иска да спаси живота на хиляди свои войници, защо ? Защото войната е ДОГОВОРНЯК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Май 2023 8:12ч.

    "Много малко вероятно е Русия да използва ядрено оръжие". Абе и покойният вече Бжежински говореше, че руснаците няма да се конфронтират със Запада щото децата, а и парите им са там, ама какво стана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Организмите, научили английски от своя родител 1 само външно (понякога) изглеждат като хора

    05 Май 2023 8:16ч.

    А това създание на снимката не е сред надарените със способности за подобна мимикрия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    05 Май 2023 8:22ч.

    Вече не мисля, че на някой и в Русия и в Украйна го е еня колко хора ще загинат.Казваха му на Путин, че ако удари здраво в началото то отначало може да има много жертви, но всичко ще свърши бързо а той избра бавната война и накрая жертвите ще са десетки пъти повече.Тва идва от монголите.Абсолютна безжалостност и към свои и към чужди.Донякъде Кърби е искрен когато реве и пуска сълзи за ставащото.За англосаксите е налудно подобно поведение.Та те разказаха играта на генерал Патън и накрая го "самоубиха" щото беше ударил един шамар на един редник....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разказаха играта на генерал Патън и накрая го "самоубиха" щото беше ударил един шамар

    05 Май 2023 10:31ч.

    Разбира се че не. Патън го убиха в инсценирана катастрофа защото се намеси в една дейност която е над неговите пълномощия. Военните му събраха едни футуристични инсталации от Райха, занесоха ги в САЩ , а Патън искаше да обяви на всеослушание какво е това и за какво служи…?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петер

    05 Май 2023 9:00ч.

    Такива неграмотни патици назначени от глупаци ще доведат до ядрена война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    05 Май 2023 9:47ч.

    Американските англосаксонски терористи си играят със нервите на Руснаците .И си мислят че като ги пострекават Русия няма да използва ядрено оръжие не само към украйна ами и към англосаксонският свят .Но понеже те американците не познават Руската психика и душа ,си играят със огъня който ще ги изпепели и превърне на ядрена пепел .Това си го търсят терористите от САЩ . и Британците .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    05 Май 2023 9:49ч.

    Да се чете .И си мислят че като ги провокират .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лудвиг Витгенщайн

    05 Май 2023 10:04ч.

    Това, че утре слънцето ще изгрее, е хипотеза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи